De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme +/- 1000 ontstaan steden Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid Ad Fontes!

Verwante presentaties


Presentatie over: "H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme +/- 1000 ontstaan steden Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid Ad Fontes!"— Transcript van de presentatie:

1 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme +/- 1000 ontstaan steden Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid Ad Fontes!

2 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Middeleeuwen Renaissance en Humanisme Momento Mori  Kunst  Individuele expressie  Perspectief  Uomo Universalis  Literaire/filosofische kant  Onafhankelijker van de kerk  Sociale, politieke, religieuze en morele waarden komen ter discussie

3 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Door de boekdrukkunst:  Doorbreking van het kennismonopolie van de kerk  Snelle verspreiding van kennis en ideeën  Intellectuele ontwikkeling van het volk  Individualisering  Samenwerking tussen wetenschap, ambacht en handel

4 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme

5 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Humanisten vonden het gedrukte woord de sleutel tot de ontplooiing van het individu De mens had zijn intellect van God gekregen Dus moesten ze zelf de bronnen bestuderen

6 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Desiderius Erasmus van Rotterdam (ca. 1467-1536) Monnik én humanist Zorgen over de bestudering van de bronnen Zorgen over een scheuring in de kerk Wil christendom en humanisme versmelten Daarom bestuderen van de bronnen van het geloof

7 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Desiderius Erasmus van Rotterdam (ca. 1467-1536) Komt uit op: -Persoonlijk geloof -Ontdaan van uiterlijkheden (Judaïsme)

8 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Maarten Luther (1483-1546) Kritiek op aflaten -De mens kan zijn zonden niet afkopen -Alleen God kan zonden vergeven -Persoonlijk geloof -Ontdaan van uiterlijkheden -Zorgt wel voor een kerkscheuring

9 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme De bron heet “de duivels doedelzak”. Wie stelt het hoofd voor dat als doedelzak wordt bespeeld? Welk geloof had de tekenaar van deze bron?

10 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Bij welk geloof hoort deze prent? Noem twee beeldelementen die bewijzen dat je idee klopt.

11 H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme Welk geloof had de tekenaar van de bron? Wat of wie stellen de andere mannen voor? Leg uit waar je dat aan kunt zien. De bron heet `de geloofsboom`. Bij welk geloof hoort de boom en waar kun je dat aan zien?


Download ppt "H5 Een nieuwe wereld5.3 Erasmus en het Humanisme +/- 1000 ontstaan steden Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid Ad Fontes!"

Verwante presentaties


Ads door Google