De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De tijd van regenten en vorsten (1600-1700) Landen over de hele wereld gaan met elkaar handelen. Dit noemt men een wereldeconomie. De Republiek beleeft.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De tijd van regenten en vorsten (1600-1700) Landen over de hele wereld gaan met elkaar handelen. Dit noemt men een wereldeconomie. De Republiek beleeft."— Transcript van de presentatie:

1 De tijd van regenten en vorsten (1600-1700) Landen over de hele wereld gaan met elkaar handelen. Dit noemt men een wereldeconomie. De Republiek beleeft gouden tijden; de Gouden Eeuw breekt aan. Behalve in de Republiek kwamen in veel Europese landen absolute vorsten aan de macht. Een absolute vorst is absoluut, omdat hij alles in z’n eentje bepaalt; zijn wil is wet. Mensen gaan op een andere (wetenschappelijke) manier de wereld bestuderen, de zogenaamde wetenschappelijke revolutie.

2 1.1 Welvarend Amsterdam Amsterdam is in de 17 de eeuw een belangrijke haven door de Oostzeevaart

3 Oostzeevaarthandel ‘moedernegotie’ AmsterdamOostzeegebied De basis van de handel in Amsterdam

4 Ook Antwerpen is een belangrijke havenstad.

5 1585 – Antwerpen wordt bezet en Schelde wordt afgesloten Veel (protestantse) Antwerpenaren vluchten naar Amsterdam, waaronder veel bankiers en handelaren 1.Toename van handel in Amsterdam 2.Komst van kennis en geld Amsterdam als handelsstad bloeit en de stad groeit

6 Groei & Bloei

7 Ontstaan van een stapelmarkt: -Producten worden opgeslagen -Producten worden bewerkt -Handelaren wachten tot een gunstig moment om de producten te verkopen Handelskapitalisme: Proberen zo veel mogelijk winst te maken met de handel

8 Rijkdom Gouden Eeuw Armoede

9 Wat moet je kennen/kunnen Je moet kunnen uitleggen: -Waarom de Oostzeehandel zo belangrijk geweest is voor de bloei van de Republiek -Waarom de val van Antwerpen heeft meegeholpen aan de bloei van Amsterdam -Wat handelskapitalisme betekent en hier een voorbeeld van geven ( stapelmarkt)


Download ppt "De tijd van regenten en vorsten (1600-1700) Landen over de hele wereld gaan met elkaar handelen. Dit noemt men een wereldeconomie. De Republiek beleeft."

Verwante presentaties


Ads door Google