De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

delvotest® proeftoets

Verwante presentaties


Presentatie over: "delvotest® proeftoets"— Transcript van de presentatie:

1 delvotest® proeftoets
Op welk principe berust de werking van de delvotest? waarom moet de melk vrij zijn van geneesmiddelen? hoe lang melk thuis houden (bijvoorbeeld na gebruik van mastitis injector met antibiotica)? hoe wordt de wachttijd vastgesteld? hoe komen geneesmiddelen in de melk? in welke gevallen de melk testen? En vooral van geneesmiddelen zoals antibiotica. Kaas en yoghurt worden gemaakt met behulp van lactobacteriën. Als die niet kunnen groeien, wordt de yoghurt niet dik, krijgt de kaas geen smaak. Melk de witte motor is een slogan gebaseerd op deze gedachte. De Groene Welle H.

2 delvotest® principe Bacteriën zetten suikers om, waardoor
Kleuromslag van paars naar geel Als bacteriën geremd worden (door antibiotica), “verteren” ze niets, waardoor Geen kleuromslag: testvloeistof blijft paars Paarse kleur = positief op groeiremmende stoffen De Groene Welle H.

3 delvotest® waarom moet de melk vrij zijn van geneesmiddelen?
Tav gezondheid mens: allergische reacties bijv. Mislukken kaas of yoghurt Bederft imago (gezond en zuiver) En vooral van geneesmiddelen zoals antibiotica. Kaas en yoghurt worden gemaakt met behulp van lactobacteriën. Als die niet kunnen groeien, wordt de yoghurt niet dik, krijgt de kaas geen smaak. Melk de witte motor is een slogan gebaseerd op deze gedachte. De Groene Welle H.

4 delvotest® hoe lang melk thuis houden (bijvoorbeeld na gebruik van mastitis injector met antibiotica)? Zie bijsluiter (leidraad) Soms advies dierenarts Biest sowieso de eerste 6 melkmalen Een koe die mastitis heeft kan behandeld worden met een injector die penicilline bevat. Deze injectoren moeten vaak meerder keren toegediend worden; bijvoorbeeld 6x , iedere keer dat de koe in de melkstal komt om gemolken te worden. (=ieder melkmaal). Biest is de eerste melk die een koe geeft nadat ze gekalfd heeft. Deze bevat heel veel afweerstoffen (immunoglobulienen). De meeste koeien zijn aan het einde van hun vorige lactatie drooggezet met een droogzet injector die veel penicilline bevat van een soort dat zich sterk hecht aan het uierweefsel. De penicilline moet bestaande subklinische (onzichtbare) infecties helpen genezen en nieuwe infecties tijdens de droogstand voorkomen. De biest kan dus nog penicillineresten bevatten. De Groene Welle H.

5 delvotest® hoe wordt de wachttijd vastgesteld?
Proefondervindelijk Bij gezonde! Koeien Variatie  de langste tijd wordt wachttijd Dus kan het geneesmiddel soms eerder uit het dier verdwenen zijn ( toch voorgeschreven wachttijd aanhouden) Maar ook kan het geneesmiddel langzamer uitgescheden worden  langere wachttijd! De wachttijd is de tijd tussen toediening van het middel en het moment dat de melk weer in de melktank gedaan mag worden. De Groene Welle H.

6 delvotest® hoe komen geneesmiddelen in de melk?
Injectie, pil, poeder: via bloed  melk Injectoren Dan is de uitscheiding: sterk afhankelijk van geneesmiddel gezondheidstoestand koe hoogte melkgift hoeveelheid drinken / urine productie andere geneesmiddelen Injecties met penicilline om samen met de injector (of soms als monotherapie) de mastitis te laten genezen. “Pil” betreft vaak een nageboortepil die via de schede tot in de baarmoeder gebracht wordt en die veel oxytetracycline bevat om de bacteriën die gaan groeien op de voedingsbodem van een achtergebleven nageboorte en zo mogelijk gifstoffen kunnen produceren waar de koe weer last van kan krijgen. De Groene Welle H.

7 delvotest® De geadviseerde wachttijd klopt in de praktijk niet altijd!
De veehouder kan de melk testen met de delvotest De test kan een uitslag geven binnen 3 uur Dus voor het volgende melkmaal is bekend of de koe in de normale routine mee kan lopen (geleverd kan worden) Minder onzekerheid Langere tijd eerste klas melk De veehouder zal moeten nadenken of de voorgeschreven, geadviseerde wachttijd per geval ook toepasbaar is. De veehouder moet zich aan de minimale wachttijd houden maar mag natuurlijk wel langer wachten met het “leveren” van de melk. Met de delvotest kan de veehouder testen of de melk al geleverd mag worden. De Groene Welle H.

8 delvotest® in welke gevallen de melk testen?
Zieke koe Geneesmiddel verkeerd gebruikt Geneesmiddel verkeerd gespoten Geneesmiddel in combinatie met ander middel gebruikt Korte droogstand Te vroeg kalven Tijdens droogstand behandelde koe Betrapte speen die drooggezet is tijdens lactatie Aangekochte koe De Groene Welle H.

9 delvotest® wanneer niet gebruiken?
Niet voor tankmelk!! Daarvoor overleg met zuivelfabriek Er kan geen claim ingediend worden door de veehouder indien er toch door de melkfabriek antibiotica gevonden worden. Tankmelk bevat de melk van de behandelde koe in verdunde mate. Het gaat om veel geld per tank 1000€ tot een veelvoud hiervan. Over de onverdunde melk kan je nog wel een uitspraak doen, over de tank wordt het riskant. Niet alle stoffen worden even goed aangetoond door de delvotest. Bijvoorbeeld oxytetracycline wordt slecht aangetoond want de bacterie in de delvotest is hier nou net niet zo gevoelig voor. (maar is wel met geavanceerde testen op de melkfabriek aantoonbaar!) De Groene Welle H.

10 delvotest® Beperkingen
Toont alleen groeiremming aan Dus alleen geschikt voor antibiotica, niet voor pijnstillers, wormmiddelen etc. Niet alle antibiotica geven even veel groeiremming (OTC!) De Groene Welle H.

11 filmpjes http://www.youtube.com/watch?v=kpbKHCPrITc
De Groene Welle H.

12 25 testcupjes De Groene Welle H.

13 Open prikken om de melk er in te druppelen.
De Groene Welle H.

14 Het opzetten van een conus op de doseerspuit.
De Groene Welle H.

15 Eenmaal indrukken en opzuigen geeft precies de juiste hoeveelheid melk.
De Groene Welle H.

16 Pipetteren in de testcupjes.
De Groene Welle H.

17 De Groene Welle H. de testcupjes worden in de incubator gezet.
Deze heeft een thermometer en een knop om de temperatuur bij te stellen. De temperatuur dient tussen de 61 en 66 graden celcius te liggen. De Groene Welle H.

18 Vergelijk de kleur van de geïncubeerde cupjes
De Groene Welle H.

19 De linker is van kleur veranderd (paarsgeel) bacteriën hebben het suiker omgezet en zijn dus niet geremd. De rechter is positief op penicilline: die mag nog niet geleverd worden. De Groene Welle H.

20 De Groene Welle H.

21 De Groene Welle H.

22 De Groene Welle H.

23 1=positief = paars = niet leverbaar!
De Groene Welle H.

24 De Groene Welle H.

25 De Groene Welle H.

26 Noteer op de praktijk de uitkomst van deze test, zodat er ook later geen misverstand over kan bestaan. Geen groeiremming wil zeggen dat de melk leverbaar is! Let op; de test is hier een uur te laat afgelezen. Hoe betrouwbaar is de uitslag dan nog? Moet de test opnieuw gedaan worden? De Groene Welle H.


Download ppt "delvotest® proeftoets"

Verwante presentaties


Ads door Google