De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SCHOOLTAALWOORDEN Kader leerjaar 4. ALTERNATIEF In plaats van voor de tv hangen, is sporten een goed alternatief voor ontspanning. Anders dan de gewone.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SCHOOLTAALWOORDEN Kader leerjaar 4. ALTERNATIEF In plaats van voor de tv hangen, is sporten een goed alternatief voor ontspanning. Anders dan de gewone."— Transcript van de presentatie:

1 SCHOOLTAALWOORDEN Kader leerjaar 4

2 ALTERNATIEF In plaats van voor de tv hangen, is sporten een goed alternatief voor ontspanning. Anders dan de gewone.

3 HET SYMBOOL Het deelteken bij rekenen staat symbool voor het moeten delen van een getal. Het teken.

4 SAMENSTELLEN Het werkstuk dat ik heb gemaakt bij metaal, is samengesteld uit allerlei kleine onderdelen. Van verschillende stukken een geheel maken.

5 ONTWERPEN De docenten zijn op dit moment het leerplein aan het ontwerpen. Ze bedenken hoe dit eruit moet zien en hoe er gewerkt moet worden. Iets bedenken.

6 SELECTEREN De mooiste dame wordt geselecteerd uit een groep tijdens ‘Hollands Next Top Model’. Uitkiezen.

7 HET KENMERK Een kenmerk van mijn oom is zijn kinderlijke gedrag, daaraan kun je hem herkennen. Mijn tante heeft een ander kenmerk, haar herken je aan haar grote neus. Iets waaraan je iemand of iets kunt herkennen.

8 OMSTREEKS De overval werd omstreeks 15.00 uur gepleegd. Ik was toen net de winkel uit. Ongeveer op dat moment.

9 HET MOTIEF Het motief van de winkeldief om iets te stelen, was dat hij geen geld had om iets te kopen. De reden.

10 OORSPRONKELIJK Oorspronkelijk kom ik uit België, maar nu woon ik in Nederland. In het begin.

11 EEN ROL SPELEN Een directeur is een belangrijk persoon binnen een bedrijf; hij speelt een grote rol. Belangrijk zijn.

12 TEN GOEDE KOMEN AAN Wanneer je goed leert voor dit proefwerk, komt dit ten goede aan je cijfer. Goed zijn voor. Toen mijn oma ziek was, heb ik goed voor haar gezorgd. Dit kwam ten goede aan haar herstel; ze was snel weer beter.

13 DE VOORKEUR In het weekend gaat mijn voorkeur er naar uit om lekker niets te doen; dat doe ik het liefste. Wat je het liefste doet. Mijn voorkeur gaat uit naar vrouwen met een donkere haarkleur; dat vind ik het mooist.

14 STIMULEREN Mijn ouders stimuleren mij om goed mijn best te doen op school, zodat ik mijn examen zal halen. Aanmoedigen om iets te doen.

15 BEÏNVLOEDEN Hij beïnvloedde de eindstand van de voetbalwedstrijd door in de laatste minuut een goal te maken. Zorgen dat iets gebeurt zoals jij dat wilt.

16 HET VERSCHIJNSEL Een vallende ster is een mooi verschijnsel. Iets wat gebeurt.

17 FACTOR Het waterpas stellen van de bouwconstructie is een factor waarmee je rekening moet houden bij bouw. Iets of iemand waar je rekening mee moet houden.

18 DE OMVANG De omvang van de container is 30m x 50m. Hoe groot of breed iets is.

19 REAGEREN Wij reageren vaak op de juffrouw door te vertellen hoe wij over iets denken. Iets terugdoen of terugzeggen.

20 UNIEK Van deze auto zijn er maar een paar gemaakt, daarom is deze auto heel uniek. Heel waardevol omdat er maar één van is.

21 IN HET KADER VAN In het kader van dit spel moet je de bal eerst tien keer overgespeeld hebben voordat je een punt kunt maken. Als onderdeel van.

22 PROFITEREN VAN Gisteren was ik in de stad en profiteerde ik van de korting op de gekochte broek. Voordeel hebben van.

23 WIJTEN AAN De troep in de aula was te wijten aan de jongen die met eten aan het gooien was. De schuld geven aan.

24 TABOE Er wordt niet graag gesproken over het hebben van een geslachtsziekte; dat is nog steeds een taboe. Iets waar niet over gesproken wordt.

25 CITAAT In de krant staat een citaat van wat de directeur letterlijk zei tijdens de vergadering. Wat jij zojuist zei, is een citaat uit het boek. Letterlijk overgenomen stukje tekst wat iemand zegt.

26 CITEREN In mijn aantekeningen citeer ik wat de juf zegt over de lesstof. Ik schrijf letterlijk op wat ze zegt. Letterlijk herhalen wat iemand gezegd heeft.

27 FACTUUR Hij heeft de factuur van de verbouwing in de brievenbus gekregen. Rekening.

28 AANTONEN Als jij kunt aantonen dat deze bal van jou is, mag je hem houden. Laten zien.

29 ZOEKEND LEZEN Wanneer ik iemands telefoonnummer op moet zoeken in het telefoonboek, ben ik zoekend aan het lezen. Lezen om informatie op te zoeken.

30 GRONDIG LEZEN Het nieuwsbericht heb ik grondig gelezen, omdat ik graag wilde begrijpen wat er was gebeurd. Lezen om de tekst helemaal te begrijpen.

31 GLOBAAL LEZEN We deden tijdens de les een wedstrijdje wie het snelst het antwoord wist op de vraag. Ik heb de tekst daarom globaal gelezen. Lezen om het belangrijkste snel uit de tekst te halen.

32 STUDEREND LEZEN Studerend lezen pas ik toe wanneer ik ga leren voor een proefwerk, zodat ik alles begrijp en onthoud. Lezen om de tekst helemaal te begrijpen en alles te onthouden.

33 KRITISCH LEZEN Ik heb de tekst van mijn klasgenoot kritisch gelezen, omdat ik moest vertellen wat er goed en minder goed was geschreven. Lezen om na te gaan of de informatie klopt en volledig is.

34 BEWERING Ik was het niet eens met de bewering van de scheidsrechter; hij vond dat er hands was gemaakt. Mening.

35 DOEL Mijn doel is om later te gaan werken in de bouw. Wat wil jij bereiken in je leven? Datgene wat je wilt bereiken.

36 CONVENTIES Bij het schrijven van een tekst moet je rekening houden met veel conventies; zo moet je weten waar je witregels moet plaatsen. Afspraken, regels.

37 MET DANK AAN: ALLE LEERLINGEN UIT KLAS K4B! Heel veel succes met het leren voor het proefwerk Taalschat/Schooltaalwoorden!


Download ppt "SCHOOLTAALWOORDEN Kader leerjaar 4. ALTERNATIEF In plaats van voor de tv hangen, is sporten een goed alternatief voor ontspanning. Anders dan de gewone."

Verwante presentaties


Ads door Google