De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen. "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen. "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan."— Transcript van de presentatie:

1 JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen

2 "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan. 1. Kindercriminaliteit - Londen 19° eeuw. " Oliver Twist " is een verfilming van het boek van Charles Dickens. Wezen en zwakkeren werden aan- gezet tot straatroverij om aan de armoede te ontsnappen.

3 2. Aalst eind 19° eeuw - uitbuiting door kinderarbeid.  Stijn Coninckx verfilmde " Daens ". Een duidelijke prent met aanklacht tegen uitbuiting en kinderverwaarlozing.

4 3. JONGEREN WILLEN MACHT EN AANZIEN. Met de film "West Site Story" uit 1961 krijgen we een beeld van jongerenbendes die strijden om macht en eer. Er bij horen wordt belangrijk.

5 4. ER ONTSTAAN NIEUWE VORMEN VAN JEUGDCRIMINALITEIT EIND 20° EEUW. Vandalisme is een nieuw fenomeen. Jongeren vervelen zich. Hier gaat de criminaliteit dus niet meer om armoede of levensbehoud.

6 5. JONGEREN PLEGEN WINKELDIEFSTALLEN. Deze misdrijven, gepleegd door jongeren, worden meestal begaan door hebzucht. Ook het drankmisbruik bij jongeren werkt winkeldiefstallen in de hand.

7 6. SCHOOLVERZUIM EN WERKELOOSHEID. Verveling slaat toe. Bendevorming en hangjongeren worden een bedreiging in de samenleving en geven vaak een onveilig gevoel.

8 7. ZAKKENROLLERS. Dit fenomeen is niet nieuw. Door de eeuwen heen kenden we ook al de beurzensnijders. Enkel de manier waarop is verschillend. Vaak treden ze op in groep en zijn ze goed georganiseerd. Maar ook individuele acties zorgen voor een ongerust gevoel.

9 8. STRAFFEN, MAAR ONDER WELKE VOORWAARDEN ? De jeugdrechter kan minderjarigen voor zware feiten door- sturen naar de rechter voor volwassenen. Dit zijn de zogenaamde "uithandengegeven minderjarigen". Is straffen de oplossing of moeten we ook kijken naar preventie en begeleiding ?

10 9. KAN BEGELEIDING EN PREVENTIE HELPEN ? Een jeugdrechter kan een jongere die een misdrijf heeft gepleegd of in een heel moeilijke leefsituatie verkeert, plaatsen in een gemeenschapsinstelling. Het is heel belangrijk je in te leven in de motieven van jonge delinquenten. Dan alleen kan je de oorzaken van het probleem, en dan ook het probleem zelf, wegnemen ( Luc Lamine ) DE JEUGD IS GEEN VERLOREN GENERATIE


Download ppt "JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen. "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan."

Verwante presentaties


Ads door Google