De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie."— Transcript van de presentatie:

1 OORLOG IN VIETNAM

2 ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie grote ideologische tegenstellingen : het kapitalisme - communisme.

3 ACHTERGROND Het kapitalisme Een samenleving waarin “het bezit” in handen is van privé-personen, winsten die bedrijven maken komen in handen van die eigenaren. Men wilde zoveel mogelijk welvaart voor zichzelf.

4 ACHTERGROND Het communisme Het streven naar een samenleving waarin iedereen gelijk is, d.m.v. een revolutie. De arbeiders zijn aan de macht. Grond, grondstoffen, fabrieken en machines zijn eigendom van de staat. De betekenis van het communisme was dat men wilde dat productie- en consumptiemiddelen eigendom van de staatsburgers zijn. Er werd vanuit gegaan dat deze situatie zou maken aan armoede en ongelijkheid

5 ACHTERGROND Beide stromingen streefden naar uitbreiding van macht en invloed over de gehele wereld. Een treffen was dus onvermijdelijk. Koude Oorlog kende vele brandhaarden, partijen vaak werden gesteund door een supermacht

6 ACHTERGROND In de onafhankelijkheidsstrijd van veel koloniën werden nationalistische en Koude Oorlogsmotieven vermengd. Toen het Franse koloniale bewind in Indochina zich niet langer zelfstandig kon handhaven, schoten de VS te hulp

7

8 Vietnam was voor de Tweede Wereldoorlog een kolonie van Frankrijk. Na de oorlog werd Vietnam verdeeld in 2 landen. Noord-Vietnam (communistisch) en Zuid-Vietnam (niet communistisch) Noord-Vietnam werd gesteund door de Sovjet- Unie en China. In 1959 begon er een oorlog tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Amerikanen hielpen de mensen in Zuid- Vietnam.

9 De Noord-Vietnamezen waren sterker dan gedacht. Guerilla-oorlog Ook zaten er communisten in Zuid- Vietnam. In het geheim heette die groep de "Vietcong". Het was dus erg moeilijk voor de Amerikanen. Je kon aan iemands gezicht niet zien of iemand voor of tegen de Amerikanen was.

10 Enkele feiten Het werd het langstdurende conflict waar Amerikanen ooit bij betrokken waren 58.000 doden USA twee tot drie miljoen Vietnamese. De oorlog kostte de VS circa 150 miljard dollar en werd uiteindelijk niet door hen gewonnen. Op Vietnam werden meer bommen gegooid dan het totale aantal gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.

11

12

13

14

15


Download ppt "OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie."

Verwante presentaties


Ads door Google