De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4. De Vietnamoorlog Opdracht: Vergelijking tussen Indonesië en Vietnam Lees van paragraaf 4.2 over dekolonisatie het stukje.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4. De Vietnamoorlog Opdracht: Vergelijking tussen Indonesië en Vietnam Lees van paragraaf 4.2 over dekolonisatie het stukje."— Transcript van de presentatie:

1 Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4

2 De Vietnamoorlog Opdracht: Vergelijking tussen Indonesië en Vietnam Lees van paragraaf 4.2 over dekolonisatie het stukje Indonesia Merdeka Lees van paragraaf 4.4 het stukje De Vietcong Vul vervolgens het schema in waarbij je dus de situatie in Indonesië en Vietnam vergelijkt.

3 De Vietnamoorlog

4 In de 19 e en begin 20 e eeuw → Vietnam kolonie van Frankrijk In de WO II → Vietnam bezet door Japan Na de oorlog: Frankrijk wil Vietnam terug Maar in Vietnam wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen (Dit is te vergelijken met de gebeurtenissen in Indonesië) Verschil tussen Frankrijk- Vietnam en Nederland- Indonesië: NL→ VS: Nederland moet Indonesië loslaten (nationalisten) FR→ VS: Probeer Vietnam vast te houden, geeft steun aan Frankrijk (Communisten)

5 De Vietnamoorlog 1945-1954: oorlog tussen Vietnam en Frankrijk Noord- Vietnam krijgen communistische troepen steun van China Frankrijk is oorlog moe en heeft geen geld meer. Slag bij Dien Bien Phoe: Fransen worden verslagen

6 De Vietnamoorlog Na 1954 Vietnam wordt opgedeeld in: Noord→ communistisch o.l.v. Ho- Chi- Minh Zuid→ (hulp VS) kapitalistische dictatuur o.l.v. Diem

7 De Vietnamoorlog In het zuiden protesten tegen de dictatuur. - Boeddhistische monniken steken zichzelf uit protest in brand. - vrijheidsbeweging→ Vietcong (o.l.v. communisten) In het noorden: communisten bouwen het land snel op → industrie/ landbouw In 1960→ communisten willen van de 2 delen weer 1 Vietnam maken (uiteraard communistisch) VS: bang voor het communisme→ als Vietnam valt, valt de rest van Azië en vervolgens de wereld ook voor het communisme dominotheorie

8 DEAR AMERICA LETTERS HOME FROM VIETNAM Documentaire over de Vietnamoorlog aan de hand van brieven, authentieke beelden en muziek.

9 De Vietnamoorlog 1964: VS begint de oorlog tegen Noord-Vietnam en de Vietcong. → Aanval in Golf van Tonkin in scene om oorlog tegen het communisme te legitimeren.

10 De Vietnamoorlog De VS weet met ca. 500.000 man de Vietcong niet te verslaan Als reactie op de guerrilla branden de Amerikanen hele dropen af. → Iedereen is verdacht In 1975 moet de VS vanwege protest in de wereld Vietnam opgeven Guerrillaoorlog: Tegenstanders vechten niet openlijk: ze houden zich verborgen en vallen onverwacht aan


Download ppt "Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4. De Vietnamoorlog Opdracht: Vergelijking tussen Indonesië en Vietnam Lees van paragraaf 4.2 over dekolonisatie het stukje."

Verwante presentaties


Ads door Google