De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale."— Transcript van de presentatie:

1

2 Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale trots (Engeland verliest haar voorsprong) Nieuwe wapens worden uitgevonden die snel geproduceerd konden worden Bestuurlijk Instelling van de dienstplicht; behalve Engeland hadden de landen eind 19 e eeuw een enorm groot en getraind leger dienstplichtigen Sluiten van verbonden Sociaal In de meeste landen heerste een militaristische sfeer: moed, discipline en strijdbaarheid stonden in hoog aanzien Nationalisme werd in de tweede helft van de 19 e eeuw steeds agressiever, extremer, anti-buitenland

3 Engeland versus Duitsland. Wie heeft de grootste vloot? Frankrijk versus Duitsland Na 1871 breidde Frankrijk haar leger snel uit; de Duitse reactie bleef niet uit Oostenrijk-Hongarije versus Rusland Eind 19 e eeuw was het Russische leger enorm in omvang gegroeid O-H moest wel reageren om de Russische stoomwals tegen te kunnen houden (Balkan!)

4 Door moord op Frans Ferdinand ontstond een kettingreactie Oostenrijk-Hongarije → Servië Rusland → Oostenrijk-Hongarije Duitsland → Rusland Frankrijk → Duitsland Duitsland→ België Engeland→ Duitsland Welk bovenstaand land vormt een uitzondering?

5 Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! 4 augustus 1914

6 Happy War? Fransen

7 Door de propaganda en opgebouwde spanning was “iedereen” blij dat het eindelijk oorlog was! En de oorlog zou zo gewonnen zijn (2 weken tot 2 maanden max) Wij zijn beter en hebben betere wapens “Probleempje” Al snel liepen de legers vast en groeven zich in! Van de Noordzee tot aan de Zwitserse grens. Oorzaak Dezelfde moderne wapens; de oude strategieën werkten niet meer Gevolg Loopgravenoorlog

8 Huiswerk Lees par 1 & 2a Maak 1 & 2 (par 2)


Download ppt "Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale."

Verwante presentaties


Ads door Google