De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 5: Nationalisme.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 5: Nationalisme."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 5: Nationalisme.
Afbeeldingen en kaarten.

2 Congres van Wenen.

3 Het concertsysteem: De spelregels.
Evenwicht voorkomt oorlogen en conflicten. Aandeel in handel, grondgebied, leger en invloed is ongeveer gelijk aan elkaar. Wordt er één land te machtig dan moet door overleg tussen de vijf grote landen de balans hersteld worden. Een oorlog moest van te voren overlegd worden. Deze afspraken zijn van toepassing op alle Europese gebieden en koloniën.

4 Europa in 1815. Engeland, Frankrijk, Duitse bond, Oostenrijk, Pruisen, Rusland

5 Engeland. Redelijk geïndustrialeerd.
Levendige handel tussen de koloniën en het moederland. Engeland bezat de grootste vloot koopvaardijschepen van Europa. Redelijk sterke industrie en levendige handel met de overzeese gebieden.

6 Duitsland. Vanaf 1871 werd Duitsland een grootmacht op gebied van industrie. Met de bedoeling om de Engelse Royal Navy te overtreffen. Het Duitse leger groeide zeer snel. Sterke industrie waardoor leger en vloot in een hoog tempo andere legers gingen overtreffen.

7 Oostenrijk Hongarije. Een dubbelmonarchie met landbouw, maar industrieel niet al te sterk. Veel etnische minderheden. Industrie en landbouw de zwakste van de vijf. Was dus op zoek naar bondgenootschappen, dus ook voor de handel.

8 Rusland. Sterke landbouw en een zeer grote bevolking.
Industrieel de zwakste van de vijf grote staten. Industrieel zwak, maar gezien de landbouw de sterkste. Grote voedselproductie.

9 Frankrijk. Een culturele economie.
De Franse Schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst was door heel Europa gewild. Cultureel gezien de sterkste van de vijf. Schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst werd tot in alle uithoeken van Europa verhandeld. Dit is een schilderij van de wereldtentoonstelling die in 1889 en 1900 gehouden werd. Voor deze gelegenheid kreeg Parijs een opknapbeurt en werd de Eiffeltoren gebouwd.

10 Conflicten in Europa. 1866 De Duitse bond en Pruisen verslaan Oostenrijk en claimen nieuwe gebieden. Vorming van het Duitse keizerrijk. 1870 – 1871 Frans – Duitse oorlog. Het Duitse keizerrijk wint en krijgt Elzas en Lotharingen. 1902 – 1904 Russisch – Japanse oorlog. Japan wint. Rusland richt zich voor uitbreiding op de Balkanlanden.

11 Europa in 1871. Europa na de Frans –Duitse oorlog. Elzas en Lotharingen (met veel zware industrie) behoorde vanaf nu bij Duitsland.

12 Conclusie concertsysteem.
Na 1871 wilde Duitsland de dirigent spelen. Een nieuw gewapend conflict hing in de lucht…….

13 Wat is dan nationalisme?
Het verheerlijken van de eigen natie ten opzichte van andere volkeren. Ideologie. Het bind een volk d.m.v. onderwijs, nationale vieringen. Beschermen van de eigen industrie.

14 Europa in 1914.


Download ppt "Hoofdstuk 5: Nationalisme."

Verwante presentaties


Ads door Google