De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten."— Transcript van de presentatie:

1

2 Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten

3 Problematiek In vergelijking met andere landen is het aantal zittenblijvers in Nederland hoog (OECD, 2013) Een van de doelstellingen van het sectorakkoord is dat het landelijk percentage zittenblijvers in 2020 is gedaald van 5,8 procent naar 3,8 procent (VO-raad en OCW, 2014) 50% van de doublanten haalt uiteindelijk het diploma in het niveau van doubleren

4 Volgens berekeningen kost zittenblijven per leerling gemiddeld 7.400 euro. CPB: zittenblijvers kosten jaarlijks €500 mln

5 Wat zeggen wetenschappers over de effecten van zittenblijven? Samenvattend laten de meeste onderzoeken naar de effecten van zittenblijven in het binnen- en buitenland zien dat zittenblijven een negatief effect lijkt te hebben op de prestaties en schoolloopbaan van zittenblijvers. Zittenblijvers verlaten uiteindelijk het onderwijs vaak zonder diploma (CBS, 2011). De negatieve consequenties worden toegeschreven aan het feit dat zittenblijvers geen specifieke hulp krijgen, maar een algemeen programma herhalen dat de eerste keer al onvoldoende werkte (Inspectie van het Onderwijs, 2013). Er zijn deskundigen die vinden dat zittenblijven afgeschaft moet worden.

6 Wat is het advies? (mede van leerlingen zelf) Intensievere leerlingbegeleiding Vaak ligt het probleem van zittenblijven niet bij de capaciteiten van een leerling, maar eerder bij het gedrag. Scholen kunnen leerlingen meer begeleiden en ondersteuning bieden om ze gemotiveerd te houden of weer gemotiveerd te krijgen. In dit traject is de rol van de ouders ook erg belangrijk. … Ook leerlingen van de scholen uit het panel denken dat betere persoonlijke begeleiding de beste oplossing is voor het probleem van zittenblijven. Die begeleiding is nodig op twee vlakken: bij het maken van een profielkeuze en bij de overgang naar meer zelfstandig leren in de Tweede Fase... Volgens hen neemt de school nog te weinig waar wanneer de leerling lijdt onder persoonlijke problematiek en zou de school nog te weinig ingrijpen.

7 Even terug naar Het Schoter Doubleren in de bevorderingsnormen Doubleren 2014-2015 in percentages Ideeën rond doubleren Voornemen vanuit mentoraat/school Uw advies aan ons?

8 Bevorderingsnormen Het Schoter 1.Een leerling mag niet meer dan één keer doubleren in hetzelfde leerjaar. Ook doubleren in twee opeenvolgende leerjaren is niet toegestaan. 2.Bij de overstap van 4 mavo naar 4 havo mag een leerling in principe niet meer doubleren in 4 havo. Zo ook bij de overstap van 5 havo naar 5 vwo.

9 Doubleren 2014-2015 Het Schoter 3 havo10%3 vwo 5% 4 havo 15%4 vwo 7,5% 5 havo15% gezakt5 vwo 7,5% --6 vwo 5% gezakt

10 Ideeën algemeen rond doubleren Doubleren wordt minder zinvol beschouwd. Maar blijft een optie in de bevorderingsnormen. Zomerschool: pilot afgelopen jaar. Dit jaar opnieuw bespreken en beleid op maken.. Wij willen er meer aan doen, moeten er iets mee.. Waar kunnen wij maatwerk leveren? (hoe zit dit nu op Het Schoter?)

11 Voornemen vanuit mentoraat/school Apart monitoren doublanten Een persoonlijk gesprek met de mentor specifiek over het doubleren: analyse oorzaak / eigen verwachtingen en wensen / voornemen /..afspraken-doelen (apart formulier hiervoor) Ouders erbij Cijfers met Kerst! Moeten ruim voldoende zijn: 7.0 en hoger

12 Mentorenoverleg wekelijks Mentoraatprogramma: veel overleg, veel klassikaal, veel materiaal om in te zetten Klassenbesprekingen en resultaatbesprekingen Direct contact met leerling en u als ouder Resultaten worden verwacht en daar kijken wij naar: tijdig aan de bel bij uitblijven succes..en dan? Al eerder ingezet: meer les per week, uitval tegen gaan

13 Uw advies aan ons? Wat kunnen wij doen om te helpen? Waar is behoefte aan?: gedrag motivatie (komt cursus in klas 3 en 4) sport / bijbaantjes andere afleidingen.. Vorm van contact met u? …en.. wat gaat u anders doen dan vorig jaar?

14 Dank voor uw aandacht!


Download ppt "Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten."

Verwante presentaties


Ads door Google