De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bonnefooiproject voor de kinderdienst advent-Kerstmis 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bonnefooiproject voor de kinderdienst advent-Kerstmis 2015"— Transcript van de presentatie:

1 Bonnefooiproject voor de kinderdienst advent-Kerstmis 2015
Hemelse boodschappen Bonnefooiproject voor de kinderdienst advent-Kerstmis 2015

2 Achtergrond We volgen in de adventsperiode het Oecumenisch leesrooster de alternatieve NT-lezingen van Lucas-1  Ons project heet ‘Hemelse boodschappen’, omdat de hemelse boodschapper Gabriël, wiens naam betekent ‘gabber van God’, een nieuwe toekomst komt aanzeggen met de aankondiging van nieuw leven.Een hemelse boodschap voor Zacharias en Elisabet en voor Maria. God laat mensen opstaan uit doodgelopen situaties tegen alle verwachtingen in. Johannes en Jezus zullen de mensen weer een toekomst-perspectief geven en een manier van leven laten zien die toekomst geeft.

3 In de kerk…1 In de kerk zetten we een ‘drieluik’ op een tafel of we hangen het op. Dat drieluik kan gemaakt worden van drie stukken karton, bijvoorbeeld van een doos. Het middenstuk is twee keer zo groot als de zijflappen. Als de zijflappen ingeklapt zijn is er niets van het middenstuk te zien. Dat wordt pas later zichtbaar. Op de zijflappen worden posters geplakt op de voor- en de achterkant. Op de cd vind je de figuren, Zacharias, de Engel, Maria en Elisabet, ook los, om eventueel voor het drieluik te zetten, of in de nevendienst het verhaal mee te vertellen.

4 Drieluik

5 In de kerk…2 In de kerk spelen Zacharias (advent 1 en 4), de engel (advent 2) en Maria (advent 3) en een herbergier (kerst) een rol samen met de voorganger. Hun boodschap zit verpakt in de doos die ze meebrengen. De rollen kunnen door oudere kinderen, de leiding van de kinderdienst of gemeenteleden gespeeld worden.

6 De doos

7 Het projectlied melodie: Lied 485

8 In de kinderdienst De jongste groepen spelen en werken rond de advent- en kerstverhalen. Voor de oudste kinderen zijn er bij de verhalen schilderijen gezocht. Met behulp van deze schilderijen, zoals hiernaast van Frans Franciscus, kun je met de kinderen in gesprek gaan over de verhalen. Ook is er bij elke zondag een sleutelverhaal geschreven bij het project van Kerk in Actie.

9 Voor kinderen in Moldavië Bonnefooi werkt ook deze advent weer samen met Kerk in Actie. Er zijn spaardoosjes, die kun je voor alle kinderen gratis aanvragen bij Kerk in Actie. Geef licht is het thema van de kerst collecte. Licht voor kinderen in Moldavie, voor wie het leven vaak donker is. In kinderdagcentra die georganiseerd worden door de kerken, krijgen de kinderen liefde en aandacht. De verhalen die geschreven zijn bij het project van Kerk in Actie staan op de project cd en zijn geschikt voor 10 tot 12 jarigen.

10 1e advent: Stomverbaasd
Lezing: Zacharias 14,4-9 Lezing: Lucas 1:5-25 Zacharias is met stomheid geslagen als hij van een engel hoort, dat hij en zijn vrouw op late leeftijd nog een zoon zullen krijgen. Wat een bijzondere boodschap!

11 Op melodie van lied485: Gemeente: Zacharias, wat kom jij hier doen?
Zacharias: Ik kom hier iets brengen Kijk hier zit het in. Het is wonderbaarlijk Ik krijg een gezin!

12 1e advent: babyspullen Zacharias komt op met een doos
Daarin zitten babyspullen, maar hij kan niets zeggen. Hij laat een en ander zien. De doos gaat (leeg) mee naar de kinderdienst. In de kinderdienst worden engelen gemaakt voor de volgende zondag bij 3/5 en 6/9. Deze gaan in de doos.

13 2e advent: de groeten van God
Lezing: Maleachi 3:1-4 Lezing: Lucas 1:26-38 De engel Gabriel verschijnt aan Maria… Zij krijgt een bijzondere boodschap!

14 Op melodie van lied 485: Gemeente: Zeg eens engel, wat kom jij hier doen? Engel: Ik breng je een boodschap want er komt een kind bij een jonge moeder die dat spannend vindt.

15 2e advent: engelen Engel brengt de doos
Daarin zitten de engelen die vorige week zijn gemaakt. Deze worden in de kerstboom gehangen.

16 3e advent: alle goeds Lezing: Sefanja 3:14-20
Lucas 1:39-56 Deze zondag ontmoeten Elisabet en Maria elkaar, allebei in verwachting van een bijzonder kind. God werkt verder aan zijn plan.

17 Op melodie van lied485: Gemeente: Zeg Maria, wat kom jij hier doen?
Maria: Ik was bij mijn nicht en bracht haar veel cadeaus en nu zitten knuffels in een mooie doos.

18 3e advent: knuffels De knuffels krijgen een plaats in de kerk.
De lege doos gaat mee naar de kinderdienst. In de kinderdienst worden kaarten gemaakt voor eenzame mensen of in overleg met de diaconie kan er bijvoorbeeld een inzameling komen voor de voedselbank.

19 4e advent: met grote blijdschap!
Lezing: Micha 5,1-4a Lezing: Lucas 1:57-80 Het kind van Elisabet en Zacharias wordt geboren… Zijn naam is voor iedereen een verrassing!

20 Met grote blijdschap! Op melodie van lied485: Gemeente: Zacharias, wat kom jij hier doen? Zacharias: Ik ben toch zo blij wij hebben nu een zoon. en dan deze doos zo vol, ’t is niet gewoon!

21 4e advent: met grote blijdschap
Zacharias is erg blij met deze volle doos, de spullen deelt hij uit aan mensen die het nodig hebben. De lege doos gaat mee naar de kinderdienst. De kinderen maken muziekinstrumentjes die ze tijdens de kerstviering gaan gebruiken.

22 kerst: een doos als kribbe
Voor Kerstmis is een complete viering gemaakt met de kinderen en hun gemaakte instrumenten rondom het geopende drieluik…

23 Op melodie van lied485: Gemeente: Herbergiertje,
wat kom jij hier doen? Herbergier: ‘k Heb het toch zo druk Ik ren maar en ik vlieg. Ik heb een doos vol voer hier maar het wordt een wieg.

24 Kerstmis: een doos als kribbe
Lezing: Jesaja 52,7-10 Lezing: Lucas 2:1-20 We vieren deze hemelse boodschap… met een kerstspel!

25 Kerstspel Personen: Manuel (een klein kind); Moeder Ria; vader Jos (grote kinderen of volwassenen) Nodig: Kerstboom, kerststal (ingepakt in een grote doos) stoelen, tafel, radio of cassettedeck. Manuel is een geadopteerd kind uit Zuid - Amerika. Hij is nog niet zo lang in zijn nieuwe gezin en spreekt nog niet goed Nederlands. De kerstboom staat in de ‘kamer’ en Manuel zet samen met moeder de kerststal op. Manuel is al in pyjama en houdt een engel omhoog, die hij uit de doos heeft gehaald. Moeder leert de woordjes.

26 Gebruiksmaterialen Bij www.kinderdienst.nl zijn te koop:
Project boek Bonnefooi € 17,50 Vier Posters met project cd € 17,50 Omslagen liturgie decemberengel € 9,75 per 100 Omslagen liturgie Kerststal € 9,75 per 100 Uitnodigingskaartjes: decemberengel; € 5,00 per 20 Uitnodigingskaartjes: Kerststal € 5,00 per 20 En zie ook voor de aanbiedingen van: Kleine cadeautjes voor alle leeftijdsgroepen Alle werkbladen kunnen per worden toegezonden, opgave: Alleen voor abonnees en losse nummer-kopers!! ook bij Postbus 1006, 4200 CA Gorinchem of telef: Alle prijzen zijn exclusief portokosten

27 Bonnefooi te zien in het land
Gelderland/Overijssel/Oost-Brabant/Limburg Zaterdag 26 september organiseren Kerkboek en Narratio in samenwerking met Lava-jeugdwerk en Symbolisch bloemschikken Apeldoorn een mini kerstbeurs in Elst (gld). tijd: 9.30 tot uur Met om en een workshopronde Bonnefooi, kennismaking met het project en tips bij de verwerkingen en de verhalen. Doorlopend zijn er liturgische schikkingen bij de lezingen te zien en er is een uitgebreide boekentafel. Ook zijn er twee workshop rondes rond de kerstoratoria De Verhalen en met Engelengeduld. Plaats: De Ruimte, Sint Maartenstraat 32 B , 6661 DA Elst Zuid Holland/Zeeland/West-Brabant 10 oktober een mini kerstbeurs in Oostvoorne, een kennismaking met het Bonnefooi project, liturgische schikkingen bij de lezingen en een boekentafel. tijd: uur plaats: Dorpskerk, Kerkplein 1, 3233 AR Oostvoorne Friesland, classes Buitenpost/ Dokkum 12 oktober Adventsprojectenavond in gebouw ‘de Rank’, Foarwei 139, Kollumerzwaag.Aanvang uur Groningen en Drente 28 oktober een mini kerstbeurs in Gieten voorkennismaking met het Bonnefooi project, liturgische schikkingen bij de lezingen voor Advent en een boekentafel. tijd: plaats: Hervormde kerk, Brink 8, 9461 AS Gieten (entree € 2,00 dit is inclusief koffie of thee) Alle gebruiksmaterialen zijn hier ook te zien en zonder verzendkosten te koop meer informatie: zie ook


Download ppt "Bonnefooiproject voor de kinderdienst advent-Kerstmis 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google