De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Go Geo Quiz. Geef antwoord op de vragen door: Hand omhoog Hand omlaag of.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Go Geo Quiz. Geef antwoord op de vragen door: Hand omhoog Hand omlaag of."— Transcript van de presentatie:

1 Go Geo Quiz

2 Geef antwoord op de vragen door: Hand omhoog Hand omlaag of

3 De nauwkeurigheid van de moderne autonavigatiesystemen (bijv. TomTom) bedraagt: 1 tot 5 meter (hand omhoog) 10 tot 20 meter (hand omlaag) Auto navigatie

4 De nauwkeurigheid van de moderne autonavigatiesystemen (bijv. TomTom) bedraagt: 1 tot 5 meter (hand omhoog) Auto navigatie

5 Past in dit continent: - Japan, - Europa - VS - India en - China? Kaartprojectie Hoeveel landen passen in het continent Afrika? Ja (hand omhoog) Nee (hand omlaag)

6 Past in dit continent: - Japan, - Europa - VS - India en - China? Kaartprojectie Hoeveel landen passen in het continent Afrika? Ja (hand omhoog)

7 Verdeling wereldbevolking Woont meer dan de helft van de wereldbevolking in Azië? Ja (hand omhoog) Nee (hand omlaag)

8 Verdeling wereldbevolking Woont meer dan de helft van de wereldbevolking in Azië? Ja (hand omhoog)

9 Aarde Hoe dik is de lithosfeer? Dunner dan 70 km (hand omhoog) Dikker dan 70 km (hand omlaag) De lithosfeer is de buitenste laag van de aarde en bestaat uit de aardkorst en het bovenste gedeelte van de aardmantel. Hoe dik is de lithosfeer eigenlijk?

10 Aarde Hoe dik is de lithosfeer? Dikker dan 70 km (hand omlaag) De lithosfeer is het buitenste gedeelte van de vaste aarde en is ongeveer 80 km dik.

11 Platentektoniek De korst van de aarde bestaat niet uit een geheel maar uit verschillende platen die langzaam bewegen. De platen worden onderverdeeld in oceanische en continentale platen. Welke van deze platen is het zwaarst? De continentale platen zijn zwaarder want die bestaan uit mineralen zoals graniet (Hand omhoog) Oceanische platen zijn zwaarder omdat deze uit basalt bestaan (Hand omlaag)

12 Welke van deze platen is het zwaarst? Oceanische platen zijn het zwaarst omdat deze uit basalt bestaan (Hand omlaag) Platentektoniek De oceanische platen komen het meest voor qua oppervlakte. Deze platen bestaan uit basalt, dit is zwaar gesteente. Het zijn dunne platen van zo'n tien kilometer dikte.

13 Het binnenste van de aarde beweegt in cirkels. Dat komt door de temperatuurverschillen. De stroom stijgt namelijk op en daarna daalt het weer. De stroom die opstijgt: is die warm of koud? Warm (Hand omhoog) Koud (Hand omlaag) Convectiestromen

14 De stroom die opstijgt: is die warm of koud? Warm (Hand omhoog) Warme lucht stijgt op. Als het hoger komt, koelt het af en dan gaat het dalen. Convectiestromen

15 De aardkorst veranderd voortdurend van vorm door natuurkrachten. Door de enorme hitte in het binnenste van de aarde stroomt bijna- gesmolten gesteente traag rond. Dit zorgt dat de platen aan de aardkorst kunnen schuiven. Hoe noemen we deze krachten? Endogene krachten (hand omhoog) Exogene krachten (hand omlaag) Endogeen en exogeen

16 Hoe noemen we deze krachten? Endogene krachten (hand omhoog) Van binnenuit wordt de aardkorst veranderd door endogene krachten en van buitenaf wordt de aardkorst veranderd door exogene krachten (Endo = binnen, Exo = buiten). Endogeen en exogeen

17 Gesteente dat een gedaanteverwisseling heeft ondergaan door hoge druk en temperatuur noemen we: Gesteente Sedimentair gesteente (Hand omhoog) Metamorf gesteente (Hand omlaag)

18 Gesteente dat een gedaanteverwisseling heeft ondergaan door hoge druk en temperatuur noemen we: Gesteente Metamorf gesteente (Hand omlaag) De vorming van metamorf gesteente is een endogeen proces, van binnenuit ontstaan, in tegenstelling tot sedimentair gesteente, waarvan de vorming een exogeen proces is.

19 Diamant ontstaan diep in de aarde onder hoge druk en bij een temperatuur van 2000 graden Celsius. Maar hoe diep in de grond ontstaan ze precies? Dieper dan 100 km onder de aardkorst (Hand omhoog) Minder diep dan 100 km in de aardkorst (Hand omlaag) Diamanten

20 Diamant ontstaat diep in de aarde onder hoge druk en bij een temperatuur van 2000 graden Celsius. Maar hoe diep in de grond ontstaan ze precies? Dieper dan 100 km onder de aardkorst (Hand omhoog) Diamanten worden ruim 200 km diep in de aarde gevormd. Diamanten

21 Zon Ja (Hand omhoog) Nee (Hand omlaag) Draait de zon om de aarde?

22 Zon Nee (Hand Omlaag) De aarde draait om de zon Een rondje om de zon duurt 365 dagen. Daarnaast draait de aarde ook nog eens om haar eigen as. Dat duurt precies 24 uur. Telkens draait er dus een ander deel naar de zon. Op dat deel is het dag. Draait de zon om de aarde?

23 Afstand tot de Zon Wij gaan op vakantie naar de zon! Hoeveel weken heb ik nodig om er te komen met de auto? Ongeveer 60 weken (Hand omhoog) Ongeveer 171 jaar (Hand omlaag)

24 Afstand tot de zon Wij gaan op vakantie naar de zon! Hoeveel weken heb ik nodig om er te komen met de auto? Ongeveer 171 jaar (Hand omhoog) X = (afstand zon - aarde) 150.000.000 km V = (snelheid) 100 km/uur T = (tijd) T = X/V = 1.500.000 uur = 62.500 dagen = 8.928 weken= 171 jaar

25 Aardwarmte Het is mogelijk om energie op te wekken met aardwarmte. Hoe warm is het in Nederland op 2 km diepte? ongeveer 80º C (Hand omhoog) ongeveer 300º C (Hand omlaag)

26 Aardwarmte Ongeveer 80º C (Hand omhoog) Het is in Nederland op 2 km. diepte meestal tussen de 70º en 90º C.

27 Energieverbruik Bevat het binnenste van de aarde voldoende energie om het energieverbruik van alle mensen op aarde te voorzien? Ja (Hand omhoog) Nee (Hand omlaag)

28 Energieverbruik Ja (Hand omhoog) Het binnenste van de aarde bevat wel 2,5 keer zoveel energie dan dat alle mensen op aarde verbruiken Bevat het binnenste van de aarde voldoende energie om het energieverbruik van alle mensen op aarde te voorzien?

29 Zonne energie En als we Nederland helemaal volzetten met zonnepanelen, is er dan genoeg energie voor iedereen? Ja (Hand omhoog) Nee (Hand omlaag)

30 Zonne energie En als we Nederland helemaal volzetten met zonnepanelen, is er dan genoeg energie voor iedereen? Ja (Hand omhoog) Om genoeg zonne-energie op te wekken voor heel Nederland, moet je ongeveer 1/3 van het land volzetten met zonnepanelen.

31 Energieverbruik Ja (Hand omhoog) Nee (Hand omlaag) Een zonnepaneel levert 250 Watt. Een stofzuiger gebruikt 750 Watt, een afwasmachine 1250 Watt en een Radio 50 Watt. Als je vanmiddag je huis gaat schoonmaken kan je dan met 8 zonnepanelen afwassen, stofzuigen en de radio aanzetten?

32 Energieverbruik Nee (Hand omlaag) Een zonnepaneel levert 250 Watt. Een stofzuiger gebruikt 750 Watt, een afwasmachine 1250 Watt en een Radio 50 Watt. Als je vanmiddag je huis gaat schoonmaken kan je dan met 8 zonnepanelen afwassen, stofzuigen en de radio aanzetten? 8 panelen x 250 Watt = 2000 Watt 750 Watt (stofzuiger) + 1250 Watt (afwasmachine) + 50 Watt (radio) = 2050 Watt Alleen als je de radio uitzet, krijg je je huis schoon!

33 Kabels en leidingen in de grond Hoeveel kilometers kabels en leidingen ligt er in Nederland in de grond? 34 x de wereld rond (Hand omhoog) 44 x de wereld rond (Hand omlaag)

34 Kabels en leidingen in de grond De omtrek van de aarde is ongeveer 40.000 km. In Nederland ligt 1,75 miljoen km kabels en leidingen: ca. 44 keer de wereld rond...! Hoeveel kilometers kabels en leidingen ligt er in Nederland in de grond? 44 x de wereld rond (Hand omlaag)

35 GPS Waat staat GPS voor? General Position Synchroniser (Hand omhoog) Global Positioning System (Hand omlaag)

36 GPS GPS helpt auto’s, schepen, maar ook vliegtuigen om te navigeren Waar staat GPS voor? Global Positioning System (Hand omlaag)

37 GPS Hoeveel GPS satellieten kun je tegelijkertijd in Nederland ontvangen (gemiddeld)? alle 24 (Hand omhoog) slechts 9 (Hand omlaag)

38 GPS Hoeveel GPS satellieten kunt je tegelijkertijd in Nederland ontvangen (gemiddeld)? slechts 9 (Hand Omlaag) Je kunt nooit alle satellieten tegelijk zien: je kunt het GPS signaal niet “onder de horizon” ontvangen, maar ook niet in gebouwen of onder grote bomen.

39 Bodemschatten Tijdens een ongeval in een Chileense mijn kwamen enkele mijnwerkers op 720 meter onder het aardoppervlak vast te zitten. Op welke diepte ten opzichte van het zeeniveau zaten ze vast? Min 80 meter (hand omhoog) Plus 80 meter (Hand omlaag)

40 Bodemschatten Op welke diepte ten opzichte van het zeeniveau zitten ze vast? Plus 80 meter (hand omhoog) Het maaiveldniveau van de mijn ligt op ongeveer 800 meter boven zeeniveau. De mijnwerkers zaten vast in hun ‘shelter’ op 80 m boven zeeniveau

41 Welke methode past het beste bij een langgerekt land zoals Chili? Er zijn grofweg drie manieren om de globe in een platvlak weer te geven: Kegelprojectie (Hand omhoog) Cilinderprojectie (Hand omlaag) Projecties

42 Een lang en smal land zoals Chili kan heel goed geprojecteerd worden door als het ware een cilinder om de globe te wikkelen. Een groot en breed land zoals Rusland leent zich juist meer voor een kegelprojectie. Cilinderprojectie (Hand omlaag) Projecties

43 Hoe wordt het verschijnsel genoemd waarbij de dampkring de zonnestraling doorlaat maar de warmte die de aarde uitstraalt vasthoudt ? Klimaat Broeikaseffect (hand omhoog) Thermohaline stroming (hand omlaag)

44 Broeikaseffect (hand omhoog) Het broeikaseffect ontstaat, omdat CO2 en andere gassen een beschermende laag vormen om de aarde. Ze laten de verwarmende stralen van de zon door, maar houden een deel van de warmte vast. Klimaat

45 9,2 liter (Hand omhoog) 92 liter (Hand omlaag) Op 15 mei 2010 explodeerde het boorplatform ‘Deepwater Horizon’ Welke hoeveelheid ruwe olie stroomde er (bij benadering) per seconde uit de nog openstaande bron? Olievlek

46 92 liter (Hand omlaag) Welke hoeveelheid ruwe olie stroomde er (bij benadering) per seconde uit de nog openstaande bron? De bron spuwde ongeveer 8 miljoen liter ruwe olie per dag gedurende vijf maanden. Olievlek

47 Luchtvervuiling Auto’s per etmaal Luchtvervuiling Meer verkeer leidt tot welke vervuiling? Zwaveldioxide concentratie (Hand omhoog) Stikstofdioxide concentratie (Hand omlaag)

48 ZwaveldioxideStikstofdioxide Meer verkeer leidt tot welke vervuiling? Stikstofdioxide concentratie (Hand omlaag) Luchtvervuiling

49 Welk deel van Nederland is kwetsbaar voor overstromingen? Overstromingen 25 % van Nederland (Hand omhoog) 55 % van Nederland (Hand omlaag)

50 Welk deel van Nederland is kwetsbaar voor overstromingen? Overstromingen 55 % van Nederland (Hand omlaag) 26% ligt onder zeeniveau en 29% ligt achter rivierdijken

51 Kunnen we droogte voorspellen? Met een satellietsensor die bodemvocht en verdamping meet (hand omhoog) Met een warmtebeeld: dode planten zijn nl. kouder dan levende (hand omlaag). In de zomer kampen boeren regelmatig met droogte. Vanuit de ruimte kun je droogteschade al eerder zien aankomen, net zoals een bui op de regenradar. Hoe? Landbouw en geo

52 Met een satellietsensor die bodemvocht en verdamping meet (Hand omhoog) Geavanceerde sensoren kunnen vanaf 700 kilometer hoogte zien hoe snel gewassen groeien, hoeveel bodemvocht er in de wortelzone zit en hoe snel grondwater verdampt. Water­beheerders kunnen zo eerder en nauwkeuriger voor­spellen of en waar er droogte­schade optreedt. Landbouw en geo

53 Aardbevingen in Nederland Ja (Hand omhoog) Nee (Hand omlaag) Aardbevingen in Nederland alleen in Groningen voor. Aardbevingen

54 Aardbevingen in Nederland Nee (Hand omlaag) Naast de aardbevingen door gaswinning in Noord Nederland, zijn er ook tektonische aardbevingen in Zuid-Oost Nederland Aardbevingen

55 Op de Schaal van Richter wordt de sterkte van aardbevingen aangegeven. Is dit gebaseerd op de schade die de aardbeving aanricht? Is goed! (Hand omhoog) Klopt niet! (Hand omlaag) Aardbevingen

56 Klopt niet! (Hand omlaag) Aardbevingen De schaal van Richter is gebaseerd op de sterkte van trillingen. De ‘Schaal van Mercalli’ geeft aan hoeveel schade de aardbeving heeft aangericht, deze schaal vertelt meer dan alleen de kracht en de XY locatie van de aardbeving (episch centrum).

57 Landschap Twee kaarten van 1 gebied: Wat vertelt de rechter kaart? Hoogte (Hand omhoog) Grondsoort (Hand omlaag) De Beemster

58 Landschap Twee kaarten van 1 gebied: Wat vertelt de rechter kaart? Hoogte (Hand omhoog) De Beemster

59 De Oceanen Wat is de gemiddelde diepte van de oceanen? 5 km (Hand omhoog) 500 meter (Hand omlaag)

60 De Oceanen Wat is de gemiddelde diepte van de oceanen? 5 km (Hand omhoog) De diepste zeetrog (Mariana Trog) is 10.994 m diep!

61 Windenergie Waar kun je het beste een windmolen plaatsen? Op een Limburgse heuvel (Hand omhoog) In de duinen (Hand omlaag)

62 Windenergie In de duinen (Hand omlaag) Voor de hoogste opbrengst heb je constant harde wind nodig. Dat vind je aan de kust.

63 Langer (hand omhoog) Korter (hand omlaag) Overal dijken: langs de kust, om polders, en langs rivieren en kanalen. De totale lengte van de dijken in Nederland is langer of korter dan de afstand van Amsterdam tot de Zuidpool? AardbevingenDijken

64 De totale lengte van de dijken in Nederland is langer of korter dan de afstand van Amsterdam tot de Zuidpool? Langer (Hand omhoog) In totaal ligt er meer dan 17.500 km dijk Dijken

65 Bewakingscamera’s met rekenmodellen (Hand omhoog) Tellingen: inwoners, passanten, NS-reizigers, patiënten, etc. (Hand omlaag) Welke mensen zijn waar en wanneer? Het nationaal populatie­ bestand geeft straks op ieder moment van de dag een nauwkeurige schatting van hoeveel mensen op een plek aanwezig zijn. Waar komen die cijfers vandaan? Bevolkingsaantallen

66 Inwoneraantallen van het CBS worden gecombineerd met de aantallen patiënten in ziekenhuizen, leerlingen in scholen, passanten in winkelstraten, in- en uitstappers bij NS-stations supporters in voetbalstadions. Tellingen: inwoners, passanten, NS-reizigers, patiënten, etc. (hand omlaag) Bevolkingsaantallen Waar komen die cijfers vandaan?

67 Hoeveel mensen wonen er op aarde? Geef een schatting, wie zit er het dichtste bij ? Bevolkingsaantallen

68 Ca. 7.361.257.980 Per dag worden ca 360.000 baby’s geboren. Per dag overlijden ca 150.000 mensen Aantal bewoners op aardeAantal bewoners op aarde (link!) Bevolkingsaantallen

69 Go Geo Ga naar de website: www.gogeo.nl en maak de studiewijzer om te zien welke opleiding bij jou past! -vanaf 1 november online-


Download ppt "Go Geo Quiz. Geef antwoord op de vragen door: Hand omhoog Hand omlaag of."

Verwante presentaties


Ads door Google