De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging"— Transcript van de presentatie:

1 Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging
NL heeft door de tijd heen een reis van ± km gemaakt. Suriname  Huidige ligging

2 Onderweg kwam het grondgebied van NL steeds in ander e klimaatgebieden terecht.
De lagen waaruit NL is opgebouwd, zijn gevormd tijdens die reis. Dat kon alleen maar gebeuren (die laagjes op elkaar), wanneer NL langzaam maar zeker aan het dalen was. NL maakte dus deel uit van een groot dalingsgebied = een gebied dat milj. jaren lang wegzakt en wordt opgevuld met sedimenten.

3 Bodembeweging in NL Deel van NL dat langzaam daalt
Deel van NL dat langzaam stijgt Schanierpunt

4 Hoezo Nederland daalt? NW-NL daalt langzaam. Oorzaak:
Isostasie = het evenwicht dat een drijvend voorwerp zoekt Een ijsberg drijft in water, waarbij een aanzienlijk deel van de ijsberg zich onder het wateroppervlak bevindt. Op dezelfde manier "drijft" de aardkorst op de mantel

5 Effect van afzetting en erosie
Als grote hoeveelheden sediment worden afgezet in een bepaalde regio, zal het gewicht van het sediment zorgen dat de lithosfeer in zijn geheel naar beneden zakt. Een voorbeeld is de Noordzee, waar op het moment grote hoeveelheden sediment naartoe gevoerd worden door rivieren. De korst onder de Noordzee zakt langzaam. Het tegenovergestelde effect vindt plaats als een grote hoeveelheid van de lithosfeer wordt afgeërodeerd, zoals in een gebergte als de Alpen. In zo'n gebied zal de lithosfeer omhoog komen (tektonische opheffing), waardoor het gebergte weer verder kan eroderen. Door dit effect kan onderliggend en dus ouder gesteente aan de oppervlakte komen dat op grote diepte heeft gezeten.

6 Ligging NL en vorming grondlaag
Tropische planten sterven af en vormen de bodem van NL.  De sedimentlagen daar bovenop zorgen voor samenpersing  ontstaan steenkool.

7 Ligging NL en vorming grondlaag
NL was een ondiepe zee. Er was sprake van woestijnomstandigheden, dus zeer warm  het zeewater verdampte en het zout bleef achter  steenzout.

8 Ligging NL en vorming grondlaag
NL was eigenlijk niet meer dan de bodem van een subtropische zee  ontelbare kalkskeletjes en schelpen van dieren die in de zee hebben geleefd, hebben de kalksteen gevormd.

9 Ligging NL en vorming grondlaag
NL was/is het doucheputje van NW-Europa  Dikke pakketten zand zijn afgezet door eerst woest, en tegenwoordig rustig stromende rivieren.


Download ppt "Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging"

Verwante presentaties


Ads door Google