De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland."— Transcript van de presentatie:

1 Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.

2 Dit is de vlag van Madagaskar. De kleuren rood en wit komen uit de vlaggen die men vroeger gebruikte in de 19de eeuw. Groen kwam er later bij en is het symbool voor de mensen die aan de kust wonen en ook het symbool voor de hoop op een betere toekomst.

3 Het eiland wordt ook wel ‘het rode eiland’ genoemd omdat de aarde daar roodbruin is. Het eiland is ongeveer zo groot als België, Frankrijk en Nederland samen.

4 De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo. Maar de meeste zeggen gewoon Tana. De stad is op 10 heuvels gebouwd. Tana is een drukke en lawaaierige stad. Er zijn veel markten, maar de belangrijkste is de zomermarkt

5 In Madagaskar spreekt men Malgasi en de tweede taal is het Frans. Men betaalt er niet met de Euro maar met de Madagassische frank. En wil je het volkslied eens horen van Madagaskar, surf dan even naar :www.atlasgeo.ch/htmlg/Madagascar.htm

6 Madagaskar is het eiland van de baobabs, zeboes en vele kleurige planten en bloemen. Wil je er iets meer over weten, kijk dan vlug verder...

7 Dit is de reizigerspalm, het symbool van Madagaskar. De bladeren van de palm groeien altijd in een waaier van oost naar west. De beroemdste boom van Madagaskar is de baobab. De bomen zijn dik en rond en kregen de bijnaam ‘de boom die op zijn kop staat’, want het dikste deel van de boom zit bovenaan de stam. De vruchten van de baobab bevatten olie waarin gebakken wordt en de harde schil van de vrucht wordt gebruikt als waterkom.

8 Op Madagaskar leven heel wat kameleons die je nergens anders kan zien en bewonderen. Kameleons zijn de meesters in het zich verstoppen, omdat hun kleur steeds verandert als ze op een andere plaats zitten. De zeboe is de werkos van het eiland en als je een zeboe hebt, dan ben je rijk. Zeboes worden vooral gebruikt bij het ploegen en het klaarmaken van de rijstvelden. Op het eiland zijn er bijna evenveel zeboes als mensen.

9 Een maaltijd zonder rijst, dat bestaat niet in Madagaskar ! In sommige gezinnen wordt er alleen maar rijst gegeten, enkel als er een feest is krijg je er iets extra bij. Madagasken eten per persoon ongeveer 135 kg rijst in een jaar. Stel je eens voor : dat zijn 3 rijstbuiltjes van 125 g per persoon en per dag !

10 Heel wat kinderen op ons eiland gaan niet naar school. Hun ouders zijn arm en verdienen zo weinig dat de kinderen voedsel moeten zoeken. Ze gaan dan maar in de stad bedelen. Of ze verzamelen lege flessen, plastieken zakken en oud papier. ‘s Avonds sorteren ze alles en later verkopen ze dit.

11 Sommige kinderen hebben steeds ruzie met hun ouders en besluiten om niet meer naar huis terug te keren. Het worden dan straatkinderen. Zij weten niet dat het leven op straat heel hard is.

12 Gelukkig is er het ‘Oratorio’. Dat is een centrum waar kinderen naar school kunnen. Als de school te duur is voor de ouders, kunnen kinderen hier les volgen. Maar er is ook tijd om te spelen. We helpen ons met onze lessen en taken en ‘s middags krijgen we hier nog een rijstmaaltijd. In het oratorio heb ik, Lesabotsy, heel veel vrienden gemaakt en hebben we weer zin om iets van ons leven te maken. Toch heb ik nog 1 wens. Wil je mijn wens kennen ? Graag zou ik later op mijn beurt straatkinderen helpen en daarom wil ik leraar worden.

13 Daarom deze missie-markt. De opbrengst gaat naar een project in Fianarantsoa. In het centrum worden daar straatkinderen opgevangen en geholpen.


Download ppt "Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland."

Verwante presentaties


Ads door Google