De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3 revoluties VERLICHTING, AMERIKAANSE EN FRANSE REVOLUTIE EN EEN BEETJE NEDERLAND.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3 revoluties VERLICHTING, AMERIKAANSE EN FRANSE REVOLUTIE EN EEN BEETJE NEDERLAND."— Transcript van de presentatie:

1 3 revoluties VERLICHTING, AMERIKAANSE EN FRANSE REVOLUTIE EN EEN BEETJE NEDERLAND

2 Verlichting: wetenschappers  Belangrijke namenBelangrijkste ideeBelang voor revolutie  Galileo Galilei, 1633Aarde draait om de zonKerk was boos!  Isaac Newton, 1646-1723Appel valt van de boom omdat…natuurwetten  Chr. HuygensSlingeruurwerk, zakhorlogesTijd  LeeghwaterInpolderen door molensMeer land beschikbaar 

3 Enkele filosofen en hun ideeën Immanuel Kant Durf te weten! Heb de moed uw verstand op eigen gezag te gebruiken! (Geen kerk, geen andere autoriteiten vertrouwen. Weg met het bijgeloof!) John Locke De koning krijgt zijn macht van het volk, hij is er dus voor het volk. Zonder volk geen koning! Dus geen absolutisme. “Sociaal contract” over uitgewisselde vrijheid Charles Montesquieu De macht in het bestuur moet gescheiden zijn. 1. Parlement maakt wetten (wetgevend) 2. Koning regeeert (uitvoerend) 3. Rechter spreekt recht op basis van de wetten (rechterlijk)

4 Enkele filosofen (2) Idee: De koning is overbodig! Terug naar de volksvergadering zoals in Athene. Diderot en d’Alembert Begin van de eerste Encyclopédie om kennis te verspreiden en domheid te bestrijden: zelf nadenken en ontdekken! http://nl.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot Voltaire Bedacht het deïsme= God heeft de wereld gemaakt. Daarna bemoeide hij zich niet meer met zijn creatie.

5 Wat heeft de Verlichting met de revoluties te maken?  Ideeën over machtsverdeling in de kolonie Amerika en in Frankrijk werden verspreid en besproken.  Op de juiste momenten kon de revolutie de ideeen over machtsverdeling toepassen  Er is dan slechts een vonkje nodig om het volk tot opstand te verleiden  Amerika: Boston Tea Party (1773)  Frankrijk: Bestorming van de Bastille (1789)

6 Amerika was een kolonie  1607: Amerika wordt gekoloniseerd  Er woonden “wilden”, de “Indianen” die leefden als jagers/verzamelaars  De kolonisten hadden het heel moeilijk  De kolonie werd winstgevend door tabaksplantages  1700: twaalf Engelse kolonies met 250.000 inwoners  De “Indianen” waren uitgeroeid of verplaatst naar andere leefgebieden, via het “Trail of tears”.

7

8 Amerikaanse revolutie, 1776-1783  Voor de revolutie:  Engeland was de baas  Uit heel Europa kwamen immigranten  Eigenbestuur gewenst: vooral de belastingdruk was vervelend  Engeland eiste geld van de kolonie na de oorlog met Frankrijk  “No taxation without representation”: alleen belasting betalen als we een eigen bestuur hebben! (het ging dus om geld en macht)  Bocot van Engelse producten vanwege hoge belastingen op deze producten  1773: Tea act: “Boston Tea Party”. Als Indianen verklede kolonisten gooiden thee in de haven van Boston omdat zij het niet eens waren met deze wet.  Engeland was furieus: veel strafmaatregelen  Kolonies werkten nu samen in het Continentaal Congres.  1775: eerste veldslag tussen de kolonisten en de Engelse legers.

9 Amerikaanse revolutie, 1776- 1783 (2) Belangrijk punt tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd: De “Declaration of Independence” 4 juli 1776, tijdens de strijd, geschreven door Thomas Jefferson. Hij gebruikte John Locke’s idee dat het volk zelfbeschikkingsrecht heeft: als de regering het volk niet aanstaat heeft het volk recht deze te vervangen.

10 Amerikaanse revolutie, 1776- 1783 (3)  Einde aan de strijd in 1783: Engeland moest zich gewonnen geven. Het volk kon geen legers meer sturen.  Frankrijk had de kolonisten gesteund in deze strijd, waardoor het eigenlijk een voortzetting was van de 7-jarige oorlog die Frankrijk en Engeland tot 1763 hadden gevochten….  De staten kregen een eigen bestuur en daarboven een federaal bestuur (denk aan de FBI) George Washinton was een van de Founding Fathers. Hij was legeraanvoerder, planter en de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. Amerika kent als hoofdstad Washington, D.C. en een staat “Washington”.

11 De Franse revolutie, 1789-1799

12 Voor 1789 Frankrijk wordt bestuurd door de Zonnekoning en zijn nakomelingen De drie standen zorgen voor zijn inkomen  De kerk vraagt belastingen aan de bewoners van haar gebieden  De adel vraagt belastingen aan de bewoners van zijn gebieden  De derde stand betaalt belastingen

13 Het gaat weer om geld, en macht…. Schatkist: LEEG! Macht van de koning naar de adel en de kerk

14 Staten-Generaal moet over belasting stemmen…. De kerk 300 stemmen De adel 300 stemmen Derde stand 600 stemmen

15 De derde stand eiste… en kreeg Juni 1789: Veel afgevaardigden komen samen in de Kaatsbaan om daar een grondwet te schrijven Juli 1789 Val van de Bastille Augustus 1789 Verklaring van de rechten van de mens en de burger is klaar

16 Wat gebeurde er met de koning? De Franse koningin En drie van haar 4 kinderen (die allen een natuurlijke dood stierven) https://www.youtube.com/watch?v=1WjsqVw WyrI Lodewijk XVI, nu burger Capet Schuldig aan uitbuiting van het volk. Gestorven onder de guillotine op Ook koningin Marie-Antoinette Sterft onder dit apparaat op 16 oktober 1793.

17 Wat gebeurde er na de nieuwe grondwet? De standen werden afgeschaft Liberté= vrijheid Egalité= gelijkheid Fraternité= broederschap “Terreur” Iedereen, verdacht van tegenstand tegen de revolutie, werd onthoofd… Oorlog tegen buurlanden Napoleon voerde oorlogen in en buiten Europa, 1799-1815 (Waterloo) https://www.youtube.com/watch?v=2vAvoa OaJNM

18 Einde van de revoluties Wat gebeurde er met de macht van de kerk? Opdracht: zoek dit uit Pepijn, Sander, Ruben, Jonathan, Yeliz, Floor, Isabelle, Pascal Wat gebeurde er met de macht van de Amerikanen? Opdracht: zoek dit uit Julia, Ryan, Chiara, Kjell, Cindy, Max, Mads, Robert Wat gebeurde er met de macht van het Franse volk? Opdracht: zoek dit uit Bart, Joost, Sammy, Kim, Dulcie, Eline, Marek


Download ppt "3 revoluties VERLICHTING, AMERIKAANSE EN FRANSE REVOLUTIE EN EEN BEETJE NEDERLAND."

Verwante presentaties


Ads door Google