De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3.3. De VS waren nu geen kolonie meer van Engeland. Maar dan is er wel een nieuw bestuur nodig! Gewone boeren en werklieden hadden al stemrecht,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3.3. De VS waren nu geen kolonie meer van Engeland. Maar dan is er wel een nieuw bestuur nodig! Gewone boeren en werklieden hadden al stemrecht,"— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3.3

2 De VS waren nu geen kolonie meer van Engeland. Maar dan is er wel een nieuw bestuur nodig! Gewone boeren en werklieden hadden al stemrecht, en wilden invloed op het bestuur. Ze wilden vooral vrijheid! Elke staat wilde ook zelfstandig blijven. Maar er moest ook wel landelijk bestuur komen.

3 Dat bestuur moest dan zorgen voor: Buitenlandse politiek Economie Leger

4 Ze kiezen voor een scheiding van de machten: Het idee van de Franse Montesquieu. Wetgevende macht: maakt wetten en controleert de uitvoering. Uitvoerende macht: voert de wetten uit Rechtsprekende macht: controleert of iedereen zich eraan houdt.

5 Elke staat: zelfstandig Met eigen gekozen volksvertegenwoordiging en gouverneur Elke staat heeft eigen wetten over onderwijs en politie: bv : Leeftijd van alcohol drinken is verschillend. Doodstraf is er niet overal. Leeftijd van mogen autorijden is verschillend.

6 Er is wel 1 landelijke rechtbank: Hooggerechtshof

7 Federaal bestuur: bestuur van een aantal deelstaten. Wetgevende macht: Congres. Elke staat kiest vertegenwoordigers voor het Congres. Landelijk wordt er 1 president gekozen. Hij moet de wetten uitvoeren. Hij benoemt ministers en leidt het leger.

8

9

10 Om de rechten van de burgers goed te beschermen werd de Bill of Rights getekend. Een extra lijst met wetten voor de grondwet. De federale regering moet ervoor zorgen dat iedereen goed leven heeft, en vrijheid. Behalve dan slaven, vrouwen en indianen!

11 Scheiding van de machten: wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht zijn gescheiden van elkaar. Hooggerechtshof: hoogste Amerikaanse rechtbank. Federaal bestuur: het landelijke bestuur van alle deelstaten. Congres: gekozen landelijke bestuur van VS die de wetten maakt. President: gekozen leider van de VS


Download ppt "Paragraaf 3.3. De VS waren nu geen kolonie meer van Engeland. Maar dan is er wel een nieuw bestuur nodig! Gewone boeren en werklieden hadden al stemrecht,"

Verwante presentaties


Ads door Google