De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3.2. Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3.2. Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3.2

2 Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland. Eigen bestuur en rechtspraak Maar wèl Engelse wetten! 1 van deze wetten was: men mag alleen belasting opleggen als er over gestemd is in de gekozen volksvertegenwoordiging.

3

4 Engelse schatkist was leeg; ze hadden geld nodig! Dus gingen ze belasting ophalen in de kolonies in de VS. Voortaan belasting betalen op: glas, thee, enz. De kolonies waren het daar niet mee eens!! In de wet staat: er moet over gestemd worden in de volksvertegenwoordiging. Die van Engeland of de VS?

5 Kolonisten wilden alleen belasting betalen, als hun eigen bestuur dat goed vond! December 1773: de ruzie loopt uit de hand: Boston Tea Party

6 Kolonisten wilden geen belasting betalen. En zeker niet over Engelse producten! Dus gooien ze in Boston alle Engelse thee overboord. De hele haven van Boston wordt bruin! Dit protest heet de Boston Tea Party.

7

8

9

10 Engeland was woedend! De kolonies mochten vanaf dat moment niet meer zichzelf besturen! De 13 kolonies waren nu weer woedend! Dit pikten ze niet! “No taxation without representation!” (alleen betalen als we inspraak hebben)

11 Pikte dit niet! Stuurt het leger naar de kolonies. Hiermee begon de Amerikaanse Vrijheidoorlog 1775-1783 De 13 kolonies vechten samen tegen Engeland.

12

13 Legerleider van de 13 kolonies: George Washington En kregen steun van Spanje en Frankrijk. Zo konden de kolonies winnen. In 1783: Engeland erkende de onafhankelijke kolonies.

14

15 Terwijl ze nog aan het vechten waren hebben de 13 kolonies alvast op papier gezet, dat ze onafhankelijk wilden zijn. Op 4 juli 1776, de: Onafhankelijkheidsverklaring Ze noemen zichzelf vanaf toen: De Verenigde Staten van Amerika

16

17 Amerikaanse Vrijheidsoorlog: oorlog tussen de 13 kolonies en Engeland om zelfstandig te worden (1775- 1783) Onafhankelijkheidsverklaring: document in 1776 opgesteld door de kolonisten waarin ze zichzelf onafhankelijk verklaren. Verenigde Staten van Amerika: naam van de 13 kolonies bij elkaar vanaf 1783.

18 Einde


Download ppt "Paragraaf 3.2. Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland."

Verwante presentaties


Ads door Google