De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Www.foliebesparen.nl Vicon 3D wikkelen – De nieuwe dimensie in wikkeltechniek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Www.foliebesparen.nl Vicon 3D wikkelen – De nieuwe dimensie in wikkeltechniek."— Transcript van de presentatie:

1 www.foliebesparen.nl Vicon 3D wikkelen – De nieuwe dimensie in wikkeltechniek

2 www.foliebesparen.nl Vicon 3D – Het resultaat...... onder alle omstandigheden een perfect gewikkelde ronde baal!

3 www.foliebesparen.nl Het ontstaan van balenwikkelen Er is altijd een idee geweest, om silage in kleinere hoeveelheden te verpakken. Dit begon in 1980 met het vullen van zakken. Toen in 1986, bouwde Maskinfabriek Underhaug de eerste balenwikkelaar, gebaseerd op een idee van een Australische boer. Dit bleek een doorbraak te zijn op het gebied van silageconservering. Het systeem bleek ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. In 2003 introduceert de Kverneland Group wederom een primeur op het gebied van het wikkelen van ronde balen: 3D wikkeltechniek.

4 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 1. Na het folie op de baal vastgelegd te hebben, draaien de voorstrekkers met folierollen hydraulisch 90º, zodat ze horizontaal staan.

5 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 2. Nu draait alleen de baal. De voorstrekkers blijven horizontaal voor en achter de baal stil staan. Beide voorstrekkers wikkelen een zijde van de baal ongeveer 20cm over de rand.

6 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 3. Nadat beide randen van 2 lagen folie zijn voorzien, draaien de voorstrekkers naar het midden van de baal, waar ook 2 lagen folie aangebracht wordt.

7 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 4. De voorstrekkers klappen weer terug en tot slot worden nog 4 lagen folie volgens de traditionele manier aangebracht, om ook de platte zijde van de baal volledig te sluiten.

8 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 5. Als het folie is afgesneden, wordt de baal automatisch nog één keer rondgedraaid, waardoor de afgesneden uiteinden van het folie netjes aan de baal vastgeplakt worden.

9 www.foliebesparen.nl 3D Wikkeltechniek De werking Stap 6. De wikkeltafel kantelt ver naar beneden en vermindert de afstand tot de bodem, waardoor de baal zachtjes en zonder beschadigingen van de wikkeltafel rolt.

10 www.foliebesparen.nl Voordelen 3D versus traditioneel

11 www.foliebesparen.nl Voordeel 1. Gebruik de sterkte van het folie op de juiste manier! Traditioneel: De folie wordt ca. 70% in de lengterichting uitgerekt. Dit geeft extra druk op de baal, maar bij traditioneel wikkelen enkel van platte zijde naar platte zijde. Deze platte zijdes worden naar elkaar toe getrokken.

12 www.foliebesparen.nl Traditioneel: … maar een ronde baal zet niet uit over de breedte, maar juist over de ronde kant van de baal! Het folie kan hier nog steeds uitrekken, wat kan leiden tot misvormde balen en scheuren na enkele weken opslag, zoals hiernaast afgebeeld. Voordeel 1. Gebruik de sterkte van het folie op de juiste manier!

13 www.foliebesparen.nl 3D wikkelen: Door het folie eerst over de ronde kant te wikkelen (zoals ook het net), wordt de baal krachtig bij elkaar gehouden. Het folie houdt de ronde vorm intact. Praktijk: In extreme gevallen kan de baal wel 10cm in doorsnede kleiner gehouden worden! Voordeel 1. Gebruik de sterkte van het folie op de juiste manier!

14 www.foliebesparen.nl Bij de traditionele wikkelmethode, worden in het middden van de baal ca. 24 lagen folie aangebracht! Bale endBale side Voordeel 2. Betere verdeling van het folie over de baal = besparen!

15 www.foliebesparen.nl Standard 3D Voordeel 2. Betere verdeling van het folie over de baal = besparen!

16 www.foliebesparen.nl Door 20cm over de kant te wikkelen met het 3D systeem, kunnen de overtollige traditionele wikkelingen tot een minimum beperkt worden (dus geen 24 lagen noodzakelijk). Op deze manier kan tot zelfs 20% aan folie bespaart worden! Voordeel 2. Betere verdeling van het folie over de baal = besparen!

17 www.foliebesparen.nl Bij traditioneel wikkelen, wordt gerekend volgens 2 lagen: 2+2+2+2 Normaal kan dit worden verhoogd tot bijvoorbeeld 8 lagen (bijvoorbeeld paardenvoer) Met 3D kan het aantal wikkelingen over de ronde kant van de baal (cylindriche wikkeling), na 4 lagen eenvoudig per laag verhoogd worden vanuit de trekker. Voordeel 2. Betere verdeling van het folie over de baal = besparen!

18 www.foliebesparen.nl Traditioneel De lagen worden horizonaal over elkaar heen gelegd. Voordeel 3. Betere afdichting, hogere silagekwaliteit

19 www.foliebesparen.nl 3D wikkelen: Het folie loopt 90 graden verticaal omhoog van boven tot onder, volledig afgedicht. Voordeel 3. Betere afdichting, hogere silagekwaliteit

20 www.foliebesparen.nl Traditioneel: Probleem van veel traditionele wikkelaars met slappe balen: het gras wordt ingesloten tussen de lagen folie. Voordeel 3. Betere afdichting, hogere silagekwaliteit

21 www.foliebesparen.nl 3D wikkelen: Al het gras wordt met de eerste cylindrische laag, binnen de baal gehouden. Dit voorkomt hobbels aan de rand van de baal. Voordeel 3. Betere afdichting, hogere silagekwaliteit

22 www.foliebesparen.nl Traditioneel: Vooral bij stengelige gewassen zoals lucerne en hooi, kan de eerste folielaag beschadigd raken, doordat de stengels door de eerste laag prikken. Voordeel 4. Geen beschadiging van de eerste laag

23 www.foliebesparen.nl 3D Wikkelen: De stengels worden door de rotatie van de baal en het aanbrengen van het net, in dezelfde richting geduwd als ook het folie wordt aangebracht. Voordeel 4. Geen beschadiging van de eerste laag

24 www.foliebesparen.nl

25


Download ppt "Www.foliebesparen.nl Vicon 3D wikkelen – De nieuwe dimensie in wikkeltechniek."

Verwante presentaties


Ads door Google