De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paarden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paarden."— Transcript van de presentatie:

1 Paarden

2 Inhoud Paarden in het nieuws Test je kennis Gedrag paard
Hoefverzorging paard

3 Paarden in het nieuws 5 augustus 2014Blik op Nieuws - ‎18 okt. 2011‎ Paarden gebruiken hun oren als communicatiemiddel, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Paarden kijken naar elkaars oren om sociale signalen op te pikken. Aan de hand van de stand van oren van soortgenoten bepalen ze vermoedelijk waar voedsel te vinden is, of waar een aanval van roofdieren dreigt. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sussex in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Bij hun onderzoek plaatsten de wetenschappers twee emmers met voedsel aan de linker- en rechterkant van een grote muur. Op de muur bevestigden ze een levensgrote foto van een paard dat naar links of naar rechts keek. Vervolgens mochten 24 paarden om de beurt kiezen uit welke emmer ze wilden eten. Als de oren van het paard op de foto waren afgeplakt, kozen de paarden willekeurig één van de twee emmers om uit te eten. Wanneer de oren van het paard op de foto zichtbaar waren, aten de dieren veel vaker uit de emmer waar hun soortgenoot naar keek. Eindhovens dagblad – 13 augustus 2014 HOOGE MIERDE - Een partij hooi waarin het giftige plantje herfsttijloos zat, heeft volgens eigenaren Wil en Isabel van Gisbergen een slagveld aangericht in hun Stal Bria in Hooge Mierde. Tachtig procent van de dertig paarden in hun stal vertoont volgens Isabel apathisch gedrag en staat wiebelig op de benen na eten van het hooi.

4

5

6 Test je kennis Een van de vijf vrijheden is vrij om natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Uit natuurlijk gedrag kun je natuurlijke behoeften afleiden. Welke 4 natuurlijke behoeften heeft een paard? Veel bewegen Veel frisse lucht Vaak kleine beetjes eten Gezelschap van soortgenoten

7 Test je kennis 2. Waar of niet waar. Een paard heeft een uitermate gevoelig gehoor. Dit komt doordat beide oorschelpen onafhankelijk van elkaar naar alle richtingen bewogen kunnen worden. Waar.

8 Test je kennis 3. Geef aan de hand van een tekening aan op welke plaats het paard je onmogelijk kan zien en leg uit waarom.

9 De ogen van het paard zitten aan de zijkant van het hoofd
De ogen van het paard zitten aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor heeft het een panoramisch gezichtsveld van ruim 350 graden. Het paard ziet niet heel scherp maar neemt de geringste beweging waar. Met beide ogen ziet het redelijk scherp in het donkergroene vlak. Het blauwe gedeelte is zijn blinde vlek.

10 Test je kennis 4. Wat bedoelen we met hoefmechanisme?
De doorbloeding van de hoef, en daarmee het transport van voedingsstoffen, wordt alleen door beweging mogelijk gemaakt: bij het neerzetten zet de voet aan de achterkant uit, bij het optillen trekt hij weer samen. De werking is te vergelijken met een zuig-perspomp. Dit wordt het hoefmechanisme genoemd. Daarom is bewegen zo belangrijk!

11 Test je kennis 5. a. Noem 5 kenmerken van het natuurlijke eetgedrag van paarden. b. Wat en hoe zou je een paard dan moeten voeren? Paarden zijn planteneters Paarden zoeken naar structuurrijk ruwvoer Paarden eten vaak en in kleine hoeveelheden. Paarden, die in het wild leven, zijn ongeveer 14 uur per dag bezig met eten. Paarden blijven dooreten, ook als ze voldoende voer binnen hebben. Paarden bewegen veel tijdens het eten. Het blijft rustig doorstappen.

12 Test je kennis 6. Waar kijk je naar als je de conditiescore gaat bepalen? De lichaamsconditie van het paard wordt beoordeeld aan de hand van de Body Condition Score (BCS). Dit systeem beoordeelt de vetreserve op het lichaam van het paard. Het BCS-systeem is ontwikkeld voor niet-drachtige paarden en pony’s. Daarnaast is er een apart systeem voor fokmerries opgesteld. Beide scoresystemen zijn ontwikkeld door Carol en Huntington (1988). Het systeem loopt van 0 (zeer mager) tot 5 (zeer vet). Scores van 2 of lager en 4 of hoger zijn onacceptabel (NEWC, 2009). Een score van 3 wordt als meest wenselijk gezien. Bij het beoordelen van de body condition score moet geen rekening worden gehouden met het ras, het geslacht, het seizoen en/of de leeftijd van het paard. Deze factoren worden later in de analyse meegenomen en op elkaar afgestemd. Het gewicht, de grootte en de conformatie van het paard hebben geen invloed op het BCS-systeem (Carol & Huntington, 1988). Sterke vermagering (score 2 en lager) kan veroorzaakt worden door te weinig voeding of een slechte kwaliteit voeding, maar ook door ziekteprocessen die de opname van voedsel verhinderen. Te denken valt aan een slecht gebit, problemen in het maagdarmkanaal of ziekteprocessen waarbij het energieverbruik sterk verhoogd wordt, zoals bij tumoren of chronische infecties, en het normale rantsoen tekortschiet. Een overmatige voedingstoestand (score 4 en hoger) kan veroorzaakt worden door overmatige voeding, verkeerde voeding en/of te weinig beweging. Vetzucht leidt tot een sterk verhoogd risico op ernstige ziekten als hoefbevangenheid, metaboolsyndroom, en hyperlipaemie (Johnson et al., 2009). Tijdens het beoordelen wordt vooral gelet op de hoeveelheid vetweefsel op het kruis, de romp, de ribben en de nek van het paard.

13 Test je kennis 7. Noteer de juiste benaming bij onderstaande types huisvesting. a. b. c. d. Stand Binnenbox Loopstal binnen Weide met halfopen schuilplaats.

14 Test je kennis 8. Hoe groot moet een box zijn voor een paard met een stokmaat van 1.65 m? Boxoppervlakte voor individuele huisvesting is minimaal (2xstokmaat)2 voor pony‟s kleiner dan 1,56 meter. De boxoppervlakte is minimaal 10 m2 voor paarden groter dan 1,56 meter. Per 1 januari 2012 wordt deze standaard opgenomen bij toetsing van aanvragen voor nieuw- en verbouw van stallen. Er geldt een overgangsperiode van 15 jaar voor bestaande stallen om per 1 januari 2027 boxmaten aangepast te hebben. □ De oppervlakte van de box voor hoogdrachtige merries tijdens het veulenen en voor een merrie met een veulen is minimaal 12 m2 tenzij er minimaal 8 uur weidegang per dag wordt toegepast; □ Stands, waarin paarden permanent aangebonden worden gehouden, per 1 januari 2017 verbieden. Paarden die voor korte tijd worden aangebonden met als doel hoefverzorging, het verrichten van medische handelingen of tijdens pauze bij (buiten)ritten en evenementen/wedstrijden worden in het voorgaande niet meegenomen.

15 Test je kennis. 9. Waar of niet waar Als je een paard naar de weide brengt moet je het halstertouw stevig om je hand wikkelen. Niet waar. Mocht het paard schrikken en zich losrukken, dan heb je geen kans meer om het touw los te laten, met lelijke schaafwonden, brandblaren en kneuzingen als gevolg!

16 Test je kennis 10. Noem 3 maatregelen waarmee de begeleider van het paard zijn veiligheid kan vergroten (bijvoorbeeld bij het op de weide zetten). Per paard één begeleider Zorg voor degelijk hekwerk dat zich gemakkelijk laat openen en sluiten. Construeer een ‘voorportaal’ bij de ingang van de weide. Draai het paard altijd eerst naar je toe en doe dan het halster af. Laat je paard niet met een halster om in de weide lopen. Doe eventueel peesbeschermers om de benen van het paard om aantikken te voorkomen. Houd het paard in de gaten wanneer je de weide verlaat, is het erg onrustig, blijf erbij tot het zich ontspant.

17 Test je kennis 11. Leg uit hoe je de hoeven uitkrabt.
Het uitkrabben dient ter controle op vuil en steentjes die verwijderd moeten worden. Met de hoevenkrabber worden de straalgroeven uitgekrabt. Dit mag uitsluitend in één richting gebeuren om beschadiging door uitschieten te voorkomen. Door dagelijkse routine van uitkrabben in dezelde volgorde zal het paard vanzelf zijn hoeven ‘aangeven’.

18 Test je kennis 12. Zet onderstaande stappen in de goede volgorde
Maak met een spons de neusgaten en ogen schoon. Zet het paard op de juiste manier vast of de poets/was plaats. Bostel met de harde borstel (met de haarrichting mee) om het vuil en de losse haren weg te halen (niet op hoofd). Verzorg de manen met een manenkam. De staart mag je niet kammen! Maak met een andere spons de genitaliën schoon. Maak draaiende bewegingen met de rosborstel om het vuil en de haren los te krijgen (niet op benen, hoofd en ruggengraat) Maak lange krachtige halen met de zachte borstel om de vacht te laten glanzen. Eventueel gebruik je een doek of glansborstel om het paard extra mooi te laten glimmen. B, f, c, g, h, d, a, e

19 Test je kennis 13. Wat zijn de PAT waarden in rust? Pols Ademhaling Temperatuur Pols: slagen per minuut Ademhaling: 8-14 per minuut Temperatuur 37,5-38,2 graden celcius

20 Gedrag paard Bekijk de dvd ‘The zebra in your stable’ en maak bijbehorende vragen. Plaatje KNHS (van) paarden houden

21 Lichaamstaal paard ‘aflezen’
Ga naar: Bekijk de filmpjes en theorie die hoort bij: - Oren - Hoofd halshouding - Beweging - Staart Maak tot slot de oefeningen en sla de uitslag op. De uitslag komt terug in de takenmap.

22 Hoefverzorging Bekijk onderstaand filmpje:
Ga naar de website


Download ppt "Paarden."

Verwante presentaties


Ads door Google