De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paarden. Inhoud Paarden in het nieuws Test je kennis Gedrag paard Hoefverzorging paard.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paarden. Inhoud Paarden in het nieuws Test je kennis Gedrag paard Hoefverzorging paard."— Transcript van de presentatie:

1 Paarden

2 Inhoud Paarden in het nieuws Test je kennis Gedrag paard Hoefverzorging paard

3 Paarden in het nieuws www.nu.nl 5 augustus 2014Blik op Nieuws - ‎18 okt. 2011‎ www.nu.nl Paarden gebruiken hun oren als communicatiemiddel, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Paarden kijken naar elkaars oren om sociale signalen op te pikken. Aan de hand van de stand van oren van soortgenoten bepalen ze vermoedelijk waar voedsel te vinden is, of waar een aanval van roofdieren dreigt. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sussex in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Bij hun onderzoek plaatsten de wetenschappers twee emmers met voedsel aan de linker- en rechterkant van een grote muur. Op de muur bevestigden ze een levensgrote foto van een paard dat naar links of naar rechts keek. Vervolgens mochten 24 paarden om de beurt kiezen uit welke emmer ze wilden eten. Als de oren van het paard op de foto waren afgeplakt, kozen de paarden willekeurig één van de twee emmers om uit te eten. Wanneer de oren van het paard op de foto zichtbaar waren, aten de dieren veel vaker uit de emmer waar hun soortgenoot naar keek.Current Biology Eindhovens dagblad – 13 augustus 2014 HOOGE MIERDE - Een partij hooi waarin het giftige plantje herfsttijloos zat, heeft volgens eigenaren Wil en Isabel van Gisbergen een slagveld aangericht in hun Stal Bria in Hooge Mierde. Tachtig procent van de dertig paarden in hun stal vertoont volgens Isabel apathisch gedrag en staat wiebelig op de benen na eten van het hooi.herfsttijloosStal Bria

4

5

6 Test je kennis 1.Een van de vijf vrijheden is vrij om natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Uit natuurlijk gedrag kun je natuurlijke behoeften afleiden. Welke 4 natuurlijke behoeften heeft een paard?

7 Test je kennis 2. Waar of niet waar. Een paard heeft een uitermate gevoelig gehoor. Dit komt doordat beide oorschelpen onafhankelijk van elkaar naar alle richtingen bewogen kunnen worden.

8 Test je kennis 3. Geef aan de hand van een tekening aan op welke plaats het paard je onmogelijk kan zien en leg uit waarom.

9

10 Test je kennis 4. Wat bedoelen we met hoefmechanisme?

11 Test je kennis 5. a. Noem 5 kenmerken van het natuurlijke eetgedrag van paarden. b. Wat en hoe zou je een paard dan moeten voeren?

12 Test je kennis 6. Waar kijk je naar als je de conditiescore gaat bepalen?

13 Test je kennis 7. Noteer de juiste benaming bij onderstaande types huisvesting. a. b. c. d.

14 Test je kennis 8. Hoe groot moet een box zijn voor een paard met een stokmaat van 1.65 m?

15 Test je kennis. 9. Waar of niet waar Als je een paard naar de weide brengt moet je het halstertouw stevig om je hand wikkelen.

16 Test je kennis 10. Noem 3 maatregelen waarmee de begeleider van het paard zijn veiligheid kan vergroten (bijvoorbeeld bij het op de weide zetten).

17 Test je kennis 11. Leg uit hoe je de hoeven uitkrabt.

18 Test je kennis 12. Zet onderstaande stappen in de goede volgorde a.Maak met een spons de neusgaten en ogen schoon. b.Zet het paard op de juiste manier vast of de poets/was plaats. c.Bostel met de harde borstel (met de haarrichting mee) om het vuil en de losse haren weg te halen (niet op hoofd). d.Verzorg de manen met een manenkam. De staart mag je niet kammen! e.Maak met een andere spons de genitaliën schoon. f.Maak draaiende bewegingen met de rosborstel om het vuil en de haren los te krijgen (niet op benen, hoofd en ruggengraat) g.Maak lange krachtige halen met de zachte borstel om de vacht te laten glanzen. h.Eventueel gebruik je een doek of glansborstel om het paard extra mooi te laten glimmen.

19 Test je kennis 13. Wat zijn de PAT waarden in rust? Pols Ademhaling Temperatuur

20 Gedrag paard Bekijk de dvd ‘The zebra in your stable’ en maak bijbehorende vragen.

21 Lichaamstaal paard ‘aflezen’ Ga naar: http://www.ontwikkelcentrum.nl/matchmismatc h/index.php Bekijk de filmpjes en theorie die hoort bij: - Oren - Hoofd halshouding - Beweging - Staart Maak tot slot de oefeningen en sla de uitslag op. De uitslag komt terug in de takenmap.

22 Hoefverzorging Bekijk onderstaand filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=TeJHXSQdOc0 Ga naar de website www.hoofcare.nlwww.hoofcare.nl


Download ppt "Paarden. Inhoud Paarden in het nieuws Test je kennis Gedrag paard Hoefverzorging paard."

Verwante presentaties


Ads door Google