De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wegen van de Thora De Sjabbath.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wegen van de Thora De Sjabbath."— Transcript van de presentatie:

1 Wegen van de Thora De Sjabbath

2 De sjabbath Religieuze joden vieren de Sjabbath.
De Sjabbath begint op vrijdagavond zonsondergang en duurt tot zaterdagavond zonsondergang. De instelling van de sjabbath gaat terug op de scheppingsorde. שבת - "Hij staakte", JHWH heeft deze dag vanaf het begin apart gezet.

3 De sjabbath De vierde sjabbath is een belangrijke deze luidt een nieuwe maanmaand in de Rosj Chodesj ראש חודש, "hoofd van de maand. De nadruk van de sjabbath ligt op het “niet werken” De eerste verwijzing hier van vinden in Genesis, waar JHWH op de zevende dag rust van zijn werk. De tweede verwijzing vinden we in Deuteronomium, waar de rust dag een herinnering is aan de slavernij in Egypte.

4 De sjabbath De herinnering aan de schepping, heeft voor orthodoxe joden de traditie opgeleverd dat er niets nieuws gemaakt mag worden. Er mag niet worden geschreven, dat is nieuw; maar wel worden geleerd. Een derde uitgangspunt is de tekst uit de thora dat er geen vuur mag worden ontstoken op sjabbath. (dit geldt alleen voor orthodoxe joden)

5 De sjabbath Er zijn wel uitzonderingen op deze regels:
Het leven van een mens is belangrijker dan de sjabbath. Een mens in levensgevaar mag dus ook op de sjabbath gewoon worden geholpen. Gebaseerd op de tekst: de sjabbath is er voor de mens en de mens niet voor de sjabbath.

6 De sjabbath Het sjabbathsritueel:
Op vrijdag avond steekt moeder twee kaarsen aan. kaarsen aansteken voor vrijdagavond Daarna wordt er de Kiddoesj, de sjabbathszegen uit gesproken voor het eten. kiddoesj op vrijdagavond

7 De sjabbath De man met zijn zonen (vanaf een jaar of 6) gaan naar de synagoge, waar eerst het middaggebed (mincha) wordt gebeden. Daarna volgt de kabbalat sjabbat dienst, waarbij verschillende psalmen worden gezegd en een traditioneel lied, Lecha Dodi, wordt gezongen. Dan volgt soms een toespraak door een rabbijn, die wel drie kwartier kan duren, en vervolgens het avondgebed, maariv. Lecha Dodi לכה דודי

8 De sjabbath Tijdens de sjabbath zijn er in ieder geval twee diensten vrijdagavond en zaterdagmorgen, maar vaak is er ook nog derde zaterdagavond. Er zijn ook drie maaltijden op de sjabbath die veel al gepaard gaan met veel symboliek en traditie. handen wassen en moutsie maken (op sjabbat)

9 De sjabbath Eten op de sjabbath: Challe/challos: gevlochten brood

10 De sjabbath Matzes en wijn

11


Download ppt "Wegen van de Thora De Sjabbath."

Verwante presentaties


Ads door Google