De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rosj HaSjana Het joodse jaar 5774 05 september.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rosj HaSjana Het joodse jaar 5774 05 september."— Transcript van de presentatie:

1 Rosj HaSjana Het joodse jaar 5774 05 september

2 Rosj Hasjana betekent Rosj = begin HaSjana = van het jaar

3 Rosj HaSjana is de joodse nieuwjaarsdag, die eigenlijk valt op de eerste dag van de zevende maand, tisjri (de eerste maand is immers die van de uittocht, nissan). Lev. 23:24 spreekt er over: ‘in de zevende maand, op de eerste dag der maand, zult gij een rustdag hebben, aangekondigd door bazuingeschal’ (het blazen op de sjofar).

4 Dit wordt als een geschikt moment gezien om een nieuw begin te maken.
Volgens de traditie is de wereld geschapen op Rosj hasjana, Het nieuwe jaar begint in de herfst, als de oogsten zijn binnen gehaald en de natuur afsterft. Dit wordt als een geschikt moment gezien om een nieuw begin te maken.

5 Ook deze dag begint natuurlijk ’s avonds
Ook deze dag begint natuurlijk ’s avonds. Na de dienst in de synagoge wenst men elkaar toe: ‘moge u voor een goed nieuwjaar opgeschreven zijn’.

6 Rosj hasjana is vooral een dag van inkeer en verootmoediging
Rosj hasjana is vooral een dag van inkeer en verootmoediging. In de maand ervoor, Elloel, bereidt men zich al voor: er worden bijzondere gebeden om vergeving (slichot) gezegd en er wordt al op de sjofar geblazen.

7 Rosj hasjana is zelf ook weer in zekere zin voorbereiding op de Grote Verzoendag. Het is de eerste van ‘de tien geduchte dagen’, ook wel ‘de tien dagen van omkeer/bekering’ genoemd. Op rosj hasjana neemt het sjofar-blazen een centrale plaats in; op jom kippoer klinkt het nog eens, dan als afsluiting van een bijzondere dag en tijd.

8 Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten
Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij een zoet jaar als de appel met honing wordt toegewenst.

9 De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de ramshoorn' maar in het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin'. Rosj Hasjana luidt de Aseret Jemei Tesjoeva ('tien dagen van inkeer') in, een periode van inkeer (tesjoeva) waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en G’d worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarin de verzoening met God wordt voltooid.

10 Rosj Hasjana is ook de geboortedag van de aartsvaders, Awraham, Jitschak en Ja’akov.
Het is ook de dag waarop Joseef werd bevrijd uit de gevangenis in Egypte.

11 Psalm 81:4-6 zegt: „Blaas op de sjofar bij nieuwe maan, op het vastgestelde tijdstip voor onze feestdag. Want het is een verordening voor Israël, een dag van rechtspraak voor de G-d van Ja’akov. Het is een getuigenis voor Joseef, toen hij het land Egypte uitging… ” De uitdrukking „een getuigenis voor Joseef” houdt volgens Chazal in, dat wij op Rosj Hasjana op de sjofar blazen ter herinnering aan Joseefs bevrijding uit diens gevangenis.

12 5774

13 Het Messiaans Team wenst jullie een zoet jaar toe !!!
Een gezegende tijd ! Het Messiaans Team wenst jullie een zoet jaar toe !!! Shalom


Download ppt "Rosj HaSjana Het joodse jaar 5774 05 september."

Verwante presentaties


Ads door Google