De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."— Transcript van de presentatie:

1 2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk

2 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen

3 Intro Hoeveel moorden zijn er in Nederland in 2012 gepleegd? 4493142179 Hoeveel procent van de Nederlandse jongeren geven in 2010 bij een anonieme enquête aan dat zij afgelopen jaar een geweldsdelict gepleegd hebben? 1,8%4,3%6,6%10,3% Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking geeft in een enquête aan dat zij in 2012 slachtoffer geworden zijn van (poging tot) inbraak? 2,7%3,8%5,8%7,3%

4 3 manieren van meten Misdaadstatistieken (politiecijfers) Daderenquêtes: Heeft u iets gedaan? Slachtoffer enquêtes: Is u iets overkomen?

5 HC: Zit er een dokter in de cel? Artikel 1 van de grondwet: gelijke gevallen gelijk behandelen Wat moet je doen als je niet wordt aangenomen omdat je allochtoon/vrouw of oud bent? Commissie gelijke behandeling en daarna eventueel rechter

6 HC (2) drie praktijk voorbeelden Blauweboordencriminaliteit: Lage inkomens plegen delicten tegen personen of hun bezit Witteboordencriminaliteit: Hoge inkomens plegen eerder fraude of milieuvervuiling Publiek bezit (zoals schone lucht) niet beschermd – De straf voor blauweboordencrminaliteit is hoger Opsporen en vervolgen – Blauweboordencriminaliteit is makkelijker op te sporen en te bewijzen. Lage inkomens krijgen sneller gevangenisstraf – Wie zou je eerder een tweede kans geven, een dokter of een zwerver?

7 HC (3): is er echt spraken van klassenjustitie in Nederland? Aan de ene kant: hoger opgeleiden worden lichter gestraft dan lager opgeleiden Aan de andere kant: ze plegen ook andere delicten, een overval grijpt je meer aan dan fraude. “je wordt nu eenmaal minder snel opgepakt in een driedelig pak en wanneer je netjes blijft tegen oom agent”

8 Opdracht: samenvatten in schema 1.Lees paragraaf 2.1 en 2.2 2.Zoek naar meningen over de pak- en strafkans verhogen en over klassenjustitie 3.Zet die meningen onder de juiste politieke stroming Type politiciConservatieve/rechtsProgressieve / linksMidden Hoe pak en strafkans verhogen? (paragraaf 2.2) Is er klassenjustitie in Nederland en is dat erg? (paragraaf 2.1)

9 Huiswerk Opdracht: 3, 4a + b en 8 (blz 16 en 17) Ik controleer de volgende les altijd steekproefsgewijs of je het gemaakt hebt, en of je aantekeningen gemaakt hebt!


Download ppt "2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."

Verwante presentaties


Ads door Google