De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.3: Tand om tand of zachte hand

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.3: Tand om tand of zachte hand"— Transcript van de presentatie:

1 1.3: Tand om tand of zachte hand
Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk 5 min Begin: Absenten. Deel studiewijzers uit. Wat gaan we doen deze les. 15 nakijken: Wees duidelijk over aantekeningen en controle daarvan! – vraag in dit geval terug over vorige les! 5 intro: goed nabespreken 15 HC: stof par 1.1 20 opdracht 10 nabespreken 10 huiswerk

2 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs
Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen Hw = 2 en 5 Ook opdracht waar ze staan in bron 7 bespreken!!!!!

3 Intro http://www.youtube.com/watch?v=SUHYoSneNQE
Dilemma vrijheid en veiligheid komt hier al mooi aan bod.

4 HC: Tand om tand of zachte hand
Drie visies op de ideale staat De vrije samenleving (alleen rechten) De totalitaire staat (alleen plichten) De rechtsstaat Drie visies op het strafrecht in een rechtsstaat Strafrechtverharders (harde aanpak) Strafrechthervormers (milde aanpak) Strafrechtafschaffers (geen strafrecht)

5 HC (2) Drie moeilijke keuzes
Criminaliseren of decriminaliseren Criminaliseren = iets strafbaar maken Decriminaliseren = iets legaal maken Voorbeeld: drugs Vrijheid of de big brother samenleving Harde hand: vrijheid inleveren om veilig te zijn Hervormers: Veiligheid groeit niet door vrijheid in te leveren Straffen of heropvoeden Wat is het doel van je straf? vergelding of resocialisatie Per keuze de drie visies uitlegen Strafrechtafschaffers: Decriminaliseren Vrijheid want agenten zijn eerder bedreiging van vertrouwen in de rechtsstaat Dading (dader en slachtoffer komen er samen uit zonder dwang

6 Dilemma: veiligheid VS privacy
Kies in groepjes van 3 een gebouw. Schrijf zelf een plan om het gebouw veiliger te maken, zonder dat mensen zich zo in hun vrijheid aangetast voelen dat ze er niet meer willen komen. Schrijf het plan nu vanuit de visie van de strafrechtverharders, de strafrechthervormers en de strafrechtafschaffers. De bedreigingen voor de objecten zijn logischerwijs: een kroeg (knokpartijen en aanranding) bij een vliegtuig (terroristische aanslag voorkomen en storing van de radioapparatuur door bijv mobieltjes voorkomen) en bij een universiteit (schietpartijen zoals in de VS, en knokpartijen). Bij de bijenkorf diefstal en ook knokpartijen en schietpartijen. Terrorisme kan voor een extra dimensie zorgen in dit spel.

7 Huiswerk Opdracht: 1, 9 en 10 (blz 14 en 15)
Ik controleer de volgende les altijd steekproefsgewijs of je het gemaakt hebt, en of je aantekeningen gemaakt hebt!


Download ppt "1.3: Tand om tand of zachte hand"

Verwante presentaties


Ads door Google