De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië

Verwante presentaties


Presentatie over: "De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië"— Transcript van de presentatie:

1 De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Bloei en neergang van de VOC, § 1.4

2 Kort wat vooraf ging en Nieuwe producten
Gedurende de 18e eeuw blijven specerijen belangrijk, maar Koffie, thee en suiker worden net zo belangrijk Er kwamen rietsuikerplantages in het Bataafse achterland Omstreeks 1700 werd het een groot suikergebied waar vele Chinese immigranten produceerde om aan de VOC vraag te voldoen Vanaf 1715 kwamen er koffieplantages op Java Thee haalde de VOC met name uit China Bijproducten: textiel en Chinees porselein (Delfts Blauw)

3 Handelspartner en bondgenoot
De VOC was geen veroveraar maar eerder een handelspartner en bondgenoot Echte kolonies waren “alleen” Ceylon, de Molukken, Kaap de Goede Hoop en delen van Java Haar aanwezigheid ook bij andere factorijen beperkte zich met name tot de kuststreek Haar invloed beoogde met name economisch te zijn!

4 Invloed van de VOC Naast economische invloed ook sterke politieke (lees: militaire of diplomatieke) invloed Vaak stelde zij zich op als (militair) bondgenoot, hetgeen goed was voor de handel Vb. strijd op Java tussen én tegen de vorstendommen Bantam en Mataram Pas na 60 jaar aanwezigheid krijgt de VOC grip op de vorstendommen door de “bemiddelen” bij troonopvolgingscrises (eind 17e eeuw)

5 Bantam en Mataram Bantam Mataram

6 Invloed van de VOC Ondanks de bemoeienis met Bantam en Mataram kwam de VOC nauwelijks in contact met de inheemse bevolking Goederen werden geleverd via de vorsten Alleen rond Batavia en de hooglanden van West-Java bemoeide zij zich rechtstreeks met de bevolking Achterland Batavia voor suiker (Chinezen) West-Java hooglanden voor koffie, zgnd. contingentenstelsel: Levering van koffie werd de lokale vorsten opgelegd. Hierbij werd de hoeveelheid en prijs tevoren vastgesteld

7 Invloed van de VOC Alleen bij de handelsposten was er wederzijde Europees-Aziatische beïnvloeding De Europeanen waren een kleine minderheid. Dit was VOC-beleid doordat men geen vestigingskolonie wilde (dus geen blanke vrouwen en tijdelijke stationering). Hierdoor ontstonden gemengde relatie, hetgeen weer tot een Indo-Europese mengcultuur leidde Nederlanders en hun indo-nakomelingen werden steeds meer Maleis in doen en laten

8 Indisch Het gezin Van den Broeke, Djombang, Oost-Java medio 1925


Download ppt "De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië"

Verwante presentaties


Ads door Google