De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nederland en Indonesië

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nederland en Indonesië"— Transcript van de presentatie:

1 Nederland en Indonesië
Intro

2 Indonesië is qua inwonersaantal het vierde land van de wereld
Indonesië is qua inwonersaantal het vierde land van de wereld. Het bestaat uit meer dan eilanden die over kilometer verspreid liggen tussen de Indische en de Stille Oceaan.

3

4 Het motto van Indonesië is Bhinneka Tunggal Ika, een oud Javaans gezegde dat het best te vertalen is met Eenheid in Diversiteit. De bevolking bestaat dan ook uit meer dan 300 etnische groeperingen en ook op religieus gebied is Indonesië een smeltkroes. Van links naar rechts: biddende Rooms-katholieken, een boeddhistisch ritueel, een hindoe priester en een koran student.

5 Elke Indonesiër wordt geacht één van de vier grote gods-diensten te kiezen. Volgens de officiële cijfers is 88% van de bevolking moslim. Indonesië is volgens deze cijfers het grootste moslimland ter wereld. Op een aantal eilanden komen ook lokale natuurgodsdiensten voor, zoals op Papoea. Hieronder Papoea krijgers, rechts een Papoea voorouderfiguur,

6 Deze dominantie begon al in de 2de eeuw na Christus.
In de geschiedenis van Indonesië spelen Sumatra en vooral Java een dominante rol op cultureel en economisch gebied. Sumatra Java Deze dominantie begon al in de 2de eeuw na Christus.

7 In de 2de eeuw vestigden zich Indiase handelaren op Sumatra en Java.
Via de handel werden zowel het hindoeïsme als het boeddhisme in Indonesië geïntroduceerd.

8 De Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld en werd tussen 750 en 850 gebouwd.

9 Paragraaf 1 VOC in Indonesië

10 Handel! Arabieren waren de eerste handelaren in het Verre Oosten.
Ze haalden specerijen: kruidnagel peper nootmuskaat

11 Europa wilde deze kruiden graag hebben, en betaalde er veel geld voor.
Maar het reizen via Turkije was erg duur: te veel tol betalen. Kruiden waren dus duur Spanjaarden en Portugezen gingen een weg zoeken om die tol te omzeilen. 1498: Vasco da Gama: eerste Europeaan op ontdekkingsreis naar Azië

12

13 100 jaar later: In juni 1596 arriveerden de eerste drie Nederlandse schepen in de peperhaven van Bantam op Java De schepen waren op een handelsmissie voor de Compagnie van Verre, de voorloper van de Verenigde Oost-Indische Compagnie die in 1602 werd opgericht. De VOC bestuurde de gebieden die ze veroverde, de VOC kon zelfstandig verdragen sluiten en oorlog voeren.

14 VOC Als schepen naar Afrika en Amerika wilden varen, moesten ze lid zijn van de VOC VOC was erg rijk en machtig: ze verdreven de Portugezen uit Azië. Ze hadden een handelsmonopolie. Als enige de specerijen uit Indonesië naar Europa verhandelen. Vooral: nootmuskaat, kruidnagel en foelie

15 Handelsmonopolie De eilanden waar nootmuskaat, foelie en kruidnagel groeide waren goed te verdedigen. Maar de eilanden waar peper groeide waren niet goed te verdedigen/controleren. Peper groeide op teveel verschillende eilanden.

16 Oplossing voor het peper-probleem
VOC sloot handelscontracten met lokale koningen VOC gaf militaire steun in ruil voor hun peper. Als een koning toch peper aan andere Europeanen verkocht: Strafexpedities: bevolking werd gestraft voor hun “misdaad” dat ze handelde met andere landen.

17 Na een strafexpeditie:

18 Hongitochten Beruchte strafexpeditie:
Om een monopolie te krijgen heeft de VOC alle kruidnagelboompjes op alle eilanden vernietigd, behalve op Ambon. Dat eiland was dan goed te controleren. Alle smokkelaars van kruidnagel werden gestraft.

19 J.P. Coen Strafexpeditie van Gouverneur-Generaal J.P. Coen. Hij ging naar de Banda-eilanden. Deze mensen dreven handel met de Engelsen ( was verboden) en wilden geen Nederlands fort bouwen. Van de mensen die er woonden, bleven er 600 in leven nadat J.P.Coen langs was geweest.

20 Handelsposten: VOC stichtte overal handelsposten en factorijen:
Batavia (op Java) was de belangrijkste. Vanuit hier werd heel Indonesië door de Nederlanders bestuurd. Batavia heet nu Jakarta

21 Batavia: het schip Replica in Lelystad.

22 Einde paragraaf 1


Download ppt "Nederland en Indonesië"

Verwante presentaties


Ads door Google