De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

V O C Verenigde Oost-Indische Compagnie. VOC De Verenigde Oost-Indische Compagnie (vaak afgekort tot VOC) was een organisatie die in de 17e en 18e eeuw.

Verwante presentaties


Presentatie over: "V O C Verenigde Oost-Indische Compagnie. VOC De Verenigde Oost-Indische Compagnie (vaak afgekort tot VOC) was een organisatie die in de 17e en 18e eeuw."— Transcript van de presentatie:

1 V O C Verenigde Oost-Indische Compagnie

2 VOC De Verenigde Oost-Indische Compagnie (vaak afgekort tot VOC) was een organisatie die in de 17e en 18e eeuw van de Nederlandse overheid het Monopolie (het alleenrecht) kreeg op de handel met Azië.

3 Rechten Behalve het monopolie (alleenrecht) op handel en scheepvaart op Azië kreeg de VOC enkele belangrijke rechten. De VOC mocht namens de Staten-Generaal: -oorlog voeren en verdragen sluiten met vorsten in Azië -forten en handelsposten bouwen -soldaten sturen -bestuurders aanstellen

4 Routes Kaap de Goede Hoop

5 Kaartbeeld

6 Batavia Het hoofdkwartier van de V.O.C. in Azië, waarvandaan Goederen uit Europa naar verschillende Aziatische vestigingen van de Compagnie werden doorgestuurd. Batavia heet nu Jakarta.

7 Handelswaar peper kruidnagel nootmuskaat kaneel rijst koffie thee suiker opium goud / zilver koper tin porselein zijde olifanten kleding

8 Schepen 1.vrachtruim8. bovenkampanjedek 2.koebrugdek9. bakdek 3.overloopdek10. galjoen 4.verdek11. boegspriet 5.stuurplecht12. fokkenmast 6.kajuit13. grote mast 7.halfdek of kampanjedek14. bezaansmast

9 Voedsel Omdat de schepen maanden onderweg waren (en er geen koelkasten waren) werden verschillende dingen bedacht om goed voedsel te hebben: -drogen; -levend vee meenemen; -pekelen; -scheepsbeschuit; -water door je tanden zuigen.

10 Feitjes De VOC is in 1602 opgericht. De VOC had zes Kamers in de Republiek Nederland. De VOC had bijna dertig kantoren in Azië. De VOC had duizenden werknemers in dienst. De VOC had een vloot van ongeveer 1500 schepen. De VOC was het grootste handels- en scheepvaartbedrijf in de wereld. De VOC was een multinational: een handelsonderneming met vestigingen in verschillende landen. Aan het eind van de 18e eeuw ging de VOC failliet. De Nederlandse staat nam in 1799 alle schulden en bezittingen van de VOC over.

11 http://mediatheek.thinkquest.nl/~voc/nl/inte ractiviteit.php3 Goede info site, hierbij vragen makenhttp://mediatheek.thinkquest.nl/~voc/nl/inte ractiviteit.php3 Site met uitleg schip: http://voc- kenniscentrum.nl/vocschepen.htmlhttp://voc- kenniscentrum.nl/vocschepen.html Lesbrief met opdrachten : http://rieskock.xs4all.nl/!VOC/docenten/pfd -files/studiebrief.pdf http://rieskock.xs4all.nl/!VOC/docenten/pfd -files/studiebrief.pdf

12 Vraag Wat is een scheurbuik? Antwoord:Scheurbuik was de angst van iedere zeeman. Deze ziekte ontstond door gebrek aan fruit en groenten, die op het schip niet aanwezig waren. De scheepslui werden hier erg moe van, ze kregen zwart tandvlees waardoor hun tanden uitvielen, ze hadden blauwe plekken en hun buiken waren opgezwollen, alsof het ging scheuren. In ieder geval zo voelde het. Veel mannen stierven aan deze ziekte. Maar ze konden er ook snel van genezen, namelijk door aan land genoeg te rusten en veel vitaminen binnen te krijgen. Dan waren ze zo weer de oude.


Download ppt "V O C Verenigde Oost-Indische Compagnie. VOC De Verenigde Oost-Indische Compagnie (vaak afgekort tot VOC) was een organisatie die in de 17e en 18e eeuw."

Verwante presentaties


Ads door Google