De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De geschiedenis van de geneeskunde

Verwante presentaties


Presentatie over: "De geschiedenis van de geneeskunde"— Transcript van de presentatie:

1 De geschiedenis van de geneeskunde
PowerPoint Lesvoorbereiding De geschiedenis van de geneeskunde

2 Prehistorie (ca. 8000 v.C.- ca. 3500 v.C.)
Primitieve kruiden en planten ‘magie’ genas de mensen (sjamaan) Men deed toen al aan schedelboringen (‘trepanatie’) Diende om kwade geesten uit de schedel weg te jagen.

3 Het Nabije Oosten (ca. 3500 v.C.- ca. 800 v.C.)
geloof in bovennatuurlijke blijft aanwezig. Diagnoses, medicijnen en behandelmethodes Mummificatie (de Egyptenaren) Sterrenkunde (de Babyloniërs)

4 Klassieke Oudheid (ca. 800 v.C.- ca. 476)
Geloof in bovennatuurlijke is aanwezig maar gaat gepaard met een meer wetenschappelijke kijk. later: enkel wetenschappelijke telt, gebaseerd op de natuur. Belangrijke figuur: Hippocrates (= vader van de geneeskunde) Deze man ontwikkelde de eed van Hippocrates De Romeinen gebruikten instrumenten (scalpel, pincet) Hygiëne werd steeds belangrijker.

5

6 Middeleeuwen (ca. 476- ca. 1450) De Islamitische wereld
Heel veel vernieuwingen Zij waren de eersten die zich bezighielden met chirurgie en infectieziektes Arabische dokters ontdekten het bestaan van het metabolisme en het immuunsysteem.

7 Middeleeuwen (ca. 476- ca. 1450) Europa
geen vooruitgang in de geneeskunde. ziektes waren een ‘straf van God’. In de late middeleeuwen kwam er meer interesse in geneeskunde door de oprichting van universiteiten Europa werd verwoest door de pest.

8 De pest (zwarte dood)

9 De pest (zwarte dood) Trof Europa tussen de 14e en de 19e eeuw
30% van alle Europeanen die toen leefden, stierf eraan. De pest werd al snel een pandemie (= een enorme verspreiding van een besmettelijke ziekte) De ziekte werd van dier (vlo, rat) op mensen overgedragen. Mensen stonden vol met bulten en zweren.

10 Nieuwe Tijd (ca. 1450- ca. 1750) De eerste microscoop werd gemaakt,
Men ontdekte bacterieën en virussen als oorzaak voor ziektes. Geneeskunde wordt steeds wetenschappelijker. Andreas Vesalius: grondlegger van de anatomie (= kennis over het menselijk lichaam)

11 Moderne geneeskunde (1)
In de 19e eeuw kwam de geneeskunde in een stroomversnelling. Heel veel ontdekkingen op heel korte tijd. Nieuwe technieken (kennis over scheikunde en laboratoriums) Nieuwe manier van denken: experimenten i.p.v. religieus denken Sterke stijging van de kennis over ziektes. Dokters gingen zich steeds meer specialiseren.

12 Moderne geneeskunde (2)
Enkele belangrijke figuren en ontdekkingen: Louis Pasteur en pasteuriseren : het vernietigen van bacteriën in voedsel zodat je niet ziek wordt van bedorven voedsel. Semmelweis: zorgde voor minder overlijdens bij bevallingen door een betere hygiëne (handen wassen) Alexander Fleming was de ontdekker van penecilline, het eerste antibioticum Ontdekking van aspirine Darwin: evolutieleer, basis van de genetica, wat zou leiden tot de ontdekking van DNA later.

13 Moderne geneeskunde (3)
Ontdekking van DNA in 1953: biologisch ‘paspoort’ voor iedereen Zorgde voor een revolutie in de geneeskunde Geneeskunde is nog altijd in ontwikkeling. Er is nog geen medicijn voor ziektes zoals kanker, ebola en aids Geneeskunde van de toekomst: Gebaseerd op cellen (cellen worden gebruikt om nieuwe ‘organen’ aan te maken Gebaseerd op voorkomen in plaats van genezen (dokters kunnen patiënten op voorhand vertellen wat ze later zullen krijgen, meer informatie beschikbaar)

14 20e eeuw ontdekking DNA- structuur leid tot ontwikkeling moleculaire biologie. nog steeds sterk verbonden met de kerk. voortdurende ontwikkeling

15 Opdracht Maak een tijdlijn met daarop de belangrijkste gebeurtenissen in de belangrijkste geneeskunde. Schrijf bij elke gebeurtenis: wie, wat, waar en wanneer Werk ordelijk en verzorgd.


Download ppt "De geschiedenis van de geneeskunde"

Verwante presentaties


Ads door Google