De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 3.3 DNA vertaald. RNA ► RRibo ► NNucleic ► AAcid ► In tegenstelling tot DNA, dat uit twee strengen bestaat, bestaat RNA maar uit 1 streng. ►

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 3.3 DNA vertaald. RNA ► RRibo ► NNucleic ► AAcid ► In tegenstelling tot DNA, dat uit twee strengen bestaat, bestaat RNA maar uit 1 streng. ►"— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 3.3 DNA vertaald

2 RNA ► RRibo ► NNucleic ► AAcid ► In tegenstelling tot DNA, dat uit twee strengen bestaat, bestaat RNA maar uit 1 streng. ► In RNA is de stikstofbase T (thymine) vervangen door U (uracil). ► RNA dat ´boodschappen´ doorgeeft, noem je messenger RNA. Oftewel: mRNA ► RNA dat wordt gebruikt om andere stoffen te transporteren, noem je transport RNA. Oftewel: tRNA

3 Eiwitsynthese ► Transcriptie: Het DNA wordt in de celkern afgelezen. De code wordt omgezet in mRNA. ► Translatie: In het ribosoom wordt de mRNA-streng afgelezen en worden de aminozuren aan elkaar gekoppeld.

4 Transcriptie ► Om mRNA te maken dat de informatie voor 1 eiwit doorgeeft, wordt een deel van het DNA afgelezen. ► Hiervoor wordt een deel van de basenparen van het DNA van elkaar gekoppeld. ► De streng die wordt afgelezen noemen we de´matrijs´ (Engels: template). ► De andere streng heet de ‘coderende streng´. ► Film: Transcription Transcription

5 Translatie ► Ribosoom leest mRNA per 3 stikstofbasen af. Deze 3 basen noem je een triplet. ► De drie stikstofbasen van het triplet vormen samen een code: een codon. ► Een codon vormt de code voor een aminozuur. ► Lego-animatie Lego-animatie

6 Translatie (vervolg) ► In de ribosomen worden alle codons afgelezen. ► De corresponderende aminozuren worden aan elkaar gekoppeld. ► Voor veel aminozuren bestaan verschillen codons.

7 Start- en stopcodons. ► De informatie over een eiwit begint altijd met de DNA- code: TAC (het startcodon). ► Het maken van een eiwit begint dus altijd met de mRNA- code: AUG. ► Dit startcodon codeert voor het aminozuur ´methionine´. ► De informatie voor een eiwit eindigt altijd met een van de codes: ATT, ATC of ACT. ► In de mRNA-streng wordt dit dus: UAA, UAG of UGA. ► Het stopcodon codeert NIET voor een aminozuur.

8 Vervolg eiwitynthese ► Wanneer de aminozuren in de ribosomen aan elkaar gekoppeld zijn, verplaatst de keten aminozuren zich naar het ER en daarna het Golgi-systeem. Hierin wordt de keten bewerkt en op de juiste manier gevouwen, zodat het de juiste vorm krijgt.

9 Nonsenscode ► Niet alle delen van het DNA coderen voor een eiwit. ► Ongeveer 97% codeert nergens voor en wordt niet afgelezen. ► De functie van deze delen van het DNA is tot nu toe nog onduidelijk.

10 School- / huiswerk ► Maken opdrachten §3.3


Download ppt "Paragraaf 3.3 DNA vertaald. RNA ► RRibo ► NNucleic ► AAcid ► In tegenstelling tot DNA, dat uit twee strengen bestaat, bestaat RNA maar uit 1 streng. ►"

Verwante presentaties


Ads door Google