De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fracturen bij kinderen kunnen onafgezien van hun lokalisatie steeds conservatief behandeld worden daar zij meestal snel genezen en de natuur nog wel voor.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fracturen bij kinderen kunnen onafgezien van hun lokalisatie steeds conservatief behandeld worden daar zij meestal snel genezen en de natuur nog wel voor."— Transcript van de presentatie:

1 Fracturen bij kinderen kunnen onafgezien van hun lokalisatie steeds conservatief behandeld worden daar zij meestal snel genezen en de natuur nog wel voor enige correctie kan zorgen. Juist of onjuist en waarom ?

2 Voordelen, indicaties en nadelen van de “dynamisch gesloten fractuurbehandeling”.

3 Geef de voornaamste nadelen maar ook nog een goede indicatie voor het gebruik van de “fixateur externe” in de fractuurbehandeling.

4 Eén van je medestudenten moest gisteren examen heelkunde afleggen bij Broos. De vraag was: “Symptomatologie bij fracturen”. Je medestudent dacht goed te hebben geantwoord maar toch trok Broos een kwaad gezicht en werd er nors iets gemompeld van “…….. In september beter …….”. Laat nu eens zien wat jij er van terecht brengt.

5 Stel de differentieel diagnose tussen :
- een fractuur met zenuwletsel; - een fractuur met eindarterieletsel; - een fractuur met een loge syndroom. In twee van de drie gevallen moet je dringend iets doen. Wanneer kan je eventueel afwachten ?

6 Kan je moeder nog een “greenstick fractur” oplopen ?

7 Tijdens één van mijn vele reizen in Afrika verbleef ik in een missiepost in Somalië. De paters missionarissen toonden mij met fierheid een verzameling mergpennen vanuit de koloniale tijd. Toch gaf ik er de voorkeur aan een femurschaftfractuur bij een 30-jarige Somaliër met continue tractie te behandelen. Waarom ?

8 Botbreuken kunnen natuurlijk ontstaan door uitwendig inwerkend plots geweld tijdens sportbeoefening (bv. een schop tegen het scheenbeen tijdens het voetballen). Nochtans lopen heel wat atleten fracturen op door totaal andere ongevalmechanismen. Leg dit even uit en geef een paar voorbeelden.

9 Wat is het verschil tussen een “pathologische fractuur” en een “vermoeidheidsfractuur” ?

10 Kan je klinisch steeds de differentieel diagnose stellen tussen contusies, distorsies, luxaties en fracturen ?

11 Leg uit waarom laattijdig M(S)OF het gevolg kan zijn van een niet optimale initiële trauma opvang.
Welke factoren vergroten in belangrijke mate het risico voor ARDS en M(S)OF na trauma ?

12 “Bij een open fractuur nooit operatieve fractuurbehandeling omwille van het risico op infectie”.
Juist of onjuist en waarom ?

13 Verklaar aan de hand van twee typische voorbeelden wat er bedoeld wordt met een fractuur ontstaan door “gecompliceerd” geweld.

14 Waarom is in ons land het neurotrauma thans voor zowat 50% de voornaamste doodsoorzaak geworden na stomptrauma? Wat zou men in de toekomst hieraan kunnen doen ?

15 Een motorrijder komt bij hoge snelheid ten val.
Een pooier krijgt een kogel van een long-rifle doorheen het linker femur. Leg uit welke traumatische letsels er allemaal kunnen ontstaan rekening houdend met de verschillende vormen van energie overdracht op het lichaam.

16 Eén van deze nu volgende “vroege complicaties” bij fracturen staat hier niet op zijn plaats. Weet je iets te zeggen over degene die hier wel op hun plaats staan ? - letsel aan huid en weke delen; - vertraagde beenderige heling; - zenuwletsel; - eindarterieletsel; - loge syndroom

17 Wat betekent het dat de uiteindelijke outcome van een traumaslachtoffer in belangrijke mate afhankelijk is van de zogenaamde ontstane “secundaire schade” en wat kan men doen om de zogenaamde bijkomende diagnostische en therapeutische belasting te beperken ?

18 Wat zijn de VOORNAAMSTE negatieve effecten van de “klassieke conservatieve fractuurbehandeling” ?
Wanneer zal deze methode toch nog worden toegepast ?


Download ppt "Fracturen bij kinderen kunnen onafgezien van hun lokalisatie steeds conservatief behandeld worden daar zij meestal snel genezen en de natuur nog wel voor."

Verwante presentaties


Ads door Google