De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie

Verwante presentaties


Presentatie over: "17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie"— Transcript van de presentatie:

1 17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

2 Verlichte denkers dachten veel na over het bestuur van een land.
Wetenschappelijke revolutie Verlichting Hoe zit het heelal in elkaar? Hoe kun je het beste een land besturen? Hoe werkt de bloedsomloop? Wie moet de macht hebben in een land? Waarom vallen we niet van de aarde? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om te onderzoeken Vragen om over te denken Verlichte denkers dachten veel na over het bestuur van een land. traditie geloof staat H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

3 Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan?
18de eeuw Maar kan dan niet alles om ons heen door het verstand beredeneerd worden? Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan?

4 Hun ideeën over het bestuur gingen in tegen absolute macht
Niemand mag de gezondheid van een ander schaden! Mensen hebben grondrechten! Ja, dat bekent dat we zonder de standen kunnen Tuurlijk niet, hij krijgt de macht van het volk De koning is natuurlijk niet door God aangesteld Of z’n vrijheid afnemen! Of z’n bezit afpakken!! Mensen zijn gelijk en vrij geboren Hun ideeën over het bestuur gingen in tegen absolute macht H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

5 Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

6 Macht - Verlichte denkers geloofden in het natuurrecht: iedereen is bij geboorte gelijk en bezit daarom dezelfde rechten. - Tegen absolute macht en goddelijk recht. De macht moet gedeeld worden. Het volk mag anders in opstand komen. (Locke)

7 Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten)


Download ppt "17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie"

Verwante presentaties


Ads door Google