De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

17 de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "17 de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten."— Transcript van de presentatie:

1 17 de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

2 H2 Pruiken en revoluties§2.2 De Verlichting Wie moet de macht hebben in een land? Hoe kun je het beste een land besturen? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om over te denken Hoe werkt de bloedsomloop? Hoe zit het heelal in elkaar? Waarom vallen we niet van de aarde? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Vragen om te onderzoeken Wetenschappelijke revolutieVerlichting traditiegeloofstaat Verlichte denkers dachten veel na over het bestuur van een land.

3 Maar kan dan niet alles om ons heen door het verstand beredeneerd worden? Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan? 18 de eeuw

4 H2 Pruiken en revoluties§2.2 De Verlichting De koning is natuurlijk niet door God aangesteld Tuurlijk niet, hij krijgt de macht van het volk Mensen zijn gelijk en vrij geboren Ja, dat bekent dat we zonder de standen kunnen Mensen hebben grondrechten! Niemand mag de gezondheid van een ander schaden! Of z’n vrijheid afnemen! Of z’n bezit afpakken!! Hun ideeën over het bestuur gingen in tegen absolute macht

5 Verlichting: Stroming uit de 18 de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

6 - Verlichte denkers geloofden in het natuurrecht: iedereen is bij geboorte gelijk en bezit daarom dezelfde rechten. - Tegen absolute macht en goddelijk recht. De macht moet gedeeld worden. Het volk mag anders in opstand komen. (Locke) Macht

7 Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten)


Download ppt "17 de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten."

Verwante presentaties


Ads door Google