De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG WERKEN MET GEVAARLIJKE STOFFEN VEILIG WERKEN MET GEVAARLIJKE VEZELS (ASBEST) TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG WERKEN MET GEVAARLIJKE STOFFEN VEILIG WERKEN MET GEVAARLIJKE VEZELS (ASBEST) TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS."— Transcript van de presentatie:

1 WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG WERKEN MET GEVAARLIJKE STOFFEN VEILIG WERKEN MET GEVAARLIJKE VEZELS (ASBEST) TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS

2 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het werken met rolsteigers:  Duidelijkheid te geven over de risico’s;  Duidelijkheid te geven over de risicogebieden;  Duidelijkheid te geven over de te nemen maatregelen;  Voorkomen van ongevallen;  Voldoen aan Arbowet inzake voorlichting en onderricht.

3 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES RISICO’S  Van hoogte vallen;  Door een opening van een werkvloer vallen;  Getroffen worden door vallende voorwerpen;  Omvallen van een rolsteiger door onvoldoende verankering;  Omvallen door windbelasting;  Bezwijken of inschranken van een rolsteiger ten gevolgen van overbelasting of verkeerde montage.

4 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES WERKVLOEREN  Zijn ingericht voor lichte werkzaamheden;  Zijn stroef uitgevoerd om uitglijden te voorkomen;  Zijn minimaal 1,90 meter boven elkaar uitgevoerd;  Zijn geborgd tegen verschuiven en opwaaien;  Zijn zelfsluitend uitgevoerd.

5 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES LEUNINGWERK  Is aangebracht rondom de werkvloeren;  Bestaat uit bovenleuning, tussenleuning en kantplank;  De bovenleuning is aangebracht op minimaal 1,00 m;  De tussenleuning is aangebracht met een maximale tussenbreedte van 0,47 m;  De kantplank is tenminste 0,15 m hoog.

6 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES STABILITEITSVOORZIENINGEN  Vergroten de effectieve basisafmetingen van de steiger;  Basisbreedte en werkvloerhoogte geven de verhouding;  Zijn vereist bij een verhouding van 1:3 bij buitengebruik;  Zijn vereist bij een verhouding van 1:4 bij binnengebruik;  Worden gemonteerd aan de hoofdconstructie.

7 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES ZWENKWIELEN  Zwenkwielen mogen niet los kunnen raken;  Zwenkwielen moeten zijn voorzien van een wielrem;  De wielrem van elk zwenkwiel kan niet verdraaien.

8 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES KLIMVOORZIENINGEN  De werkvloeren zijn alleen toegankelijk via de binnenzijde van de opbouwframes;  Ladders en trappen mogen niet op de grond rusten;  Ladder- en traptreden dienen antislip te zijn uitgevoerd;  Ladders en trappen moeten zijn voorzien van een leuning;  Bij halve (werk)vloeren ( bordessen ) dient alleen de buitenzijde van een leuning te zijn voorzien;  Bij opeenvolgende trapsecties is echter ook aan de binnenzijde een leuning nodig.

9 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES GEBRUIKSHANDLEIDING  Elke rolsteiger heeft een gebruikershandleiding;  Deze hoort op de werkplek beschikbaar te zijn;  Informatie over maximale opbouwhoogte;  Informatie over toelaatbare belasting;  Informatie over mogelijke configuraties;  Informatie over de wijze van opbouwen en afbreken;  Informatie over inspectie, beheer en onderhoud.

10 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES OMGEVING  De ondergrond moet voldoende vlak zijn;  De ondergrond moet voldoende draagkrachtig zijn;  Bij windkracht 6 moet er aanvullend worden geschoord en verankerd;  Let hierbij ook op windgevoelige plekken bij open gebouwen.

11 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES GEBRUIKSASPECTEN  De rolsteiger is NIET bedoeld als toegang tot andere constructies;  Aan de rolsteiger mogen GEEN hijs- en hefmiddelen worden bevestigd;  Op de rolsteiger mogen zich bij het verrijden GEEN personen bevinden;  Op de rolsteiger is het gebruik van trapjes en bankjes VERBODEN.

12 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DESKUNDIGHEID OPBOUWER  Op de hoogte van de montage-instructie van de betreffende rolsteiger;  Zorgen voor de juiste gebruikershandleiding van de juiste rolsteiger.

13 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES KEURING EN INSPECTIE  Alle onderdelen dienen periodiek geïnspecteerd te worden;  Periodiek betekent bij VCA tenminste 1x per jaar;  Deze inspectie dient te gebeuren door een deskundig persoon;  De uitvoering van deze inspectie dient op de onderdelen ook zichtbaar te zijn;  Na opbouw en voor gebruik altijd nog een “opstellingscontrole” uitvoeren.

14 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES AANDACHTSPUNTEN  Let op aanrijdgevaar;  Let op de aanwezigheid van opendraaiende ramen;  Let op de aanwezigheid van automatische zonweringen;  Neem goede maatregelen tegen onbevoegd klimmen;  Zorg ook voor goede borging tegen omvallen buiten werktijd.

15 WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES Vragen?

16 Bedankt voor uw aandacht! WERKEN MET GEVAARLIJKE STOFFEN VEILIG WERKEN MET GEVAARLIJKE VEZELS (ASBEST) Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG WERKEN MET GEVAARLIJKE STOFFEN VEILIG WERKEN MET GEVAARLIJKE VEZELS (ASBEST) TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS."

Verwante presentaties


Ads door Google