De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?"— Transcript van de presentatie:

1 Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Voorlichtingsavond 1 december 2014 Mark van der Meijden

2 Wat is filosofie? Goed lezen, nadenken, schrijven en spreken over verschillende fundamentele thema’s en vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan: vrije wil, oorlog en vrede, rechtvaardigheid, het wetenschapsideaal, de feilbaarheid van kennis en schoonheid. Dus: wijsgerige antropologie, sociaal politieke filosofie, wetenschapsleer, kenleer en esthetica. Maar natuurlijk zijn er meer filosofische vragen die aan bod komen. Drie voorbeelden:

3 Thomas Hobbes [ ] stelt: homo lupus lupini est [de mens is voor zijn medemens een wolf] daardoor ontstaat er een oorlog van allen tegen allen en die kan alleen beëindigd worden door een samenleving te starten. Klinkt best goed … toch?

4 Immanuel Kant [ ] is de eerste filosoof die tijd en ruimte – een belangrijk onderwerp in nevenstaande film – expliciet aan elkaar koppelt. Hij koppelt het ook aan de rede van de mens: alles waar wij kennis van hebben, kennen wij in tijd en ruimte. Hoe zit het dan met God of de vrije wil?

5 John Rawls [ ] leert ons dat ongelijkheid niet slecht is, het is natuurlijk. Maar hij leert ons ook hoe we de samenleving in moeten richten opdat het, ondanks de ongelijkheid, een rechtvaardige samenleving is. Hij gebruikt daarvoor de maximin-strategie. Maar zijn we wel van nature ongelijk?

6 Waarom zou je filosofie kiezen?
Omdat je goed het scheiden van hoofd- en bijzaken wil leren; Omdat je helder wil leren denken en argumenteren; Omdat je goed wil leren onderzoeken en schrijven; Omdat je goed wil leren je te verplaatsen in andermans denken; Omdat je nieuwsgierig bent; Omdat je bereid bent twee keer - of zelfs vaker - over iets na te denken; Omdat je het leuk vindt om over ‘moeilijke’ vragen na te denken; Omdat je de [intellectuele] uitdaging niet schuwt.

7 Wat kun je met filosofie?
Alles en niets Alles: goede basis voor elke vervolgstudie, academische vaardigheden, je diploma halen; Niets: …;

8 Vragen?


Download ppt "Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?"

Verwante presentaties


Ads door Google