De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is er aan de hand?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is er aan de hand?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Wat is er aan de hand? http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080701_broeikaseffect02

3 Goed nieuws: JIJ kunt verschil maken!

4 Target Onze school gaat een steentje bijdragen! De uitdaging: krijg met de hele school de energierekening omlaag! De directie en docenten ondersteunen jullie plannen.

5 The earth provides enough to satisfy everyone’s need but not everyone’s greed Mahatma Gandhi Bron: http://methodofsolutions.com

6 Filmpje Hoe krijg je het energieverbruik omlaag? Er zijn slimme en minder slimme ideeen. http://youtu.be/9E8_NEtkCMw Wij zoeken vandaag naar slimme ideeen!!!

7

8 Introductie Bij het thema LUCHT ga je werken aan een verbeterplan dat te maken heeft met de luchtkwaliteit. Heeft lucht ook iets te maken met energie? Bekijk de volgende drie foto’s voor een antwoord op die vraag.

9 Foto 1 Bron: http://www.zeeburgnieuws.nl/nieuws/images/hond_met_mondkapje.jpg

10 Foto 2 Bron: http://radiobox2.omroep.nl/image/file/93012/200508_examen_middelbare_school_scholieren_anp_7546978.jpg

11 Foto 3 Bron: http://energieverbruik-ak.jouwweb.nl/upload/a/b/f/energieverbruik-ak/2012-02-23-14-07-24.large.jpg

12 Ventilatie Hoe is het met het binnenklimaat bij jullie op school? Wie heeft wel eens klachten die te maken kunnen hebben met slechte ventilatie?

13 Foto 4 Hoe kom je erachter wat de luchtkwaliteit in het lokaal is? Bron foto: http://www.slaapallergievrij.nl/images/House_Dust_Mite.jpg

14 Meten is weten Je kunt meten of het binnenklimaat in orde is. Dat doe je met een CO 2 -meter. Welke waarde geeft de CO 2 -meter op de foto aan?

15 Schatting In hoeveel % van alle klaslokalen wordt meer dan 1200 ppm CO2 gemeten, denk je?  minder dan 25%  25 tot 50 %  50 tot 75%  meer dan 75%

16 Buitenlucht Docenten houden de ramen en roosters soms te vaak dicht vanwege tocht, kou en geluidshinder. Frisse buitenlucht heeft een CO 2 -waarde van ongeveer 350 ppm.

17 Bomen Helpen bomen mee aan frisse lucht?

18 Planten in de klas? Zou het ook helpen om planten in de klas te zetten? Bekijk het filmpje en oordeel zelf: http://www.youtube.com/watch?v=W_VEvogDK KQ&feature=player_embedded#at=67

19

20 Test wat je weet Heb je het tot nu toe begrepen? Bekijk je aantekeningen en beantwoord met je groepje de vragen op het werkblad themales LUCHT.

21 De antwoorden 1. Bedenk twee redenen waarom ventilatie van het klaslokaal nodig is. 2. Wat hebben bomen en planten te maken met CO 2 ?

22 3. Het CO 2 -gehalte stijgt, daalt of blijft gelijk? a.30 leerlingen werken in het lokaal b.er wordt een raam opengezet c.er worden planten in een lokaal gezet d.een losse ventilator in een lokaal wordt aangezet e.het ventilatiesysteem van school wordt aangezet f.er worden computers in een lokaal aangezet

23 4. Welk CO 2 -gehalte nog net acceptabel is in school? 5. Wat kan er met leerlingen gebeuren als het CO 2 -gehalte te hoog is?

24

25 Circuitles Straks ga je op onderzoek. Je werkt in je groepje. Gebruik de werkbladen die je mee krijgt. Maak aantekeningen! Dit onderzoek is de voorbereiding op het maken van een verbeterplan.

26 Resultaat 1. Hebben jullie veel roosters en ventielen ontdekt? 2. Hebben jullie het centrale ventilatiesysteem gezien? 3. Waren de roosters en ventielen schoon? 4. Wat is de inhoud van het lokaal? Hoeveel m 3 verse lucht is nodig per uur per klas? Is dat meer of minder m 3 dan de inhoud van het lokaal?

27 5. Hoe was de ventilatie in het lokaal geregeld? 6. Waren er planten? 7. Hoe ervaarden jullie zelf de luchtkwaliteit? 8. Welke CO 2 -waarden vonden jullie? 9. Kun je zien wanneer de lucht te weinig zuurstof en teveel CO 2 bevat? Hangt een zuurstoftekort samen met de grootte van een lokaal?

28

29 Hoe verbeter je de luchtkwaliteit zonder energie te verspillen? Ventileer 24 uur per dag, zomer en winter. Lucht iedere pauze, zet 15 minuten alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zorg voor dwarsventilatie: open ramen of roosters in tegenover elkaar liggende wanden.

30 Houd de ventilatieroosters schoon. Zet de mechanische ventilatie hoog zolang iedereen in het lokaal is. Laat koukleumen niet bij het raam zitten. Houd het lokaal stofvrij (huisstofmijt).

31 Mensen produceren waterdamp. De lucht in school wordt vochtig. Door te ventileren wordt vochtige lucht vervangen door drogere lucht. Regent het? Neem geen natte jassen mee in het lokaal. Dit zorgt voor vochtige lucht met huisstofmijt en schimmels.

32 Zorg voor goed geventileerde garderobes. Houd (tussen)deuren dicht, dit voorkomt tocht en onnodig energieverlies.

33

34 Verbeterplan Het target is: een CO 2 -gehalte < 1200 ppm. Kun je dit voor elkaar krijgen door iets in je gedrag te veranderen? Het gaat dus niet om een technische oplossing, maar om een gedragsverandering. Zorg dat je zo min mogelijk energie verspilt. Hoe zorg je dat iedereen (leerlingen en docenten) meewerkt om het doel te bereiken? Bedenk daarvoor een actie.

35 Pitch Zijn jullie klaar met het verbeterplan? Bereid dan een pitch voor. Een pitch is een korte presentatie waarmee je iedereen overtuigt en enthousiast maakt. Je mag simpele hulpmiddelen inzetten.


Download ppt "Wat is er aan de hand?"

Verwante presentaties


Ads door Google