De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Volksuniversiteit Zwolle, 11 November 2014

Verwante presentaties


Presentatie over: "Volksuniversiteit Zwolle, 11 November 2014"— Transcript van de presentatie:

1 Volksuniversiteit Zwolle, 11 November 2014
Welkom bij de NLP-vervolgcursus “Met je ongekende vermogens je succes vergroten” Volksuniversiteit Zwolle, 11 November 2014

2 Goed en Nieuw In tweetallen, 2 minuten elk, de één luistert ander praat. Focus op een recente gebeurtenis die goed en/of nieuw was. Waarin je energie, blijheid of geluk voelde. Deel in de hele groep de titel van jouw ervaring en laat je gevoelens op je gezicht zien

3 Open Frame Vragen Gebeurtenissen Korte verhalen
Deel een echte levenservaring om na te denken vanuit NLP Doel: toepassen van NLP in jouw eigen werkelijkheid.

4 T a a l Meta-Model Van Virginia Satir naar John Grinder
The Structure of Magic Richard Bandler

5 NLP communicatie model
en oppervlakte en diepte structuur Diepte structuur Transformatie Zintuiglijke ervaring Taal oppervlakte structuur

6 Noam Chomsky (transformatieve grammatica)
Zintuiglijke ervaringen Woorden Weglaten, vervormen, generaliseren Weglaten, vervormen, generaliseren Robert Dilts schrijft: "Volgens Chomsky, kunnen zintuiglijke en emotionele ervaringen (dieptestructuren) worden uitgedrukt door verschillende woorden (oppervlakte structuren). Diepte structuren bereiken het oppervlak na een reeks van 'transformaties'. Deze transformaties fungeren als een soort filter op de op ervaring gebaseerde diepte structuren. Volgens Grinder en Bandler (1975) wordt bij de beweging van diepte structuur naar oppervlaktestructuur noodzakelijkerwijs de processen van weglating, generalisatie en vervorming gebruikt. “

7 Virginia Satir Virginia Satir ( ) was pionier in de praktijk van gezinstherapie die uitgroeide tot ver buiten de wereld van de therapie. Ze geloofde dat mensen in staat zijn tot verdere groei, verandering en nieuwe inzichten. Haar eerste doel was om relaties en communicatie binnen het gezin te verbeteren. Counseling sessies zijn er om de cliënt aan te moedigen om pijn en problemen onder ogen te zien, de huidige situatie te accepteren, en om innerlijke vreugde en vrede van de geest te ontdekken. Ze zei ooit: "Het gezin is een microkosmos. Door te weten hoe we de familie kunnen genezen, weet ik hoe ik de wereld kan genezen ".  Haar wereld invloed kan worden samengevat in haar universele mantra: Vrede van binnen, vrede tussen mensen, vrede onder de mensen.

8 Meta-Model Doel is om je dichter bij de realiteit (diepte structuur) te brengen. In de praktijk betekent dit vaak dat het probleem daardoor kleiner wordt. Probleem Bijv. ‘Die plant is lelijk’ Metamodelvraag 1 Bijv. ‘Zijn alle bla-deren van de plant lelijk?’ Metamodelvraag 2 Bijv. ‘Wat is er lelijk aan dat blad?’ Metamodel- vraag 3 Bijv. ‘Wat maakt dat je dit blad lelijk vindt?

9 Metamodelvraag 1 Metamodel- vraag 2 ‘Die plant is lelijk’
Probleem ‘Die plant is lelijk’ Metamodelvraag 1 ‘Zijn alle bladeren van de plant lelijk?’ Metamodel- vraag 2 ‘Wat is er lelijk aan dat blad?’ Metamodel- vraag 3 ‘Wat maakt dat je dit blad lelijk vindt?

10 Vervormingen: Gedachtenlezen
Het spijt me je met mijn verhaal te vervelen. Wat maakt het dat je denkt dat jouw verhaal mij verveelt?

11 We moeten dit doel bereiken voor het einde van het jaar.
Generalisatie: Moeten We moeten dit doel bereiken voor het einde van het jaar. Wat gebeurt er als we die niet halen? Zijn er andere doelen die ook belangrijk zijn?

12 Er is geen communicatie hier
Weglating: Nominalisatie Er is geen communicatie hier Wie communiceert niet met wie?

13 Het nieuws maakt me zo treurig!
Vervorming: Oorzaak-Gevolg Het nieuws maakt me zo treurig! Hoe precies doe je dat? Word je ook wel eens vrolijk van het nieuws?

14 Als mijn baas eens wist hoe hard ik werk, zou hij dit nooit doen!
Vervorming: Oorzaak-Gevolg Als mijn baas eens wist hoe hard ik werk, zou hij dit nooit doen! Hoe weet je dat je baas het niet weet? Wat zou je willen dat hij wel doet? Hoe zou je het je baas kunnen laten weten?

15 Mijn dochter heeft mij afgewezen
Weglatingen: Hoe? Mijn dochter heeft mij afgewezen Hoe heeft ze je afgewezen? Wat heeft ze gedaan dat jij je afgewezen voelt?

16 Ik voel me niet op mijn gemak
Weglating: Simpele weglating Ik voel me niet op mijn gemak Waarover voel je je niet op je gemak? Wat zou maken dat je wel op je gemak voelt?

17 Weglating: Simpele weglating Hij is nog erger! Erger dan wie?
Is hij ook wel eens beter?

18 Mini-metamodel Hoe gebruik je het minimodel?
1 .Daag alle 'moetens' en 'niet kunnen' uit zodra je ze hoort. 'Wat gebeurt er als je het niet doet?' 'Wat weerhoudt je om het te doen?' 2. Vraag om alle zelfstandige naamwoorden specifieker te maken. 'Welke kinderen met name? 3. Vraag om alle werkwoorden te specificeren. 'Groot worden, hoe precies?'

19 De 7 W’s Wie? Wat”? Waar? Welke? Waarvoor? Wanneer? Welke manier? Hoe?


Download ppt "Volksuniversiteit Zwolle, 11 November 2014"

Verwante presentaties


Ads door Google