De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?"— Transcript van de presentatie:

1 Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?

2 Karel V, vader van Filips II Centralisatie (Habsburgse Rijk)  Eenheid in bestuur, rechtspraak en munt.

3

4 1548 De zeventien provinciën Autonome positie in het Habsburgse Rijk “De Nederlanders horen bij mijn Habsburgse Rijk, maar mogen veel dingen zelf bepalen.”

5 Vorst Landvoogd(es) Stadhouder Staten - Generaal Karel / Filips II Maria van Hongarije/ Alva / Parma Willem van Oranje Burgers, adel en geestelijken Madrid Brussel Den Haag Menings- verschillen

6 1556 Karel VFilips II

7 Meningsverschillen tussen Filips II en Den Haag 1.Economie: waarom moeten de Nederlanders de oorlog tegen Frankrijk betalen? 2.Geloof: waarom mogen we ons niet bekeren tot het protestantisme? 3.Politiek: waarom bemoeit de nieuwe vorst (Filips) zich met zaken die wij altijd zelf mochten regelen? (aantasting van privileges) Willem van Oranje Filips II

8 1566 GeuzenLandvoogdes Calvinisten gaan buiten diensten houden Beeldenstorm “De beeldenverering door de katholieken heeft niets met het ware geloof te maken!” “Stop met de vervolging van protestanten!” “Oké, wij zullen minder mensen vervolgen”

9 http://www.krankzinnigeverhalenverte llers.nl/geschiedenis.html?start=4

10 1568 “Willem, doe is normaal! Gehoorzaam de vorst in Madrid.” “Alva, doe zelf is normaal! Ik kom op voor de protestanten en onze privileges.” “Dan is het oorlog!”

11 http://www.youtube.com/watch?v=KfDWnXz9yWk&feature=player_embedd ed#!


Download ppt "Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?"

Verwante presentaties


Ads door Google