De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?"— Transcript van de presentatie:

1 Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?

2 Karel V, vader van Filips II
Centralisatie (Habsburgse Rijk)  Eenheid in bestuur, rechtspraak en munt.

3

4 De zeventien provinciën Autonome positie in het Habsburgse Rijk
1548 De zeventien provinciën “De Nederlanders horen bij mijn Habsburgse Rijk, maar mogen veel dingen zelf bepalen.” Autonome positie in het Habsburgse Rijk

5 Maria van Hongarije/ Alva / Parma Burgers, adel en geestelijken
Madrid Vorst Karel / Filips II Brussel Landvoogd(es) Maria van Hongarije/ Alva / Parma Menings-verschillen Stadhouder Willem van Oranje Den Haag Staten - Generaal Burgers, adel en geestelijken

6 1556 Karel V Filips II

7 Meningsverschillen tussen Filips II en Den Haag
Economie: waarom moeten de Nederlanders de oorlog tegen Frankrijk betalen? Geloof: waarom mogen we ons niet bekeren tot het protestantisme? Politiek: waarom bemoeit de nieuwe vorst (Filips) zich met zaken die wij altijd zelf mochten regelen? (aantasting van privileges) Willem van Oranje

8 Calvinisten gaan buiten diensten houden
1566 “Stop met de vervolging van protestanten!” Geuzen Landvoogdes “Oké, wij zullen minder mensen vervolgen” Beeldenstorm Calvinisten gaan buiten diensten houden “De beeldenverering door de katholieken heeft niets met het ware geloof te maken!”

9 http://www. krankzinnigeverhalenvertellers. nl/geschiedenis. html

10 Gehoorzaam de vorst in Madrid.”
1568 “Willem, doe is normaal! Gehoorzaam de vorst in Madrid.” “Alva, doe zelf is normaal! Ik kom op voor de protestanten en onze privileges.” “Dan is het oorlog!”

11


Download ppt "Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?"

Verwante presentaties


Ads door Google