De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 5 Racerooster van 35 minuten. Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 5 Racerooster van 35 minuten. Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party."— Transcript van de presentatie:

1 Les 5 Racerooster van 35 minuten

2 Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party © getty De conservatieve Volkspartij (PP), onder leiding van Mariano Rajoy, heeft een absolute meerderheid behaald bij de verkiezingen in Spanje. De regerende socialistische PSOE heeft het nakijken. Dat blijkt uit de exitpoll. Bijna 36 miljoen Spanjaarden konden tot 20.00 uur hun stem uitbrengen. De opkomst lag om 14.00 uur op ruim 37 procent. Dat is iets lager dan bij de verkiezingen drie jaar geleden. Overgedragen De verkiezingen stonden aanvankelijk voor volgend jaar op de agenda, maar premier José Luis Rodriguez Zapatero besloot tot een vervroegde stembusgang nadat zijn socialisten in mei in lokale en regionale verkiezingen fors hadden verloren. Zapatero heeft het leiderschap van de PSOE overgedragen aan de 60-jarige partijveteraan Alfredo Pérez Rubalcaba. De kiezers lijken de socialisten te straffen voor de economische malaise waarin het Zuid-Europese land verkeert. Spanje telt bijna 5 miljoen werklozen, de economische groei is stilgevallen en het begrotingstekort moet worden teruggebracht van 9,3 procent van het bbp in 2010 tot 3,0 procent in 2013.

3 Politieke partijen

4 Mediatheekopdracht morgen af! Kies een linkse, een midden- en een rechtse partij. Kies uit onderstaande thema’s een thema waarop je het partijstandpunt van jouw partijen opzoekt. Maak een A4 waarop je standpunten toelicht en analyseert of het standpunt overeen komt met de definitie van links, rechts of midden. Wijkt het af? Kun je dit verklaren? Past de term progressief of conservatief beter??

5 Thema’s Hypotheekrente Euthanasie Fileprobleem Integratie-debat Softdrugsbeleid Persoonsgebonden budget Rol koningshuis Passend onderwijs Kernenergie Defensie  aankoop JSF

6 WB blz 78, vraag 14 Een ander woord voor conservatief is vooruitstrevend Linkse partijen komen vooral op voor het belang van werkgevers Socialisten zijn voor een vrije markteconomie De econoom Marx was een van de belangrijkste liberalen De grootste christendemocratische partij is de ChristenUnie Linkse partijen willen dat de overheid zich passief opstelt.

7 WB blz 76, vraag 12: Links of rechts? Eigenaren van woningen moeten zelf kunnen bepalen hoeveel huur ze vragen Meer asfalt is de beste bestrijding van files Meer cameratoezicht op veemarkten en slachterijen om dieronvriendelijke praktijken te voorkomen De superwinsten van grote concerns behoren aan de staat te worden overgedragen

8 Leerlingen moeten waar mogelijk mee kunnen beslissen over de opzet van hun eigen opleiding Topbestuurders zijn hun miljoenensalaris meer dan waard Om de werkgelegenheid te verbeteren moeten de minimumlonen verlaagd worden en op den duur zelfs afgeschaft worden Goedkoop openbaar vervoer is de beste oplossing voor het fileprobleem

9 Wie meer verdient, moet meer premie betalen voor de zorgverzekering Er moet een vlaktaks komen: iedere burger betaalt 25 procent inkomstenbelasting De dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft Een schoon milieu is belangrijker dan economische groei Geweld tegen hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, moet zwaarder worden gestraft.

10 Les 5

11


Download ppt "Les 5 Racerooster van 35 minuten. Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party."

Verwante presentaties


Ads door Google