De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Massacultuur-Massamedia

Verwante presentaties


Presentatie over: "Massacultuur-Massamedia"— Transcript van de presentatie:

1 Massacultuur-Massamedia

2 Opmerkingen artikelen
Lees de beoordelingscriteria! (ontbrekende voorbeelden) Logisch begin, middenstuk en einde, in plaats van losse stukjes per begrip. Opsomming in plaats van lopende tekst. Verbanden leggen was belangrijk, soms wel en soms niet goed gelukt.

3 Resultaten huiswerkopdracht Europese film.
Welke neorealistische films gevonden? Kenmerken: Geen technische trucs Geen acteurs. Regisseur probeert de werkelijkheid vast te leggen en niet te veel een stempel op het verhaal te drukken. Roma ore 11, Giuseppe De Santis, 1952. Welke Nouvelle vague-films gevonden? Jumpcut montage Juist veel ingrepen in de werkelijkheid (continuïteit onderboken) Alain Resnais: Hiroshima, mon Amour

4 Hollywood Golden Age of Hollywood: begint in 197 bij uitvinding geluidsfilm. Studio System: Filmproductie in handen van een aantal grote filmmaatschappijen, zoals MGM. Weren van onafhankelijke en buitenlandse films. Zelfcensuur: production code kuisheid, niet te lang zoenen, geen naakt. Klassieke filmsterren: Cary Grant en Grace Kelly - Ontstaan filmgenres met vaste, herkenbare verhaallijn.

5 TV Rond 1950 zijn TV’s op grote schaal verkrijgbaar.
Einde Golden Age of Hollywood. Series, reclames en cliffhangers.

6 Hitchcock: de uitzondering op de regel.
Begint in Engeland als filmregisseur. Maakt in Amerika tv- series Is zo populair dat hij het zich kan veroorloven om onafhankelijke films uit te brengen zonder deze voor te leggen aan de production code. Eerste ‘filmauteur’ met duidelijk eigen stempel in Amerika. Psycho: 1960

7 Pop-art Andy Warhol: the factory Kunstenaar wordt producent.
Cultus rondom zijn persoon. 1. Wat bedoelde Warhol met de uitspraak: “Everybody will be world-famous for 15 minutes?” 2. Waarom wordt deze uitspraak profetisch genoemd?

8 Spel met realiteit en fantasie Orson Welles, radio en film
Groeit als massamedium vanaf 1919 Ontstaan van Hypes. Nieuws en hoorspelen. Orson Welles: War of the worlds. Klinkt als nieuwsuitzending, is een hoorspel: PANIEK! Welles maakt later ook films, o.a. Citizen Kane over krantentycoon.

9 Maak de oefenexamenopgaven

10 antwoorden 26 maximumscore 2
De antwoorden moeten de volgende strekking hebben (twee van de volgende): − Er was behoefte aan amusement en bij een hoorspel hoef je de deur niet uit maar komt de voorstelling naar je toe. − Bij een hoorspel wordt geprobeerd het verhaal zo realistisch mogelijk te verklanken, waardoor het lijkt of je er als luisteraar echt bij bent. − Hoorspel is theater (oud medium) op de radio (nieuw medium), dat vanwege het ontbreken van beelden veel aan de verbeelding van de luisteraar overlaat en dat is spannend. − Hoorspelen zijn vaak feuilletons met cliffhangers (voorloper van de soapserie), waardoor het steeds opnieuw spannend blijft en luisteraars het verhaal willen blijven volgen.

11 27 maximumscore 3 drie van de volgende: − (tekst/dialoog:) De toepassing van tekst en met name dialoog maakt het verhaal inzichtelijk. − (muziek:) De toepassing van muziek creëert sfeer (muziek neemt de functie van de vormgeving bij visueel theater over). − (geluidseffecten:) De toepassing van geluidseffecten geeft het hoorspel een hoog realiteitsgehalte en/of vergroot de levendigheid van het hoorspel. − (stemgebruik:) De toepassing van verschillen in het stemgebruik van de acteur (dynamiek, timbre, toonhoogte, tempo, ritme) karakteriseren de verschillende personages en/of geven het spel relevantie.

12 28 maximumscore 2 twee van de volgende: − Door het format van een nieuwsuitzending, afgewisseld met muzikale intermezzo’s en een live verslag ter plaatse, omdat dit overeenkomt met het format van een echte nieuwsuitzending of een echt actualiteitenprogramma. − Door het opvoeren van een presentator, een deskundige, een reporter en een ooggetuige. − Door de toegevoegde geluiden bij het live verslag, die de luisteraar het gevoel geven dat de reporter echt ter plaatse is. − Doordat bestaande steden in Amerika worden genoemd, die de luisteraar kent en herkent.

13 29 29 maximumscore 2 De antwoorden moeten de volgende strekking hebben: • Radio neemt de positie als belangrijkste nieuwsbron over van de krant, omdat (één van de volgende): 1 − radio in veel kortere tijd nieuws over een groter gebied kon verspreiden dan de kranten, waardoor de radio actueler en sneller op gebeurtenissen kon reageren. − Via de radio kon live verslag worden gedaan van gebeurtenissen, waardoor de betrokkenheid veel groter was dan bij een krant, die alleen achteraf kon berichten. • In de jaren vijftig verliest de radio haar positie door de komst van televisie: door dit visuele medium komt de werkelijkheid nóg dichter bij (omdat je niet alleen hoort, maar ook ziet wat er aan de hand is)


Download ppt "Massacultuur-Massamedia"

Verwante presentaties


Ads door Google