De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ethiek en nalatenschappen aan de keukentafel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ethiek en nalatenschappen aan de keukentafel."— Transcript van de presentatie:

1 Ethiek en nalatenschappen aan de keukentafel.
Wim Koedijk september 2011

2 Ethiek is een verzameling van: → Moraal → Waarden → Normen
Moraal is altijd gebaseerd op een levensbeschouwing. Een moraal is een onderdeel van de algehele levensbeschouwing. Waarden zijn zaken die mensen belangrijk vinden en daarom nastreven. Het zijn dus zaken waar je waarde aan hecht, die je waardevol vindt, ze betekenen iets voor je. Waarden die belangrijke gevonden worden zijn gezondheid, naastenliefde, vrijheid, gelijkwaardigheid, welvaart, etc. Normen zijn manieren van handelen waarnaar een categorie van personen zich kan of moet richten. het gaat om het gedrag van mensen. Het gedrag dat verwacht wordt hangt natuurlijk direct samen met de waarden die daaronder zitten. Als je ouders bijvoorbeeld gezondheid belangrijk vinden dan willen ze dat je gezond eet, niet rookt (rijbewijs halen op je achtiende), aan sport doet, enz. Ethiek is een verzameling van: → Moraal → Waarden → Normen

3 Wie is de relatiebeheerder van de Dierenbescherming?
Mijzelf (nu pas) aan de zaal voorstellen.

4 Of is dit de relatiebeheerder van de Dierenbescherming?
Ga in op mijn achtergrond, politie, vice voorzitter Centrale Asielraad, (directeur) Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, bestuurssecretaris, diverse werkgroepen. Een man/vrouw van 60 jr, heeft eigen ervaringen met de ‘stormen’ van het leven. Of is dit de relatiebeheerder van de Dierenbescherming?

5 Is de keukentafel wel de goede plek?
Gesprek vindt plaats op basis van vertrouwen. De keukentafel is meer een plaats van ‘snel’ zaken doen. Belangrijk is empatisch vermogen: (Van Dale): Het zichzelf kunnen verplaatsen in anderen draagt bij tot het kunnen begrijpen van emoties van anderen en de communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed 'lezen' of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen.

6 - Brochure Nalaten - Blad Dier – Notarisagenda - Uitzending De Nalatenschap - Telefoon (grote giftgevers), Krantenartikels en mond op mond reclame

7

8 Kerntaken van de Dierenbescherming
kerntaak 1: dierenhulp & kerntaak 2: toezicht op dierenwelzijn kerntaak 3: voorlichting kerntaak 4: beleidsbeïnvloeding

9 Het gesprek → kinderen; → kerk; → politiek; → dieren.
Vreugde en verdriet. Doel: uitwisseling van inzichten, achtergronden en wensen om tot goede adviezen te komen. Duur: 1,5 tot 2 uur.

10 niet sturend optreden; vertrouwelijk; doelbestemming;
Waar alert voor zijn: kwetsbare personen; niet sturend optreden; vertrouwelijk; doelbestemming; in brief gesprek samenvatten. - kwetsbare personen: voorbeeld van erflaatster in Heteren. - niet sturend optreden: “verteld u maar wat er met mijn geld moet gebeuren”, de heer vdHeuvel in Barneveld. - vertrouwelijk: in eigen administratieve organisatie. Franciscaan met onbekende dochter. - doelbestemming; - in brief gesprek samenvatten.

11 in brief het gesprek samenvatten; na 3 weken telefonisch contact;
Het advies: in brief het gesprek samenvatten; na 3 weken telefonisch contact; eventueel vervolgafspraak. Wat wel/niet in het advies: - notariskantoren; - aanwezigheid bij gesprekken/ondertekening notaris; - executeur. En wat met tussentijdse goederen, vb schilderijen.

12 Dossiervorming Levend dossier: Relatiebeheer:
bezoekverslag - herhaal bezoeken brieven kaart met Kerst / Oud&Nieuw telefonisch contact - telefonisch contact s etc.

13 Bedankt voor uw aandacht.


Download ppt "Ethiek en nalatenschappen aan de keukentafel."

Verwante presentaties


Ads door Google