De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

W i s s e l k o e r s Wisselkoersen Wisselkoers = de waarde van een munt in vergelijking met een andere munt Zwevend (= flexibel) vast Vraag en aanbod.

Verwante presentaties


Presentatie over: "W i s s e l k o e r s Wisselkoersen Wisselkoers = de waarde van een munt in vergelijking met een andere munt Zwevend (= flexibel) vast Vraag en aanbod."— Transcript van de presentatie:

1 W i s s e l k o e r s Wisselkoersen Wisselkoers = de waarde van een munt in vergelijking met een andere munt Zwevend (= flexibel) vast Vraag en aanbod op de valutamarkt bepalen de wisselkoers Een vast afgesproken wisselkoers waar van afgeweken mag worden. De werkelijke koers ligt binnen de bandbreedte. Er is een vaste wisselkoers afgesproken.

2 Zwevend (flexibel) Q p vraag aanbod Pe Qe Q p vraag aanbod Pe Qe Vaste wisselkoers wisselkoers door vraag en aanbod Wisselkoers door vraag en aanbod binnen de bandbreedte Wisselkoers vast

3 Vraag naar $ op de valutamarkt stijgt door Toename van de export van VS Stijging van de rente in VS want buitenlandse beleggers gaan naar VS Stijging van het gebruik van de dollar in het internationale betalingsverkeer Monetair beleid: de centrale bank vraagt de eigen valuta op de valutamarkt als de wisselkoers te laag is.

4 Aanbod van $ op de valutamarkt stijgt door Toename van de import van VS Daling van de rente in VS want Amerikaanse beleggers gaan naar buitenland Monetair beleid: de centrale bank biedt de eigen valuta aan de valutamarkt als de wisselkoers te hoog is.

5

6 In VS is een laag inflatiepercentage Concurrentiepositie verbetert van VS in vergelijking met buitenland VS exporteert meer goederen Buitenland heeft $ nodig om VS te betalen Buitenland ruilt zijn munt om in $ Buitenland geeft (=biedt aan) zijn munt Meer vraag naar $ op de valutamarkt.... Koers van de $ stijgt t.a.v. andere munt

7  Het rentepercentage in de VS stijgt  Aantrekkelijk voor beleggers van buiten VS  Vraag op de valutamarkt naar $ stijgt  Koers van de $ stijgt t.o.v. andere valuta

8  Federal Reserve, CB van VS, vindt de wisselkoers van de $ te laag.  Federal Reserve vraagt $ op de valutamarkt in ruil voor vb €  Vraag naar $ stijgt op de valutamarkt....  Wisselkoers van de $ stijgt Dit wordt wel Managed floating genoemd!!

9  Financieringstekort van Japanse overheid groot  Veel vraag op de geldmarkt  Rente op de geldmarkt stijgt  Aantrekkelijk voor de buitenlandse belegger....  Vraag naar de yen stijgt op de valutamarkt  Koers van de yen stijgt t.o.v. andere valuta

10 Interventie van CB p vraag aanbod Pe Qe Q Beginsituatie: Koers dreigt buiten de bandbreedte te komen. Centrale Bank gaat meer eigen valuta vragen in ruil voor vreemde valuta op de valutamarkt. Qe nieuw Pe nieuw Wisselkoers is weer binnen de bandbreedte Er is sprake van appreciatie (= stijging) van de wisselkoers. Een devaluatie (een lagere spilkoers afspreken) is niet nodig.

11 E I N D E etm29092002


Download ppt "W i s s e l k o e r s Wisselkoersen Wisselkoers = de waarde van een munt in vergelijking met een andere munt Zwevend (= flexibel) vast Vraag en aanbod."

Verwante presentaties


Ads door Google