De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel” Linda van Haren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel” Linda van Haren."— Transcript van de presentatie:

1 Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel” Linda van Haren

2 Spelregels In het spel dat je gaat spelen zullen twee rondes plaatsvinden. Je docent geeft aan wanneer de volgende ronde in gaat. Er zullen dan veranderingen op de markt plaatsvinden en je krijgt een andere rol. Er zijn verschillende rollen die je als leerling kunt hebben. We zullen de taken per rol nu bespreken.

3 Rollen Bank Minister Europese handelaar Amerikaanse handelaar Japanse handelaar

4 Bankier Als bankier komen er handelaren bij je die hun geld willen wisselen. Per ronde verschilt de wisselkoers. Het is jouw taak om voor beide handelaren uit te rekenen hoeveel ze van welke valuta krijgen of moeten uitgeven. Jij streept het bedrag dat ze eerst hadden door en schrijft vervolgens op hun kaart welk bedrag aan valuta ze nu hebben. Laat de handelaar controleren of je het goed gedaan hebt.

5 Minister van buitenlandse zaken Als minister heb je de taak alle transacties die tussen landen plaatsvinden te noteren op de juiste rekeningen van het juiste land en in de juiste valuta. Daarna mag je op de kaart van de handelaren de goederen en het geld noteren dat verhandeld is.

6 Europese, Amerikaanse en Japanse handelaar Op jouw kaart staan jouw bezittingen en jouw opdrachten. Je taak is om met de bezittingen die je hebt je taken te volbrengen. Als je gaat handelen moet je de volgende stappen ondernemen: 1. zoek iemand die met je wil handelen en de bezittingen heeft die je nodig hebt 2. ga samen naar de bank om het juiste geld te krijgen 3. ga naar de minister van buitenlandse zaken om je deal rond te krijgen Als dat klaar is kun je met de volgende deal beginnen.

7 Ronde 1 Wisselkoersen: 1 Euro = 1,50 Dollar 1 Euro = 130 Yen

8 Ronde 2 Wisselkoersen: 100 Yen = 0,75 Euro 10 Dollar = 6,75 Euro

9 Evaluatie Welke begrippen zijn we tegen gekomen? Wat was het makkelijkst aan de opdracht? Wat was het moeilijkst aan de opdracht? Wat heb je er van geleerd?

10 Begrippen die voorkomen Handelsbalans Lopende Rekening Kapitaalbalans Wisselkoers Buitenwaarde Extra: Autarkisch Protectionisme

11 Handelsbalans Lopende rekening: goederen, diensten en inkomens Kapitaalbalans: investeringen, beleggingen, leningen


Download ppt "Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel” Linda van Haren."

Verwante presentaties


Ads door Google