De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De betalingsbalans.  Op een betalingsbalans staat een overzicht van betalingen tussen (ingezetenen van) een land en alle andere landen.  Het is geen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De betalingsbalans.  Op een betalingsbalans staat een overzicht van betalingen tussen (ingezetenen van) een land en alle andere landen.  Het is geen."— Transcript van de presentatie:

1 De betalingsbalans

2  Op een betalingsbalans staat een overzicht van betalingen tussen (ingezetenen van) een land en alle andere landen.  Het is geen échte balans waar bezittingen en schulden op staan. Het is een overzicht van ontvangsten en uitgaven.

3 De betalingsbalans  Betalingen tussen landen worden ingedeeld in soorten.  Je hebt betalingen voor goederen, diensten, inkomens en vermogen.  Op de balans worden de inkomsten en uitgaven in evenwicht gebracht door toename en afname van reserves ( d.w.z. vreemde valuta)

4 De betalingsbalans  Wat gebeurt er als je voor € 16,- via internet een CD bestelt in de VS?

5 CD €16,- VS NL De betalingsbalans  Wat gebeurt er als je voor € 16,- via internet een CD bestelt in de VS? Het goed wordt vanuit de VS geleverd. De betaling is een uitgave voor NL.

6 De betalingsbalans Naast goederen staan ook andere transacties op de betalingsbalans:  dienstverlening: een Duitser vliegt met de KLM naar Frankfurt.  inzet van productiefactoren: Een Haaksbergenaar werkt in Ahaus.  vermogen op zoek naar een hogere beloning: Ahold koopt een Aziatische supermarktketen.

7 De betalingsbalans  De verschillende soorten transacties zijn samengevoegd op aparte deelrekeningen.  Op het volgende schermen wordt de betalingsbalans met alle deelrekeningen opgebouwd.

8 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Ontvangen betalingen staan aan de linkerzijde. Betalingen aan het buitenland staan rechts.

9 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Export Import De goederen worden uitgevoerd maar de betalingen worden ontvangen !! De goederen worden ingevoerd. De betaling gaat naar het buitenland.

10 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Export Import Dienstenrekening Verleende dienstenOntvangen diensten Als een Duitser met de KLM naar Frankfurt vliegt ontvangt de Nederlandse economie een betaling uit het buitenland.

11 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Export Import Dienstenrekening Verleende dienstenOntvangen diensten Primaire inkomensrekening Ontvangen primaire inkomensBetaalde primaire inkomens Primaire inkomens zijn: Loon, pacht, interest en winst. Als een Haaksbergenaar in Ahaus werkt zal zijn inkomen, verdiend in Duitsland, in Nederland worden ontvangen.

12 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Export Import Dienstenrekening Verleende dienstenOntvangen diensten Primaire inkomensrekening Ontvangen primaire inkomensBetaalde primaire inkomens Inkomensoverdrachtenrekening Ontvangen inkomensoverdrachtenBetaalde inkomensoverdrachten Voor inkomensoverdrachten hoeven geen productiefactoren te worden ingeleverd. Het gaat om uitkeringen, prijzen in kansspelen enz. Voorbeeld: Als Nederland een ontwikkelingsland voedselhulp geeft.

13 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Als van deze vier deelrekeningen het saldo wordt bepaald spreken we over het saldo op de lopende rekening.

14 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Saldo op de Lopende rekening Kapitaalbalans Op de kapitaalbalans staan beleggingen en investeringen die de grens passeren. Als Ahold een supermarkt- keten in Azie koopt staat dat aan de uitgavenkant. KapitaalimportKapitaalexport

15 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrekening + Saldo op de Lopende rekening Kapitaalbalans + Saldo op de betalingsbalans De betalingsbalans is nu compleet. Als de betalingsbalans in evenwicht is (ontvangsten = uitgaven dus het saldo = 0) is er een materieel evenwicht.

16 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening 220195 Saldo 25 Het saldo op de handelsbalans.

17 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening 220195 Saldo 25 160180- 20 140155- 15 12510520 10 Saldo op de lopende rekening

18 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van …….land per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening 220195 Saldo 25 160180- 20 140155- 15 12510520 175185- 10 0 Dit is een materieel evenwicht op de betalingsbalans ! 10

19 De betalingsbalans Een betalingsbalans die niet in evenwicht is kent een overschot of een tekort. Bij een overschot krijgt een land meer internationale betaalmiddelen dan het moet betalen. Bij een tekort moet een land meer aan het buitenland betalen dan het ontvangt. Zo’n land raakt reserves (=internationale betaalmiddelen) kwijt. Toename of afname van reserves worden weergegeven op de salderingsrekening.

20 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening Salderingsrekening Afname reservesToename reserves

21 OntvangstenUitgaven De betalingsbalans van Nederland per 31 december 2002 Goederenrekening Dienstenrekening Primaire inkomensrekening Inkomensoverdrachtenrek. Kapitaalrekening Salderingsrekening Afname reservesToename reserves Een voorbeeld van een betalingsbalans die niet in evenwicht is. 520430 240280 90 - 40 Saldo 50 760710 50 760

22 De betalingsbalans  Als een land een betalingsbalansoverschot heeft ontvangt het per saldo buitenlandse betaalmiddelen.  Door bij de salderingsrekening de toename van de reserves aan de uitgavenkant te plaatsen ontstaat er evenwicht op de balans.  De balans is op deze wijze altijd in evenwicht. Dit noemen we formeel evenwicht.


Download ppt "De betalingsbalans.  Op een betalingsbalans staat een overzicht van betalingen tussen (ingezetenen van) een land en alle andere landen.  Het is geen."

Verwante presentaties


Ads door Google