De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Markten 1 H2. Functies arbeidsmarkt Allocatiefunctie Arbeidsmarkt zorgt voor het bijeenbrengen (het alloceren) van vraag en aanbod van arbeid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Markten 1 H2. Functies arbeidsmarkt Allocatiefunctie Arbeidsmarkt zorgt voor het bijeenbrengen (het alloceren) van vraag en aanbod van arbeid."— Transcript van de presentatie:

1 Markten 1 H2

2 Functies arbeidsmarkt Allocatiefunctie Arbeidsmarkt zorgt voor het bijeenbrengen (het alloceren) van vraag en aanbod van arbeid.

3 Functies arbeidsmarkt Verdeligsfunctie; arbeidsmarkt speelt een rol in de verdeling van de opbrengsten van wat er is geproduceert door de hoogte van de lonen te ‘bepalen’ (vraag en aanbod).

4 Vrije werking arbeidsmarkt Indien loon onder evenwichtsloon ligt, is Qa< Qv. Er is een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers komen moeizaam aan geschikt personeel. Loon zal gaan stijgen totdat Qa=Qv QaQv

5 Vrije werking arbeidsmarkt Indien het loon boven het evenwichtsloon ligt, is Qa>Qv. Er is een ruime arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen ‘kiezen’ om aan geschikt personeel komen. Loon zal dalen totdat Qv=Qa QvQa

6 Vrije werking arbeidsmarkt Ontmoedigingseffect: een deel van de beroepsbevolking trekt zich terug van de arbeidsmarkt (wordt niet-participant) als gevolg van ‘slechte’ situatie arbeidsmarkt (lonen niet aantrekkelijk, relatief weinig vraag naar arbeid) Aanzuigeffect: een deel van de niet- participanten gaat zich (weer) aanbieden op de arbeidsmarkt als gevolg van de ‘goede’ situatie op de arbeidsmarkt (lonen aantrekkelijk, genoeg vraag naar arbeid)


Download ppt "Markten 1 H2. Functies arbeidsmarkt Allocatiefunctie Arbeidsmarkt zorgt voor het bijeenbrengen (het alloceren) van vraag en aanbod van arbeid."

Verwante presentaties


Ads door Google