De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Landbouw, veeteelt en industrie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Landbouw, veeteelt en industrie."— Transcript van de presentatie:

1 Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Landbouw, veeteelt en industrie

2 Landbouw en veeteelt Eeuwenlang was de Heuvelrug: Een woest gebied van zand en heide Weinig inwoners, vooral boeren en schapen

3 Landbouw en veeteelt Verder was er onder andere ook: Turfwinning uit veen Bijenteelt Steenbakkerijen Melkfabriekjes

4 Tabak En tabak in Amerongen! De tabaksteelt maakte van Amerongen een welvarend en bloeiend dorp. Drie eeuwen verbouwden boeren in dit gebied tabak als hoofdmiddel van bestaan. Kasteelheer Godard Adriaan van Reede startte als eerste met het verbouwen van tabak.

5 Tabak Van zaadje tot gedroogde bladeren …. een arbeidsintensief proces

6 Tabak Boeren en pachters leverden de arbeid. De kasteelheer en grondeigenaren zorgden voor kapitaal. De grondeigenaren verkochten de gedroogde tabak.

7 Tabak Welvaart en teloorgang Rond 1850: sigaren en later sigaretten raakten in de mode Rond 1960: schimmel maakte einde aan de tabaksteelt Maar de tabaksschuren sieren nog altijd ons landschap

8 Houtproductie Van kale zandvlakte naar bosrijke Heuvelrug Door de aanleg van buitenplaatsen met hun riante tuinen, parken en bossen. Bossen om in te wandelen en te jagen, maar ook voor de verkoop van hout.

9 Industrie?


Download ppt "Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Landbouw, veeteelt en industrie."

Verwante presentaties


Ads door Google