De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

INLEIDING POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN. Vragen: Wat is een politieke partij? Wat is het doel van een politieke partij? Wat is er typisch aan Belgische.

Verwante presentaties


Presentatie over: "INLEIDING POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN. Vragen: Wat is een politieke partij? Wat is het doel van een politieke partij? Wat is er typisch aan Belgische."— Transcript van de presentatie:

1 INLEIDING POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN

2 Vragen: Wat is een politieke partij? Wat is het doel van een politieke partij? Wat is er typisch aan Belgische partijen? Wat zijn zweeppartijen en mentaliteitspartijen?

3 POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN Functies van politieke partijen Politieke partijen hebben … 1. Een programma : Dient om de belangen van een groep mensen om te zetten in beleidsmaatregelen, tegemoet te komen aan problemen door oplossingen te bieden, iets op de agenda te plaatsen … 1. Posities : Rekruteren en selecteren van bekwaam politiek personeel & ervoor zorgen dat de partij macht verwerft.

4 POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN 2. Contact met burgers : Communicatie, socialisatie, mobilisatie, democratisering, integratie, legitimatie. Naast hun functies komen er met ons politiek systeem ook dysfuncties mee: Politisering: langdurige politieke discussies Pluralisme-vermindering: afbouw van tolerantie Oligarchisering: meer macht bij beperkte groep Particratisering: macht van de partijen boven het volk Versplintering: gebrek aan samenhorigheid


Download ppt "INLEIDING POLITIEKE PARTIJEN & IDEOLOGIEËN. Vragen: Wat is een politieke partij? Wat is het doel van een politieke partij? Wat is er typisch aan Belgische."

Verwante presentaties


Ads door Google