De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De patiënt in het echt Margo Trappenburg iBMG/Erasmus MC USBO (UU) www.margotrappenburg.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De patiënt in het echt Margo Trappenburg iBMG/Erasmus MC USBO (UU) www.margotrappenburg.nl."— Transcript van de presentatie:

1 De patiënt in het echt Margo Trappenburg iBMG/Erasmus MC USBO (UU) www.margotrappenburg.nl

2 Nota patiëntenbeleid 1981  Positief over algemene patiënten-organisaties.  Positief over consumentenorganisaties.  Negatief over organisaties die zich bezighouden met zowel patiënten als professionals (bv. Kruisverenigingen, ziekenfondsen, vrouwenverenigingen) Staatssecretaris Veder-Smit

3 Nota patiëntenbeleid 1981  Negatief over categoriale patiëntenorganisaties. In die organisaties is “veelal geen sprake van een anti-professionele houding”.  De overheid wil geen patiënten maar kritische zorgconsumenten. Staatssecretaris Veder-Smit

4 Kritische zorgconsumenten  Willen kwaliteitsinformatie  Zoeken naar ranglijstjes op internet

5 Kritische zorgconsumenten …  Zien de beperkingen van die ranglijstjes en willen daar weer controle op.  Willen zelf beslissen over behandelingen.  Zijn mondig en eisen het beste voor zichzelf.

6 De patiënt in het echt  Drie bestuurskunde studenten doen onderzoek in de zorg.  Dirk op de afdeling interne geneeskunde.  Irene en de vragenlijst.  Hijke in het verzorgingshuis.

7 De patiënt in het echt  Is vaak oud, zwak, kwetsbaar en heel erg ziek.  Is lang niet altijd mondig.  Is lang niet zo afkerig van paternalisme als wordt verondersteld.

8 De patiënt in het echt  Snapt best dat niet alle artsen excellent of bovengemiddeld kunnen zijn.  Wil alleen het allerbeste als dat zijn enige kans op redding is.

9 Accepteert in zo’n geval waarschijnlijk ook een dokter zonder empathie en bedside manners House MD (SBS 6 donderdag avond)

10 De patiënt in het echt betwijfelt of dit doorverwijzen lukt in tijden van vermarkting en concurrentie. Cartoon uit Medisch Contact

11 De patiënt in het echt  Heeft vaak oog voor de belangen van andere patiënten.  Moet de patiënt in het echt worden opgevoed tot kritische zorgconsument? Willen we dat nu echt?


Download ppt "De patiënt in het echt Margo Trappenburg iBMG/Erasmus MC USBO (UU) www.margotrappenburg.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google