De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Genoeg is genoeg Over de grenzen van patiëntenemancipatie Margo Trappenburg De Balie, 26 september 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Genoeg is genoeg Over de grenzen van patiëntenemancipatie Margo Trappenburg De Balie, 26 september 2009."— Transcript van de presentatie:

1 Genoeg is genoeg Over de grenzen van patiëntenemancipatie Margo Trappenburg De Balie, 26 september 2009

2 Patiënten uit een ver verleden tijd, toen zieken nog mochten uitrusten …

3

4 Peter de Wit in de Volkskrant, www.sigmund.nl

5 Kwaliteitvergelijken op internet

6 Goed patiëntschap volgens de Raad voor Volksgezondheid en Zorg  Patiënt moet meewerken aan behandeling, informatie geven, meedenken en meebeslissen, adviezen en instructies opvolgen, leefregels in acht nemen.  Patiënt zou jaarlijks een financieel overzicht moeten krijgen om te zien wat hij de gemeenschap kost.  Bij schending van de criteria voor goed patiëntschap moet de behandelrelatie kunnen worden opgezegd. Voorzitter Rien Meijerink

7 Controleer uw naam en geboortedatum op het etiket. Maak een lijst met door u gebruikte medicijnen en neem die mee. Patiëntenveiligheidskaart opgesteld door NPCF, Expertisecentrum Verpleging en Verzorging, Orde van Medisch Specialisten, Isala Klinieken, UMC Utrecht Tekeningen: Gerrit de Jager.

8 “Ziekenhuizen waren rond het jaar 1900 schoner dan nu.” Dat zei oud-inspecteur Herre Kingma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het Radio 1-programma ‘Wat nu’. Hij vindt dat medisch personeel in zieken- huizen tegenwoordig te weinig gespitst is op simpele zaken als regelmatig handen wassen. Door een goede hygiene kunnen sterfgevallen worden voorkomen. Kingma riep patiënten op alert te zijn op de handelingen van hun arts.” Uit: Trouw, 26-2-2008.

9 Collectieve empowerment  Meepraten bij richtlijnontwikkeling, bij wetenschappelijk onderzoek, bij het opstellen van beleid, bij de inkoop van zorg ↓  Overvraagde patiënten- organisaties, overvraagde patiënten.

10 De Nederlandse politieke cultuur  Als beschreven door James Kennedy: Meedenken met de tijdgeest.

11 Daardoor hebben wij  Aanleg om door te slaan  Nog steeds te hameren op de noodzaak van veranderingen, terwijl die al lang zijn gerealiseerd  Waardoor traditionele waarden in het gedrang kunnen komen

12 Aandacht voor keerzijden van patientenemancipatie 1. Kwetsbare groepen worden misschien de dupe van nieuwe ideaal. 2. Vermaatschappelijking is niet voor iedereen goed. Collectieve actieprobleem? 3. Premie op brutaliteit en onbescheidenheid.

13 Zie verder www.margotrappenburg.nl


Download ppt "Genoeg is genoeg Over de grenzen van patiëntenemancipatie Margo Trappenburg De Balie, 26 september 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google