De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?"— Transcript van de presentatie:

1 Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Prof. Ton Wilthagen, Universiteit van Tilburg @wilthagen

2 Maandag 4 oktober heeft de 92-jarige studente, Eddy van Drooge, haar bachelor wijsbegeerte behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Op 88-jarige leeftijd schreef mevrouw van Drooge zich in aan de Faculteit der wijsbegeerte, om haar kennis en inzicht te vergroten. Vier jaar later mocht zij als oudste van de meer dan studenten haar diploma in ontvangst nemen.

3

4

5 Van de meisjes die pas zijn geboren, wordt naar verwachting de helft honderd jaar of ouder en van de jongens een op de drie. (NIDI prognose september 2013)

6 Arbeidsparticipatie per leeftijdsjaar

7 Werkende 65-plussers Aantal werkende 65-plussers is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. In 2003 ging het nog om 73 duizend personen In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er 182 duizend Het aandeel van de 65-plussers in de beroepsbevolking steeg in tien jaar van ruim 1% naar 2,4%

8 Mensen blijven langer productief

9 Bron: Miljoenennota

10

11 Maar: ouderen werken vaker in oude beroepen

12

13 Ouderen nemen minder vaak deel aan scholing op het werk

14

15 Nederlandse werkgevers
Vinden in het algemeen dat hun oudere werknemers rond 62 jaar beter kunnen stoppen Nemen aan dat oudere werknemers minder productief zijn en vaker ziek Vinden oudere werknemers duur, o.a. door ontslagbescherming en loondoorbetaling bij ziekte – in verhouding tot het (doorstijgende) loon Nemen niet zo makkelijk oudere werknemers aan

16 Oudere werknemers Worden minder snel werkloos dan jongeren werknemers (van jongeren van jaar is 16,5% werkloos, onder 45-plussers 7,4%) Echter, één op de drie werkloze 45-plussers vindt pas na twee jaar of langer een nieuwe baan (tegen 8 procent van de 25-minners)

17 Perspectief voor de toekomst

18 Bedankt voor jullie aandacht!


Download ppt "Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?"

Verwante presentaties


Ads door Google