De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De dolle tweeling Op avontuur

Verwante presentaties


Presentatie over: "De dolle tweeling Op avontuur"— Transcript van de presentatie:

1 De dolle tweeling Op avontuur
Boekbespreking van Laura Oosterling 3 Maart 2009

2 Waarom heb ik dit boek gekozen
ik heb dit boek gekozen omdat het spannend is en ook heel leuk.

3 Schrijfster Ze is een Engelse.
De schrijfster van mijn boek heet Enid Blyton. Ze is een Engelse. Ze is geboren op 11 augustus 1897 in Londen Enid Blyton schreef in haar leven meer dan 600 boeken. Haar eerste boek werd uitgegeven in 1922, ze stierf op 28 november 1968 , ze heeft 46 jaar boeken geschreven. Naast de boeken waren er ontelbare artikelen en korte verhalen in allerlei tijdschriften, haar eigen blad 'Sunny Stories' en ze deed ook nog af en toe de redactie van andermans artikelen voor magazines. Lang heeft iedereen gedacht dat een aantal mensen onder de naam Enid Blyton schreven. Maar toen duidelijk werd hoe haar werkwijze was, begreep iedereen, dat ze toch in haar eentje alles geschreven kan hebben. Allereerst was haar neiging om alles te ordenen, te programmeren van niet geringe betekenis. Enid hield van regelmaat, ze werkte op geplande tijden, ze tuinierde op geplande tijden en ze besteedde aandacht aan haar gezin op geplande tijden. Door dat laatste voelde haar beide dochters zich verwaarloosd. Die werden 'uitbesteed' aan kindermeisjes (ook borstvoeding weigerde ze te geven, omdat dat te veel van haar tijd in beslag nam) en werden daarna zo snel mogelijk naar een internaat gestuurd. Ouderliefde kun je nu eenmaal niet programmeren. Enid zat het liefste 's zomers op haar geliefde plekje in de tuin van Green Hedges te werken: gemakkelijke stoel, een houten plank op haar knieën met daarop haar portable typemachine en aan één stuk door typend. Die regelmaat en gewoontes heeft ze nooit doorbroken, ook niet toen ze op het toppunt van haar roem (midden jaren '50) veel geld verdiende. Hoewel ze schatrijk was, bleef ze een sober leven zonder zwier leiden. Haar man gaf het geld uit: een Rolls Royce-met-chauffeur, een Bentley, gokpartijtjes, en een wijnvoorraad, waarvan zij, om hem een plezier te doen, zo af en toe wat dronk. Enid haalde zo'n tienduizend woorden per dag (de meeste schrijvers zijn al blij met vijfhonderd woorden). Een Noddy-boekje deed ze in twee dagen, een avontuur van de 'Famous Five' stond in vier dagen op papier en een deel uit de 'Adventure'-reeks kostte haar zes dagen. Ze las het dan nog een keer door, haalde er hier en daar nog een foutje uit en liet het dan 'in het net' uittypen. Greenfield, haar agent, zegt dat er ook in haar eigen eerste versie nauwelijks fouten zaten; die konden bij wijze van spreken meteen naar de drukkerij. Niet alleen heeft Enid Blyton veel boeken geschréven, ze zijn ook vreselijk goed verkocht. En niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook ver daarbuiten. Geschat wordt dat het er in totaal momenteel zo'n vierhonderd miljoen zijn. Een onderzoek van UNESCO in 1974 wees uit, dat haar boeken toen 165 keer vertaald zijn in meer dan 40 talen, waarmee ze meest vertaalde kinderboekenschrijfster ter wereld is. Alleen de bijbel en Lenin zijn meer vertaald. Enkele van haar meest bekende series zijn: De Vijf, De grote zeven, Pitty gaat naar kostschool, De dolle tweeling en Noddy.

4 Echte titel Doordat de schrijver engels is heeft mijn boek 2 titels de engelse titel is : Summer Term at St. Clare’s. Gelukkig is het boek wel Nederlands !!

5 De Hoofdpersonen De Bijpersonen Ann en Pat de tweeling Sadie Prudence
Carlotta De mensen van het circus Alison De Hoofdpersonen De Bijpersonen

6 De korte inhoud Pat en Ann hebben paasvakantie.
Ze vervelen zich en besluiten naar een vriendin te gaan die een tennisbaan heeft. Er is nog een vriendinnetje Winnie Ellis. Maar de ouders van dat Winnie komen er ‘s avond achter dat ze mazelen heeft. De vakantie is bijna afgelopen en omdat de tweeling nog geen mazelen heeft gehad mogen ze pas een week later naar school. Dat vinden ze heel erg. Als ze naar school mogen worden ze hartelijk ontvangen door de rest van de klas . Alison hun nichtje is een beetje nuffig en loopt steeds met iemand te dwepen dit keer is het Sadie Green. En omdat ze telkens maar Sadie zegt zegt gaan ze haar plagen door elke keer als ze zegt Sadie zegt beginnen ze te zingen Sadie zegt, Sadie zegt, Sadie zegt. Dan heb je ook nog Prudence de pestkop. En Carlotta een circus meisje. Prudence wil Carlotta verraden en gaat achter haar aan. In een verlaten laantje komt ze een man tegen die haar een brief geeft. Prudence denkt dat die voor Carlotta is maar hij is voor Sadie . Er staat in dat haar oude kindermeid Hannah haar wil ontmoeten. Dat ze naar het laantje moet komen, maar Prudence volgt haar als de tweeling en Carlotta daar aankomen zit Prudence te huilen onder een struik. Ze snikt : ze is ontvoerd Sadie is ontvoerd. Prudence weet dat ze naar Jaleburry zijn gegaan Carlotta belt het circus op want die zijn in Jaleburry. Zelf ‘leent’ ze een paard en rijdt naar Jalebury als ze daar aankomt zit Sadie heel geduldig haar haar te kammen !! Ze zegt : Van ontvoeren gaat je haar zo in de war zitten !! Uiteindelijk komt alles goed doordat Sadie weer terecht is en met haar moeder mee naar Amerika gaat.

7 Het einde Het is een happy end omdat : Sadie is teruggevonden en weg gaat zodat Alison weer alleen is en Sadie niet meer na doet.

8 De uitgeverij van mijn boek is Arena Amsterdam
Uitgeverij Arena, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, geeft ongeveer 60 boeken per jaar uit. Uitgeverij Arena staat voor inspirerende en avontuurlijke boeken .Uitgeverij Arena maakt onderdeel uit van "Samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij" Samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij is weer onderdeel van PCM Algemene Boeken. 

9 Einde zijn er nog vragen ??


Download ppt "De dolle tweeling Op avontuur"

Verwante presentaties


Ads door Google