De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek"— Transcript van de presentatie:

1 Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek
Gemaakt door: Evelien Bohte, Debbie Simons, Kirsten in ‘t Ven en Sabine Piersma uit klas 4V3

2 Sociaal Leven op Mars Primaire levensbehoeften van een mens Water
Voedsel Zuurstof Goede temperatuur Sociale contacten Ook de zon is heel belangrijk voor ons: fotosynthese en hij verwarmt de aarde

3 Sociaal Planologie Een aantal manieren om de ruimte op Mars efficient te benutten Industrie gebieden bij bepaalde grondstoffen in de buurt bouwen Een goede wegenstructuur Bouwen uit een centraal punt Flats Aarde als voorbeeld gebruiken en van de fouten hier op aarde leren

4 Sociaal Het leven op Mars kunnen we aangenamer maken voor de mensen, door te zorgen dat ze over dezelfde faciliteiten beschikken als hier op aarde. Bijvoorbeeld openbaar vervoer, winkels, goed geisoleerde huizen enz.

5 Sociaal Ruimte efficient gebruiken en neem de aarde als voorbeeld:

6 Groen Fotosynthese Factoren plantengroei Aarde Water Zonlicht
Goede temperatuur Werking fotosynthese Groene planten kunnen met hulp van zonlicht koolzuurgas en water omzetten tot o.a. glucose. Hiermee bouwt de plant zichzelf op. Hierbij komt zuurstof vrij wat in de lucht terechtkomt.

7 Groen Duurzame landbouw
Wat een mens aan voeding nodig heeft op een dag Brood Aardappelen Groente en fruit Zuivelproducten Vlees en vis Halvarine en Margarine Drinkvocht Hiervoor is een halve hectare grond per persoon nodig.

8 Groen Duurzame landbouw
In het begin zal er waarschijnlijk een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen zijn. Het is namelijk erg verspillend om bijvoorbeeld eerst graan te verbouwen, dat aan de kippen te voeren en dit dan pas op te eten. Hierdoor zullen zuivelproducten in het begin schaars zijn.

9 Groen Uitputting Uitputting betekent dat er een grondstof op is, bijvoorbeeld een fossiele brandstof. Deze brandstoffen raken op doordat het heel erg lang duurt voor zo’n stof is gevormd en de mens hem in veel kortere tijd verbruikt. Een van de gevolgen van uitputting is bodemverzakking: de stof kan namelijk geen weerstand meer bieden tegen de aarde, waardoor de ondergrondse ruimte instort. Dit kan alleen voorkomen worden door een andere brandstof te zoeken. Dit zal moeilijk zijn aangezien de overige brandstoffen op technisch gebied veel duurder zijn.

10 Groen Fotosynthese:

11 Chemie Mineralenkringloop Aanwezige stoffen Koolstofdioxide (95%)
Stikstof (2,7%) Argon (1,6%) Zuurstof (0,15%) Overige stoffen (0,55%) Benodigde stoffen Zuurstof Water Voedingsstoffen

12 Chemie Waterkringloop
Op Mars is water in de vorm van ijs aanwezig en dat moet gesmolten worden. Vervolgens moet het gezuiverd worden. Het wordt dan vrijgemaakt van bacterien, metalen en andere schadelijke stoffen. Water dat niet gebruikt wordt als drinkwater moet gerecycled worden en opgeslagen in watertanks.

13 Chemie Waterkringloop:

14 Techniek Broeikaseffect en straling Door een broeikaseffect op Mars te creeeren zal de temperatuur steigen en zal er een dikkere atmosfeer gevormd worden die de schadelijke UV-straling van de zon kan tegenhouden. Een broeikaseffect kan gemaakt worden door eerst de planeet Mars een paar graden warmer te maken (iets wat op heel veel verschillende manieren kan), dan zal er koolstofdioxide (CO2) gevormd worden in de poolkappen en in de Marsbodem. Hierdoor zal de temperatuur nog meer steigen waardoor er een leefbaar klimaat gevormd kan worden. Ook zal de koolstofdioxide de atmosfeer aantasten waardoor die dikker wordt en de schadelijke UV-straling beter tegen kan houden.

15 Techniek Duurzame energie en vervoer We kunnen op Mars zorgen voor energie door elektriciteitscentrales te bouwen op Mars. Er zijn al een aantal bruikbare grondstoffen op Mars aanwezig, waaronder koolstof. Zo kunnen we op dezelfde manier elektriciteit opwekken als op de aarde. Vervoer van en naar Mars hoeft helemaal geen probleem te zijn. Met de huidige technologie lukt het best om een heleboel keer naar Mars op en neer te reizen en mensen en spullen mee te nemen. Als we op Mars brandstof voor de raketten gaan opwekken hebben de raketten ook weer brandstof voor de terugreis. Op Mars moeten we ook nog zorgen voor vervoer op de planeet zelf. Dit kan op dezelfde manier als op de aarde, maar het is het beste om te zorgen voor een wat schoner vervoer. Hierdoor vervuilen we Mars niet zo als de aarde.

16 Techniek Transport:

17 Conclusie De kolonisatie van Mars is in principe mogelijk, maar het zal wel veel tijd en moeite gaan kosten. Het leven op Mars zal niet precies gelijk zijn aan het leven hier op Aarde, maar met de juiste aanpassingen zullen wij dicht in de buurt komen. Kortom: het is niet ondenkbaar dat onze kleinkinderen over een aantal jaren op Mars wonen.

18 Mars

19 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek"

Verwante presentaties


Ads door Google