De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wet van Buys Ballot. 1-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. 2-Lucht krijgt op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wet van Buys Ballot. 1-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. 2-Lucht krijgt op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts."— Transcript van de presentatie:

1 Wet van Buys Ballot. 1-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. 2-Lucht krijgt op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links. (Als je met je rug in de wind staat) Dit komt door de rotatie van de aarde. (Corioliseffect).

2 Dit schema van de ‘grote windsystemen’ moet je kunnen tekenen
Dit schema van de ‘grote windsystemen’ moet je kunnen tekenen. Daarbij moet je e.e.a. ook kunnen uitleggen. Bestudeer de volgende dia’s. Let op! Dit plaatje is de situatie bij een…. -gelijke verdeling van land en zee ! -rechte aardas  geen seizoenen ! De werkelijkheid is dus gecompliceerder. Kijk daarvoor bij het onderwerp ‘moesson’.

3 Uitleg: het grote windsysteem
-Zonnestralen vallen loodrecht op de evenaar. Het aardoppervlak heel warm. -Het aardoppervlak verwarmt de lucht. -Warme lucht stijgt op. (veel neerslag !) -Er ontstaat een lagedrukgebied aan het aardoppervlak. H +++ Subtropisch maximum +++++ L Equatoriaal minimum H +++ Subtropisch maximum +++++ -De lucht daalt op ongeveer -De opgestegen lucht daalt weer op 30° NB en 30° ZB. Hier ontstaat een hogedrukgebied aan het aardoppervlak

4 En verder…… -Aan de polen is het extreem koud. De lucht krimpt / daalt. Polair maximum ++ -Aan het aardoppervlak ontstaat een hogedrukgebied. -Van het polair maximum stroomt lucht naar lagere breedte. ++ -Van het subtropisch maximum stroomt de lucht naar lagere en hogere breedte. Polair maximum

5 L - - subpolair minimum - -
En dan…… -Bij de evenaar botsen de luchtstromen die van hogere breedte komen = convergentiezone. L - - subpolair minimum - - Hoge- of lage druk is bepalend voor het weerbeeld InterTropische Convergentie Zone L - - subpolair minimum - - -Op ongeveer 60°NB en 60 °ZB botst de warme subtropische lucht op de koude polaire lucht. Langs het frontvlak stijgt de warme lucht over de koude lucht  lagedrukgebied aan het aardoppervlak. De stijgende en dalende lucht vormt circulatiecellen !

6 Hier ligt Nederland ! Zuidwesten wind !
Polair Maximum En hoe ziet het grote windsysteem er dan uit? Subpolair minimum Subtropisch maximum 1-De luchtdrukverdeling op aarde… + Equatoiraal minimum ITCZ Hier ligt Nederland ! Zuidwesten wind ! 2-Buijs Ballot toepassen ! 2a-Lucht stroomt van H  L + 2b-afwijking naar rechts op het NH …en naar links op het ZH


Download ppt "Wet van Buys Ballot. 1-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. 2-Lucht krijgt op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts."

Verwante presentaties


Ads door Google